Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Προβλέψεις για απότομο κύμα ψύχους στις αρχές της άνοιξης, του Τάσου Σαραντή

Προβλέψεις για απότομο κύμα ψύχους στις αρχές της άνοιξης, του Τάσου Σαραντή

10

Ο χειμώνας είναι «πίσω» σύμφωνα με τους επιστήμονες που προβλέπουν ότι ο ζεστός χειμώνας που διανύουμε θα ακολουθηθεί από ένα απότομο κύμα ψύχους στις αρχές της άνοιξης ή λίγο νωρίτερα.


Με το 2006 να έχει καταταχτεί ως μια από τις θερμότερες χρονιές στην Ιστορία, η βόρεια Ευρώπη περνάει από ένα θερμό φθινόπωρο σε έναν από τους ηπιότερους χειμώνες.


Στη Σουηδία  οι καφέ αρκούδες σε ένα δημοφιλές πάρκο έπεσαν τελικά σε χειμερία νάρκη μόλις αυτή την εβδομάδα, με καθυστέρηση δύο μηνών. Την ίδια στιγμή, δέντρα και αγριολούλουδα που κανονικά ανθίζουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο άνθισαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Σε ολόκληρη την αλπική Ευρώπη πολλά θέρετρα, ελλείψει χιονιού απολύουν τους εργαζόμενους, ενώ στην Ιταλία ματαιώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερου σκι, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί  από τι 22 έως τις 27 Ιανουαρίου, αφού οι θερμοκρασίες των 10 βαθμών Κελσίου είναι φυσιολογικές για τον Μάιο και όχι για τον Ιανουάριο.
«Οι θερμοκρασίες του Ιανουαρίου είναι αρκετούς βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο» αναφέρει ο Ελβετός ερευνητής Γιούργκ Λούτερμπάχερ του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Υπεύθυνοι για το φαινόμενο θεωρούνται η παρατηρούμενη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που εκδηλώνεται κάθε τρία με επτά χρόνια στον Ειρηνικό ωκεανό στον οποίο προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας. « Όταν έχουμε μια ωκεάνια λεκάνη τόσο μεγάλη όσο ο τροπικός Ειρηνικός που θερμαίνεται εξαιρετικά, η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος της γήινης επιφάνειας, μπορεί να ασκεί επίδραση σε όλο το κλιματικό σύστημα του πλανήτη» εξηγεί ο Τζιν – Πιέρ  Σερόν, διευθυντής κλιματολογίας στην μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας.
Το τελευταίο Ελ Νίνιο κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο, ωστόσο η επίδρασή του αναμένεται να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2007. Σύμφωνα με τον Λούτερμπάχερ, τα αρχεία των προηγούμενων ετών δείχνουν ότι τις χρονιές στις οποίες εκδηλώνεται ένα ισχυρό Ελ Νίνιο, ο χειμώνας στην Ευρώπη είναι συνήθως θερμός στην αρχή, όμως ακολουθείται από ένα απότομο κύμα ψύχους στις αρχές της άνοιξης ή λίγο πριν.

Αλλά και τα αέρια του θερμοκηπίου είναι πιθανό  να διαδραματίζουν ρόλο στον θερμό καιρό. «Τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να αποδοθούν σε μια ενιαία αιτία, αλλά οι τελευταίοι 30 χειμώνες στην Ευρώπη στο τέλος του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου ήταν οι θερμότεροι και αυτό είναι αρκετά ασυνήθιστο σε σχέση με το παρελθόν. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι είναι σημαντική η ανθρώπινη επίδραση σε αυτό το γεγονός» επισημαίνει  ο Λούτερμπάχερ.

Στην Ελλάδα

Ο ζεστός χειμώνας φαίνεται πως επηρέασε και τις μετακινήσεις των υδρόβιων αποδημητικών πουλιών στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα.

Η έως τώρα καταγραφή από ορνιθολόγους έδειξε πως οι κύκνοι, οι πάπιες και οι χήνες δεν προτίμησαν φέτος τον Ιανουάριο τους ελληνικούς υγρότοπους, καθώς η παρουσία τους είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.


«Δεν έχουμε φέτος έντονο κρύο στα βόρεια και είναι αρκετά τα υδρόβια πουλιά που δεν έκαναν την εμφάνιση τους, σε αντίθεση με πέρυσι όπου οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν χιλιάδες πουλιά να διαχειμάσουν στη χώρα μας» δήλωσε ο Γιάννης Τσουγκράκης, υπεύθυνος Βόρειας Ελλάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.

Τα μεταναστευτικά υδρόβια πουλιά παρέμειναν στη Μαύρη Θάλασσα, στο Δέλτα του Δούναβη, ακόμη και στη Φιλανδία, ενώ στις ελληνικές λίμνες όπως τη Βόλβη και τη λίμνη της Καστοριάς τα πτηνά είναι λιγοστά.

 

του Τάσου Σαραντή,  Ημερησία 12/1/2007