Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πρωτοβουλία για τη διάσωση των πιο παράξενων ζώων του κόσμου, του Τάσου...

Πρωτοβουλία για τη διάσωση των πιο παράξενων ζώων του κόσμου, του Τάσου Σαραντή

4


Eνα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης που αποσκοπεί στη σωτηρία των δέκα από τα πιο παράξενα και ασυνήθιστα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση στον πλανήτη και δεν διαθέτουν στενούς συγγενείς ξεκίνησε η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου.
«Πρόκειται για μοναδικά είδη. Αν χαθούν δεν θα υπάρχει τίποτα παρόμοιο στον πλανήτη. Θα ήταν σαν να χάνει ο κόσμος της τέχνης τη Μόνα Λίζα, διότι απλά είναι αναντικατάστατα» δήλωσε ο Τζόναθαν Μπέιλ εκπρόσωπος της Εταιρείας.
Το πρόγραμμα ονομάζεται EDGE (Εξελικτικά Διαφορετικά και Παγκοσμίως Απειλούμενα). Η λίστα περιλαμβάνει 100 γενετικά μοναδικά είδη που δεν συγγενεύουν με άλλα σημερινά ζώα και κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση. Πολλά μάλιστα έχουν αγνοηθεί από τα υλοποιούμενα προγράμματα διάσωσης.
Τα πρώτα 10 είδη στα οποία εστιάζεται το EDGE για το πρώτο έτος της υλοποίησής του είναι:
– Ο λεπτός λόρις, ένα μικρό πρωτεύον θηλαστικό με τεράστια μάτια που ζει αποκλειστικά στη Σρι Λάνκα. Ο πληθυσμός του μειώνεται επεςιδή καταστρέφεται ο δασικός του βιότοπος, ενώ αποτελεί και στόχο κυνηγών.
– Ο πυγμαίος ιπποπόταμος, που ζει στη Δυτική Αφρική, ο πληθυσμός του οποίου έχει περιοριστεί στα δύο με τρεις χιλιάδες άτομα.
– Το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα. Δεν αποκλείεται να έχει ήδη εξαφανιστεί, καθώς στην προτελευταία καταμέτρηση βρέθηκαν 13 άτομα και στην τελευταία κανένα. Ο πληθυσμός του μειώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριακονταετίας.
– Η έχιδνα Zaglossus bruijni της Νέας Γουινέας. Ένα από τα πλέον πρωτόγονα θηλαστικά, από τα λίγα που γεννούν αβγά όπως τα ερπετά.
– Το Solenodon paradoxus, ένα πρωτόγονο εντομοφάγο ζώο που θυμίζει μυγαλή και ζει στην Αϊτή και τη Δομικανή Δημοκρατία. Ο πληθυσμός τους μειώθηκε δραματικά από τα σκυλιά και τις γάτες που έφτασαν μαζί με τους αποίκους.
–  Η βακτριανή καμήλα  της ερήμου Γκόμπι. Αριθμεί λιγότερα από 1.000 άτομα που κατανέμονται σε τέσσερις πληθυσμούς.
– Η αντιλόπη-κυνηγός της Ανατολικής Αφρικής, που θεωρείται η  σπανιότερη αντιλόπη του κόσμου, αφού ο πληθυσμός της εκτιμάται ότι έχει περιοριστεί στα 600 άτομα.
– Η μυγαλή-ελέφαντας, που ζει αποκλειστικά στην Κένυα. Εχει το μέγεθος ενός μικρού κουνελιού και μπορεί να τρέξει με ταχύτητα έως 25 χιλιομέτρων την ώρα. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι είναι μακρινή συγγενής του ελέφαντα.
– Η νυχτερίδα-μπούμπουρας, το μικρότερο θηλαστικό του κόσμου, με βάρος μικρότερο από δύο γραμμάρια που ζει στην Ταϊλάνδη.
– To ζερμπόα Euchoreutes naso, ένα μικρό τρωκτικό της Κίνας και της Μογγολίας που μετακινείται με άλματα και έχει τα μεγαλύτερα αυτιά, σε σχέση με το σώμα του, από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 17/1/2007