Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Ελλάδα σημαίνει ήλιος και θάλασσα, του Θοδωρή Πυλιώτη

Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Ελλάδα σημαίνει ήλιος και θάλασσα, του Θοδωρή Πυλιώτη

80

    Καλημέρα από Στοκχόλμη
  
   Ελλάδα σημαίνει ήλιος και θάλασσα
  
  

 

 Μπορεί φέτος να άργησε να έρθει το χιόνι στη Στοκχόλμη, μόλις το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το έστρωσε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είμαστε στο Χειμώνα. Άρα αρχίζει και ο προγραμματισμός τις διακοπές του καλοκαιριού.
   Έτσι σε κεντρικούς σταθμούς του metro (tunnelbana  στα σουηδικά!) ήδη υπάρχουν διαφημίσεις με θερινούς προορισμούς. Παράλληλα τις ημέρες των Χριστουγέννων την τιμητική τους είχαν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις από μεσογειακές χώρες (δεν είδα την Ελλάδα).
   Όσο και αν φαίνεται παράξενο το θέλγητρο για τους πολλούς είναι ΗΛΙΟΣ και η ΘΑΛΑΣΣΑ.
   Η διαφημιστική καμπάνια μεγάλου σουηδικού πρακτορείου με αφίσες είναι η αναφορά τουριστικών προορισμών –κυρίως της Μεσογείου- με συνοδεία φωτογραφιών όχι από τοπία αλλά με ήλιους και… θάλασσες! Ήλιοι σε κοντινά πλάνα, ηλιαχτίδες που υπόσχονται ζέστη και σωστό μαύρισμα… και θάλασσες, ή καλύτερα νερό ακόμα και από πισίνες, με κοντινά πλάνα ανθρώπων που χαίρονται το νερό (φώτο).
   Ο μαζικός τουρισμός, όσο και αν δεν θέλουμε να το χωνέψουμε, επιμένει σε ήλιο και θάλασσα. Καμιά νύξη για αρχαία , πολιτισμό , υπέροχες φυσικές διαδρομές…
   Μάλιστα ανάμεσα στις περιοχές που προτείνονται είναι και αρκετές ελληνικές, όπως Ρόδος, ξεχωριστά η Λίνδος, Κρήτη, Κέρκυρα, Πάλερος (στην Αιτωλοακαρνανία) και Σάμος. Οι γείτονες μας στην περιφέρεια έχουν ισχυρό ρεύμα και φιλίες στη Σουηδία.
   Ήλιος και θάλασσα οι προτάσεις και στην τηλεοπτική διαφήμιση, ειδικά για την Ισπανία. (Η Κύπρος διαφημίζει και την φιλοξενία, μάλιστα την μπέρδεψα με την Ελλάδα μέχρι να αναφερθεί ο προορισμός, ενώ η Τουρκία έπρεπε να δείξει τους δερβίσηδες για να καταλάβω πως τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία είναι στη σημερινή Τουρκία).
  
   Ακριβοί!
   Εμείς έχουμε περισσότερη σχέση με τη Νορβηγία, όμως και οι Σουηδοί αναζητούν νέα μέρη στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερη αγαπητή η Μεσσηνία!
   Αυτό που μου παρατήρησαν όμως είναι ότι η Ελλάδα έχει γίνει πολύ ακριβός προορισμός. Έφεραν σαν παράδειγμα τα καφέ ή τα εστιατόρια, αλλά για αυτά θα μιλήσουμε σε επόμενη ανταπόκριση.
   Σήμερα πρέπει να δώσουμε χώρο στους φίλους αναγνώστες που μας απάντησαν αλλά και εικόνα από τη χιονισμένη Στοκχόλμη!
   
   
   Μηνύματα αναγνωστών

 

 


Χιονισμένη η Στοκχόλμη έστω και καθυστερημένα, αλλά με καθαρά πεζοδρόμια!

Αγαπητέ φίλε είμαι ο Δημήτρης από τον Άγιο Σπυρίδωνα Νερομύλων και κατοικώ στη Στοκχόλμη από τον Αύγουστο του ’67. Δεν έχω δει ποτέ έναν τέτοιο χειμώνα. Φέτος δεν χρειάστηκα ακόμα να βάλω γάντια, καπέλο, βαρύ παλτό αλλά ούτε και μπότες. Απίστευτο… Χαιρετώ όλη τη Χίο.
   Δημήτρης Καλλιπολίτης
  
   ////////////////////////
  
   Θεόδωρε καλή δύναμη.
Λ. Ζ. Κωστάλας
  
   ////////////////////////
Αγαπητέ Θοδωρή καλή χρονιά.
Πολλές ευχές στην Αγγελική και καλή επάνοδο στο νησί.
Βλέπω πως σε παρακινούν αυτά που βλέπεις στη Σουηδία και σε εμπνέουν να γράψεις
Φιλικά
ΜΑΝΟΣ Α.ΜΩΡΑΙΤΗΣ
Νέα Υόρκη
   
  

 Φώτο- ποδήλατα   Αφιερωμένη στους φίλους του ΠΟΔΗΛΑΤΕΙΝ.
Έστω και αν ξεγελά η φωτογραφία τα ποδήλατα δεν είναι παροπλισμένα!