Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη «Παγώνουν» οι έρευνες με έμβρυα – χίμαιρες, του Τάσου Σαραντή

«Παγώνουν» οι έρευνες με έμβρυα – χίμαιρες, του Τάσου Σαραντή

9

 Οι βρετανοί ερευνητές που υπέβαλαν αίτηση για τη δημιουργία των αμφισβητούμενων υβριδικών εμβρύων ανθρώπου – ζώου δεν έλαβαν τελικά την άδεια από την αρμόδια αρχή, τουλάχιστον μέχρι να εξεταστούν οι ενδοιασμοί για την επιστημονική αλλά και την ηθική αξία μιας τέτοιας έρευνας.


Η αρμόδια για το ζήτημα Αρχή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολοογίας δήλωσε ότι ανέβαλε την απόφαση για την χορήγησης ή μη της άδειας στις επιστημονικές ομάδες από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και του πανεπιστημίου Νιουκάσλ, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις για το ζήτημα που θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο.


Οι ερευνητές που θέλουν να πραγματοποιήσουν αυτά τα πειράματα υποστηρίζουν ότι τα βλαστικά κύτταρα από τα υβριδικά έμβρυα θα είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να κατανοήσουν μυστήρια που περιβάλλοyν νόσους όπως του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμρ και ασθένειες των νευρώνων.


Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι με αυτά τα πειράματα θα προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάπτυξη τεχνικών μετασχηματισμού δερματικών κυττάρων από ένα ενήλικα σε διαφορετικούς ιστούς και όργανα. Από την άλλη, οι πολέμιοι αυτών των πειραμάτων υποστηρίζουν ότι η δημιουργία τέτοιων εμβρύων, που θα είναι εν μέρει άνθρωπος και εν μέρει ζώο, είναι αποτρόπαια.


Aπό γενετική άποψη, τα έμβρυα που θα προέκυπταν θα ήταν περισσότερο από 99% ανθρώπινα, ενώ το ελάχιστο DNA αγελάδας που θα απέμενε θα βρισκόταν έξω από τον πυρήνα των κυττάρων, στα μιτοχόνδρια, και ο ρόλος του θα ήταν περιορισμένος. Tα υβριδικά έμβρυα θα καταστρέφονταν την 14η ημέρα της ανάπτυξης για να απομονωθούν τα βλαστικά κύτταρα.


Σήμερα, τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα δημιουργούνται από έμβρυα που έχουν περισσέψει από κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και δεν είναι ευρέως διαθέσιμα.


Yβριδικά έμβρυα ανθρώπου – αγελάδας πιστεύεται ότι είχαν δημιουργηθεί και στο παρελθόν από ερευνητές στις HΠA και στη Nότιο Kορέα, οι οποίοι, όμως, δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια από τις αρμόδιες επιτροπές βιοηθικής και δεν χρησιμοποίησαν τα κύτταρα σε ασθενείς. Σχετικές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί και στην Κίνα.


Η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να ξεκινήσει διάλογο για το ζήτημα τον Μάρτιο με τη συμμετοχή επίλεκτων επιστημόνων πριν να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή. Από την πλευρά τους, οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές δήλωσαν ότι μια απόφαση που θα απαγορεύει την έρευνά τους θα είναι μια οπισθοδρόμηση για τη βρετανική επιστημονική κοινότητα, η οποία αυτή την περίοδο είναι αρκετά ισχυρή στην έρευνα που αφορά την κλωνοποίηση.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 15/1/2007