Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές άγριων πτηνών, του Τάσου Σαραντή

Ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές άγριων πτηνών, του Τάσου Σαραντή

25

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαγορεύσει μόνιμα από τον Ιούλιο τις εισαγωγές άγριων πουλιών υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών. Η απαγόρευση, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αντικαταστήσει το προσωρινό μορατόριουμ στις εισαγωγές άγριων πτηνών, το οποίο ισχύει από τον Οκτώβριο του 2005, όταν ο ιός Η5Ν1 της γρίπης ανιχνεύθηκε σε εξωτικά πτηνά σε τελωνείο της Βρετανίας.

Πλέον, μόνο πτηνά που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία στο έδαφος εγκεκριμένων χωρών θα επιτρέπεται να εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων χαιρέτισαν την απόφαση, καθώς η διακοπή των εισαγωγών θα σώσει εκατομμύρια πτηνά που εισάγονταν ως κατοικίδια.

Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών εκτιμά ότι το 60% που συλλαμβάνονται στην άγρια φύση πεθαίνουν από ασθένειες ή λόγω κακομεταχείρισης.

Εντωμεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για νέα έξαρση της γρίπης των πτηνών το χειμώνα, όπως εξάλλου είχε συμβεί και πέρυσι.

Νέα κρούσματα σε ανθρώπους αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ινδονησία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, ενώ η Ιαπωνία και το Βιετνάμ διερευνούν πιθανές επιδημίες σε εκτρεφόμενα πουλερικά.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 15/1/2007