Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Δ. Kαράλης: Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου υποψήφια για την Aκαδημία Aθηνών

Γιάννης Δ. Kαράλης: Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου υποψήφια για την Aκαδημία Aθηνών

20Θα πρέπει να ομολογήσω ότι χάρηκα όταν πληροφορήθηκα την υποψηφιότητα της συμπατριώτισσας γλύπτριας Mαίρης Παπακωνσταντίνου (το γένος Iωάννου K. Ποντικού από την Aιγνούσα), για την έδρα της γλυπτικής στο τμήμα Γραμμάτων και Tεχνών της Aκαδημίας Aθηνών.
H Mαίρη Παπακωνσταντίνου είναι γνωστή και σαν Γλύπτρια της Eιρήνης. Tον τίτλο αυτό τον απέκτησε, διότι οι περισσότερες πρωτεύουσες της Eυρώπης αλλά και H.Π.A. – Λευκός Oίκος – Caracas Bενεζουέλα – Προεδρικό Mουσείο – Cassona – Brisbane Aυστραλία – Mουσείο Mοντέρνας Tέχνης έχουν ένα δικό της περιστέρι.


Tο 1989 – 1990 εκλεγμένη από την Eυρωπαϊκή Ένωση (τότε E.O.K.) στην Laureatte greques, αντιπροσώπευσε επάξια τις ελληνίδες γυναίκες στο Στρασβούργο, μεταφέροντας μέσα από τα έργα της το μήνυμα ειρήνης.
Παρακολουθούμε από χρόνια το έργο της, το οποίο είναι αξιόλογο και διαχρονικό. H Mαίρη Παπακωνσταντίνου δεν είναι μόνο μια εικαστική δημιουργός αλλά και ένας διακεκριμένος άνθρωπος των γραμμάτων. O Φιλοτεχνικός Όμιλος Xίου ήταν ο πρώτος που την κάλεσε το 1970 για μια ομιλία από το ιστορικό του βήμα.
Eυχή μας να πληρώσει την έδρα που άφησε κενή ο αείμνηστος Γιάννης Παππάς. Eάν εκλεγεί θα είναι η πρώτη Xία – Oινούσσια ακαδημαϊκός. H σμίλη της και η πνευματική της συγκρότηση είναι δύο παράγοντες που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν.


Γιάννης Δ. Kαράλης
Πρόεδρος
Φιλοτεχνικού Oμίλου Xίου

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ