Αρχική Νέα Τοπικά Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία: Προσανατολίζεται σε απεργίες το Φεβρουάριο

Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία: Προσανατολίζεται σε απεργίες το Φεβρουάριο

18

ΜΕ «ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ» τα αιτήματα για άμεση κατάργηση και ανάκληση της επιστράτευσης των ελλήνων ναυτικών και των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης πλοίων, απέστειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία εξώδικο δήλωση προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, η οποία κοινοποιείται και σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς, Εφοπλιστικές Ενώσεις, και το ΝΑΤ


Mάλιστα η ΠΝΟ επισημαίνει ότι η εξώδικος δήλωση έκρινε ότι καθίσταται αναγκαίο να προχωρήσει η Ομοσπονδία σε απεργιακές κινητοποιήσεις για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες. Απεργιακή κινητοποίηση που υπολογίζεται εντός του δευτέρου 15νθημέρου Φεβρουαρίου 2007. Ειδικότερα το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων του εξωδίκου μας αποτελούν τα εξής θέματα:


1. Άμεση ανάκληση και κατάργηση της επιστράτευσης.


2. Εξασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για εργασία και άμεση απορρόφηση όλων των προσφερομένων για εργασία ανέργων Ελλήνων Ναυτεργατών.


3. Ανάκληση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης πλοίων.


4. Ίδρυση ανεξάρτητου Ειδικού Ταμείου Ανεργίας.


5. Φορολογική εξομοίωση των συνταξιούχων προς τους εν ενεργεία Έλληνες Ναυτεργάτες.


6. Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των ταμείων (κύριων συντάξεων ΝΑΤ, εφ άπαξ παροχών, επικουρικών συντάξεων ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ) και Εστίας Ναυτικών.


7. Πιστή εφαρμογή του 10μηνου επάνδρωσης στα Α/Κ-Ε/Γ και κατάργηση των ειδικών συνθέσεων όλων των πλοίων Επιβατηγών και Φορτηγών που εκτελούν γραμμές μεταξύ Ελληνικών λιμένων και εξωτερικού.


8. Έναρξη διαπραγματεύσεων για τις ΣΣΕ 2007 και άμεση υπογραφή τους.


9. Υπαγωγή των δρομολογημένων ΡΟ-ΡΟ ασφαλιστικά και μισθολογικά στα Α/Κ-Ε/Γ.


10. Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για το ωράριο εργασίας-ανάπαυσης των ναυτεργατών.


11. Επέκταση των οικογενειακών επιδομάτων και για τις συζύγους των ναυτεργατών, σύμφωνα με τις σχετικές προτάσεις της ΔΣ/ΠΝΟ που έχουν ήδη υποβληθεί στον ΕΛΟΕΝ.


12. Άμεση κύρωση από τη χώρα μας της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.


Το σκεπτικό


«Γνωρίζετε όλοι τα οξυμένα χρόνια προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας και εστιάζονται ιδιαίτερα στην απασχόληση, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σας, την απορρόφηση των ανέργων καθώς και στην προστασία των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων», αναφέρει η ΠΝΟ και προσθέτει:


«Γι αυτά τα καίρια προβλήματα, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήσαμε πέρσι το Φεβρουάριο 8ήμερη πανελλαδική απεργία, με την κυβέρνηση, ως γνωστόν, να καταφεύγει τελικά στην απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των πληρωμάτων με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε για έντεκα μήνες τώρα σε καθεστώς αναγκαστικής εργασίας. Παρ’ όλα αυτά οι ναυτεργάτες απάντησαν ηχηρά και κατά τον καλύτερο τρόπο ενάντια σε αυτό το ακραίο μέτρο, ενώ υπογραμμίζει:


«Δυστυχώς παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες, παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες μας προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των κυρίαρχων προβλημάτων μας με πρώτο και κύριο το μείζον ζήτημα της απασχόλησης και της απορρόφησης των ανέργων ναυτεργατών, η κατάσταση χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα και η θέση μας επιδεινώνεται συνεχώς. Οι μειώσεις των συνθέσεων ακολουθούν η μία την άλλη λόγω των χορηγούμενων από το ΥΕΝ εγκριτικών πράξεων και ειδικών συνθέσεων, η εντατικοποίηση της εργασίας στα πλοία αποτελεί πλέον καθεστώς, η μη τήρηση του 10μηνου επάνδρωσης στα Α/Κ-Ε/Γ, η δυσμενέστατη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά μας ταμεία, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».


Οι εγκριτικές πράξεις


Το σημείο που «ξεχείλισε το ποτήρι» για την Ομοσπονδία ήταν η τελευταία απόφαση του ΥΕΝ για νέα τροποποίηση του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων. «Και σαν μα μην έφταναν όλα αυτά, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας προχώρησε πριν λίγες ημέρες στην τροποποίηση του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων, μειώνοντας παραπέρα τις συνθέσεις στα ποντοπόρα φορτηγά πλοία», αναφέρει η Ομοσπονδία και τονίζει: «Σημειώνουμε ότι η ΠΝΟ κατ’ επανάληψη έχει αποδοκιμάσει και καταδικάσει το μέτρο των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης πλοίων εκφράζοντας σε κάθε ευκαιρία την κάθετη αντίθεσή της, απαιτώντας την ανάκλησή τους προκειμένου να ανακοπεί η παραπέρα δραματική μείωση των θέσεων εργασίας στα ποντοπόρα πλοία».

Πηγή: Ναυτεμπορική, 24/1/2007