Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Πολλές οι ώρες στα θρανία και στην κατ’οίκον εργασία οι μαθητές

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Πολλές οι ώρες στα θρανία και στην κατ’οίκον εργασία οι μαθητές

8

Πολλές οι ώρες στα θρανία και στην κατ’οίκον εργασία χωρίς ενθαρρυντικά αποτελέσματα διαπιστώνει η Κομισιόν
“Η Επιτροπή πιστεύει ότι κάθε χώρα πρέπει να προβεί σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις μέσα στο δικό της εκπαιδευτικό σύστημα. Σύμφωνα με το άρθρο 149 της Συνθήκης ΕΚ, η κοινοτική δράση μπορεί να ενθαρρύνει τη συνεργασία των κρατών μελών και αν είναι αναγκαίο, να υποστηρίξει και να συμπληρώσει τις ενέργειές τους”, ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση και τον Πολιτισμό, κ. Jan Figel, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μανώλη Μαυρομμάτη


“Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010» που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσω κοινών στόχων και ενεργειών παρακολούθησης της εφαρμογής, η Επιτροπή παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους για διάφορες πτυχές της σχολικής εκπαίδευσης, όπως η διδακτέα ύλη και οι ικανότητες των εκπαιδευτικών”, συμπλήρωσε στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος.


Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με αφορμή την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στην οποία καταγράφεται ότι πολλά πράγματα στον τομέα της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στις ώρες διδασκαλίας, δεν έχουν βελτιωθεί, κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας και τα εξής: “παρά το γεγονός ότι η έρευνα αφορά το έτος 2005, πολλά πράγματα δεν έχουν αλλάξει ως σήμερα στις ώρες διδασκαλίας, αλλά και στα κατ’ οίκον μαθήματα, είτε με δασκάλους, είτε με την βοήθεια των γονέων προκειμένου για τη λύση ασκήσεων από μαθητές. Αποτέλεσμα η κόπωση των παιδιών και κυρίως η μειωμένη αγωγή που μπορούν να δώσουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους βρίσκονται στο σπίτι”.


Συγκεκριμένα, στην Αυστρία οι μαθητές περνούν κατά μέσο όρο 27,2 ώρες τη βδομάδα στο σχολείο και 4 ώρες στο σπίτι διαβάζοντας. Αντίστοιχα, στο Βέλγιο, οι μαθητές αφιερώνουν 26,9 ώρες στο σχολείο και 6,2 ώρες μελέτης στο σπίτι, στην Ελλάδα 23,5 στο σχολείο και 8,3 στη μελέτη στο σπίτι και στην Ιταλία 26,4 ώρες στο σχολείο και 10,5 ώρες στη μελέτη στο σπίτι. 


“Η βάση δεδομένων «Αριθμοί-κλειδιά της εκπαίδευσης στην Ευρώπη» του δικτύου Ευρυδίκη (Eurydice) δημοσιεύει στοιχεία για το χρόνο διδασκαλίας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης σε κάθε χώρα, καθώς και για τη συνολική οργάνωση των σχολικών ετών. Ομοίως, η βάση δεδομένων δείχνει το ρόλο των γονέων στα συστήματα διαχείρισης των σχολείων και επομένως, σύμφωνα με τις δομές που ισχύουν σε κάθε χώρα, πώς μπορούν να συμβάλλουν στην οργάνωση των σχολείων”, τόνισε στην απάντησή του ο κ. Jan Figel.