Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πειρατές του Διαδικτύου με δικό τους κράτος για αποφυγή πνευματικής ιδιοκτησίας,...

Πειρατές του Διαδικτύου με δικό τους κράτος για αποφυγή πνευματικής ιδιοκτησίας, του Τάσου Σαραντή

10

 To «Pirate Bay», μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες στο Ιντερνετ για το παράνομο κατέβασμα ταινιών και τραγουδιών, προτίθεται να αγοράσει ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί ως το μικρότερο κράτος του κόσμου, για να αποφεύγει τις σχετικές νομοθεσίες πνευματικής ιδιοκτησίας.


Η ομάδα που διαχειρίζεται το site με το όνομα «Pirate Bay» («Ορμος του Πειρατή») δήλωσε ότι της αρκεί οποιαδήποτε τοποθεσία που θα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. Επί του παρόντος, ως προτεινόμενη τοποθεσία αναφέρεται μία παλιά βρετανική ναυτική βάση, 10 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Βρετανίας, με το όνομα Sealand.


Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η Sealand, που αποτελείται από μία παλαιά στρατιωτική πλατφόρμα 550 τ.μ. στα ανοικτά της Αγγλίας στη Βόρειο Θάλασσα, βγαίνει στο σφυρί, 20 χρόνια μετά την ανακήρυξή της σε κράτος από τον εκκεντρικό Βρετανό εκατομμυριούχο Ρόι Μπέιτς, που απέκτησε την έκταση το 1967.


Πρόκειται για μία μεταλλική πλατφόρμα πάνω σε δύο στύλους από σκυρόδεμα στ’ ανοικτά του Χάργουϊτς, στην ανατολική Αγγλία, η οποία κατασκευάσθηκε το 1941 για να φιλοξενήσει μία αντιαεροπορική πυροβολαρχία. Το 1967 ο Ρόι Μπέιτς, πρώην ταγματάρχης του βρετανικού στρατού είχε καταλάβει την πλατφόρμα κι επικαλούμενος τη θέση της στα διεθνή ύδατα την ανακήρυξε σε ανεξάρτητο κράτος, δίνοντας στον εαυτό του τον τίτλο του πρίγκιπα.


Τον επόμενο χρόνο το Βρετανικό Ναυτικό προσπάθησε ν’ ανακαταλάβει την πλατφόρμα, αλλά στη συνέχεια Βρετανός δικαστής δικαίωσε τον Μπέιτς, κρίνοντας πως η πλατφόρμα βρίσκεται πέραν των τριών μιλίων των εθνικών υδάτων της Βρετανίας.


«Η ενέργειά μας δεν αφορά μόνο το «Pirate Bay» αφορά περισσότερο την κατοχή ενός κράτους δίχως νόμους για πνευματικά δικαιώματα. Όλα τα κράτη σήμερα βασίζονται στην παλιά οικονομία και σε παλαιές ιδέες και θέλουμε να κάνουμε κάτι νέο» εξήγησε εκπρόσωπος του δικτυακού τόπου.


Οι υπεύθυνοι του site κατασκεύασαν μία νέα τοποθεσία στο Ιντερνετ που ασχολείται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο θέμα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους ή να κάνουν δωρεές για να βοηθήσουν την ομάδα να αποκτήσει το δικό της νησί όπου θα εγκαταστήσει τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό της.


Η τιμή απόκτησης της Sealand κυμαίνεται στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, οι υπεύθυνοι του δικτυακού τόπου δηλώνουν ότι αν δεν συγκεντρώσουν αρκετά χρήματα για την αγορά της Sealand, θα αναζητήσουν ένα μικρό νησί κάπου αλλού.


Το Pirate Bay έχει έρθει αρκετές φορές αντιμέτωπο με τις αρχές προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ τον Μάιο του 2006 σταμάτησε να λειτουργεί μετά από επιχείρηση της Σουηδικής αστυνομίας. Στη συνέχεια λειτούργησε ξανά έχοντας εγκαταστήσει servers στην Ολλανδία, προτού επιστρέψει εκ νέου στη Σουηδία τον Ιούνιο.


Η κύρια δραστηριότητα της ιστοσελίδας είναι η παροχή πληροφοριών σχετικά με το πώς μπορούν οι χρήστες του Ίντερνετ να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους ταινίες και μουσικά αρχεία. Η σελίδα δέχεται περίπου 1,5 εκατομμύριο χρήστες την ημέρα.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 16/1/2007