Αρχική Νέα Τοπικά Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Εμφαση σε εκπαίδευση και ναυτιλιακό cluster

Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Εμφαση σε εκπαίδευση και ναυτιλιακό cluster

13

Η ΝΑΥΤΙΚΗ Εκπαίδευση και το Ναυτιλιακό Cluster φαίνεται να τίθενται τώρα στις προτεραιότητες του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ), όπως προκύπτει από όσα επισήμανε ο πρόεδρος του ΝΕΕ, Γιώργος Γράτσος, στην πρόσφατη εκδήλωση του ΝΕΕ για το νέο έτος, μετά την αντιμετώπιση ως ένα βαθμό των θεμάτων της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και της απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας, από την πολιτεία.


Κάθε προσπάθεια για να τελεσφορήσει πρέπει να έχει προστιθέμενη άξία, είπε ο κ. Γράτσος αναφερόμενος στο κεφάλαιο «ναυτική εκπαίδευση». Μέχρι πρότινος η προσφορά των Ελλήνων στη ναυτιλία και η επιτυχία μας βασίστηκε στις επιχειρηματικές μας ικανότητες και τη ναυτοσύνη. Άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα δεν διαθέτουμε. Το απαραίτητο είναι ή διατήρηση αυτής της γενικότερης ναυτοσύνης, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΝΕΕ.


Η ελληνική ναυτιλία χρειάζεται καλά καταρτισμένους αξιωματικούς οι οποίοι θα εξελιχθούν, με την κατάλληλη επιμόρφωση, σε ικανά στελέχη για τα σύγχρονης τεχνολογίας πλοία και μεταγενέστερα στα γραφεία. Ο στόχος δεν είναι να είναι απλώς ικανοί και να καλύπτουν τις απαιτήσεις της σύμβασης STCW/95, πρέπει να είναι καλύτεροι.


Το 80% όλων των ατυχημάτων οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Τα ατυχήματα αφαιρούν αξία, κοστίζουν και καλό είναι να αποφεύγονται. Με γνώσεις αιχμής και συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση, κατάλληλοι Έλληνες αξιωματικοί, ακόμη και εάν είναι ακριβότεροι προσφέρουν περισσότερο, αποφεύγοντας κακοτοπιές και προβλήματα, και έτσι πάντα θα προτιμώνται, υπογράμμισε ο κ. Γράτσος, εξαίροντας τη σημασία της εκπαίδευσης για την ελληνική ναυτιλία.


Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δράση της HELMEPA σημειώνοντας ότι για την αναβάθμιση των γνώσεων και ικανοτήτων των αξιωματικών πλοίων μελών της, από το 1983 η HELMEPA κάνει εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέροντας περιβαλλοντολογικά υπεύθυνη επιμόρφωση, εγχειρίδια και ηλεκτρονικά προγράμματα στους Έλληνες ναυτικούς. Mάλιστα ο κ. Γράτσος ζήτησε την πιστοποίηση της πολιτείας για την HELMEPA καθώς όπως είπε αναβαθμίστηκε η ποιότητα της μετεκπαίδευσης που προσφέρει. Όπως είπε μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα της HELMEPA συνολικά 15.158 αξιωματικοί εκ των οποίων 14.037 του εμπορικού ναυτικού και 1.121 του πολεμικού ναυτικού.


Ναυτιλιακή συστάδα


Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλιακή συστάδα (maritime cluster) και ιδιαίτερα για ένα μέρος αυτής τη ναυπηγοεπισκευαστική βάση, ο κ. Γράτσος είπε ότι η Ελλάδα είναι σε καίριο σημείο εντός της Μεσογείου, όπου οι όποιες παρεκκλίσεις από την πορεία των πλοίων είναι μικρές, με καλό κλίμα πού ευνοεί ορισμένες εργασίες όπως τις αμμοβολές και τις βαφές. Και τα δύο αυτά είναι σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούσαν υπέρ της επισκευαστικής βάσης. Ωστόσο σύμφωνα με τον ομιλητή έχουν μηδενιστεί από την νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της, το κόστος εργασίας, την έλλειψη υποδομών και τις απεργίες που κάνουν την ναυπηγοεπισκευαστική βάση αναξιόπιστη.


«Σήμερα σε περίοδο καλής ναυλαγοράς, όπου ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός, ο Πειραιάς δεν καταφέρνει να προσελκύει επισκευαστικό έργο λόγω ελλείψεως συνολικής ανταγωνιστικότητας. Όταν αλλάξει ή ναυλαγορά δεν θα υπάρχουν ούτε οι λιγοστές σήμερα δουλειές. Aν συνεχιστεί η συντεχνιακή νοοτροπία πού επικρατεί στο Πέραμα, ακόμα και τα επιβατηγά πλοία, πού εκτελούν σχεδόν στο σύνολό τους όλες τις εργασίες τους εκεί, θα αναγκασθούν να αναζητήσουν επισκευαστικές βάσεις σε γειτονικές χώρες» τόνισε ο πρόεδρος του ΝΕΕ.


Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Πειραιά ως διαμετακομιστικό κέντρο ο κ. Γράτσος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «στην αγορά, όπως και στη δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το εμπόριο και οι επιχειρήσεις πάντα βρίσκουν άλλες λύσεις. Θα χάσει όμως ή Ελλάδα το διαμετακομιστικό εμπόριο και πολλές θέσεις εργασίας πού έτσι θα κερδίσουν άλλοι».

Πηγή: Ναυτεμπορική, 20/1/2007