Αρχική Νέα Τοπικά Ο καλός μας ο καιρός! επιπτώσεις στην οικονομία

Ο καλός μας ο καιρός! επιπτώσεις στην οικονομία

5

Ακριβό λογαριασμό σε ενέργεια, γεωργία και τουρισμό πληρώνει από τώρα η χώρα μας, λόγω της ξηρασίας των τελευταίων τριών μηνών.
«Το πρώτο θέμα που προκύπτει από την ανομβρία είναι η έλλειψη νερού στα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ. Κυρίως στα Κρεμαστά, τον Θησαυρό και το Πολύφυτο, τρεις από τους σημαντικότερους ταμιευτήρες, οι μέσες εισροές του τριμήνου Oκτώβριος-Δεκέμβριος 2006 είναι κάτω από το 50% των αναμενόμενων», επισημαίνει στα «Νέα», η Μαρία Μιμίκου, καθηγήτρια του Τομέα Υδατικών Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
«Αυτή τη στιγμή τα υδροηλεκτρικά έργα μπαίνουν στο σύστημα παραγωγής ενέργειας οριακά. Αν συνεχίσει η στάθμη να κατεβαίνει στους ταμιευτήρες και αυτό επίκειται να γίνει πολύ σύντομα, έχουμε σοβαρές πιθανότητες για μπλακ άουτ. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί φεύγει ένα 10% με 15% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από το σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τους θερμικούς σταθμούς», λέει η κ. Μιμίκου.
Πέρα από την ενέργεια, επιπτώσεις της ξηρασίας αναμένονται και στον τομέα της γεωργίας. «Oι καλλιέργειες στη Θεσσαλία τίθενται σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο καθώς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είχαμε πολύ μικρό ύψος βροχοπτώσεων. Σε κίνδυνο επίσης βρίσκονται η Ανατολική Πελοπόννησος, τα νησιά του Αιγαίου και η Βόρεια Κρήτη», αναφέρει ο Γιώργος Τσακίρης, διευθυντής του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού.

Απειλή για Καρδίτσα και Λάρισα, ρεκόρ 15ετίας σε Πελοπόννησο
Το μεγαλύτερο πλήγμα στην περιοχή της Θεσσαλίας φαίνεται να έχει δεχθεί η λίμνη Πλαστήρα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Νομαρχίας Καρδίτσας, τον Δεκέμβριο του 2005 οι αρδευτικές και υδρευτικές ανάγκες της Θεσσαλίας από τη λίμνη Πλαστήρα έφτασαν τα 1.868.550 κυβικά μέτρα νερού, ενώ έναν χρόνο μετά το ποσό εκτοξεύθηκε στα 2.477.400 κ.μ., γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν στην ξηρασία.
Όσον αφορά την ύδρευση αστικών περιοχών, ιδιαίτερα επίφοβες για λειψυδρία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η Καρδίτσα και η Λάρισα που υδρεύονται από τη λίμνη Πλαστήρα, στην οποία έχει σημειωθεί σημαντική πτώση της στάθμης. Μείωση των πηγαίων νερών με τα οποία υδροδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου έως και 20% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιανουάριο προκύπτει και από τα στοιχεία του αρμόδιου φορέα ύδρευσης της πόλης, ενώ η μεγαλύτερη πηγή της περιοχής έχει πέσει σε απόδοση κατά 50%.
Τη μεγαλύτερη ανομβρία των τελευταίων 15 χρόνων ζει και η Πελοπόννησος, όπου τα επιφανειακά νερά εμφανίζονται μειωμένα κατά 30% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Υδρογεωλόγοι της περιοχής, που παρακολουθούν τα αποθέματα των υδάτινων πόρων σε νομούς της Πελοποννήσου, εκτιμούν ότι έτσι και συνεχιστεί η ανομβρία τους επόμενους μήνες μπορεί η μείωση εισροών στα επιφανειακά νερά να φτάσει μέχρι και 60% κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news.in.gr