Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ελπίδες τεκνοποίησης από μεταμοσχεύσεις μήτρας, του Τάσου Σαραντή

Ελπίδες τεκνοποίησης από μεταμοσχεύσεις μήτρας, του Τάσου Σαραντή

8

 Αμερικανοί γιατροί ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ (της δεύτερης στον κόσμο), γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για τεκνοποίηση σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις αφαίρεσης της μήτρας εξαιτίας ασθενειών και εκδήλωσης καρκίνου,


Το μόσχευμα θα προερχόταν από πτωματικό δότη και θα παρέμενε στο σώμα της λήπτριας μόνο για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια, θα έπρεπε να αφαιρεθεί ώστε να μην απαιτούνται δια βίου τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που εμποδίζουν την απόρριψη του μοσχεύματος.
Η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου New York Downtown θα χρησιμοποιήσει για τη μεταμόσχευση μήτρα που θα προέρχεται από γυναίκα που έχει πεθάνει. Η μεταμόσχευση μήτρας έχει επιχειρηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, το 2000 στη Σαουδική Αραβία, με τη διαφορά ότι η μήτρα προερχόταν από ζωντανό δότη και απορρίφθηκε από τον οργανισμό του λήπτη μετά από τρεις μήνες.
Τους τελευταίους έξι μήνες οι γιατροί της ομάδας πραγματοποιούν δοκιμές και πειράματα, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η αφαίρεση μήτρας από γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, όπως ακριβώς γίνεται στις περιπτώσεις αφαίρεσης οργάνων όπως το συκώτι και τα νεφρά.


Το επόμενο βήμα θα είναι η τοποθέτηση της μήτρας στο σώμα του λήπτη. Κατόπιν, θα τοποθετηθεί το διατηρημένο έμβρυο μέσα στη μήτρα, μέσω μιας τομής κάτω από τον ομφαλό, καθιστώντας έτσι δυνατή την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Η γέννα θα πραγματοποιηθεί με καισαρική τομή, ενώ κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα αφαιρεθεί και η μήτρα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απόρριψης του ξένου ιστού από τον οργανισμό.
Υποψήφιες για μεταμόσχευση είναι γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα, αυτές που έχουν υποστεί ενδομητρίωση, καθώς και όσες έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση της μήτρας λόγω καρκίνου. «Η ιατρική των μεταμοσχεύσεων έχει βελτιωθεί αρκετά, έτσι ώστε να μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε μη ζωτικής σημασίας μεταμοσχεύσεις, όπως του προσώπου των χεριών και άλλων» δήλωσε ο Δρ Τζιουζέπε Πριορί, επικεφαλής της ομάδας.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που θα χορηγούνται μετά την επέμβαση εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργούν προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη, καθώς εκατοντάδες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε διάφορες μεταμοσχεύσεις στις ΗΠΑ έχουν αποκτήσει παιδιά χωρίς σοβαρές επιπλοκές.


Πάντως, εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας εξέφρασαν την ανησυχία τους σε σχέση με την επικινδυνότητα της διαδικασίας. Εντούτοις, το συγκεκριμένο νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη έχει ήδη δεχτεί πολλές επισκέψεις γυναικών που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη διαδικασία, ενώ περίπου πενήντα εξετάζονται ως υποψήφιοι λήπτες.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 19/1/2007