Αρχική Νέα Τοπικά Αλλαξε η θέση της Κυβέρνησης για τις κατοικίες Χριστού Βαρβασίου, ρωτά στη...

Αλλαξε η θέση της Κυβέρνησης για τις κατοικίες Χριστού Βαρβασίου, ρωτά στη Βουλή η Ελπ. Τσουρή

7

 Η Βουλευτής νομού Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τις Λαϊκές  Κατοικίες Χριστού Βαρβασίου Χίου και ζητά να μάθει ποια είναι η πολιτική τους για το θέμα:

 

Το θέμα  των Λαϊκών Κατοικιών Χριστού Βαρβασίου στη Χίο. εξακολουθεί να απασχολεί την τοπική κοινωνία, η οποία, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, έχει σοβαρές ενδείξεις ότι δεν υπάρχει πρόθεση επίλυσής του.
Στην από 1.101.2007 απάντησή του, ο Πρόεδρος του ΟΕΚ αναφέρει ότι «η δυνατότητα παρεμβάσεων του ΟΕΚ περιορίζεται εκ του Νόμου στην αποκατάσταση  των δικαιούχων  του και μόνο. Δικαιούχοι  προγραμμάτων άλλων φορέων θα μπορούσαν  ενδεχομένως να καλυφθούν από τον ΟΕΚ εάν και εφόσον (και  μόνον) επρόκειτο περί συμβάσεως κάποιας μορφής αντιπαροχής.

Όμως, στο Ν. 2956/2001 αναφέρεται ότι «οι ιδιοκτήτες που θα μεταβιβάσουν τα ποσοστά  τους δικαιούνται να αποκατασταθούν στεγαστικά .. σε εφαρμογή κοινού προγράμματος του ΟΕΚ και του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας»
Στη δε ειδική έκθεση (άρθρο 75, Παρ. 3 του Συντάγματος), η οποία συνόδευε την παραπάνω ρύθμιση. αναφέρεται ότι η ανέγερση των 120 νέων κατοικιών θα υλοποιηθεί από τον ΟΕΚ ..» και ότι
«στο αναλογούν κόστος στο μεν Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας … θα καλυφθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Λαϊκής Κατοικίας, στον δε ΟΕΚ  θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του.
Είναι προφανές, ότι είτε ο Πρόεδρος του ΟΕΚ δεν γνωρίζει το Νόμο, που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, κάτι που είναι αδιανόητο, είτε η σημερινή Κυβέρνηση, διαχωρίζοντας τους δικαιούχους, επιδιώκει τη μη αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού δεν είναι δυνατή η μεταστέγαση, ορισμένων, μόνο από αυτούς}, σημειώνει στην ερώτησή της για τις Λαϊκές Κατοικίες Χριστού Βαρβασίου η Ελπίδα Τσουρή και ρωτά τους υπουργούς:

 1, Συμμερίζεται η Κυβέρνηση την απάντηση του Προέδρου του ΟΕΚ; Αν, ναι, πρόκειται να αλλάξει την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση; Αν, όχι, τι προτίθεται να πράξει;
2. Ισχύει  η δέσμευση ότι κάθε ένα από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία θα καταβάλλει τους πόρους που του αναλογούν, για τη στέγαση των δικαιούχων;

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ