Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Προβληματίζει η απάντηση της ΔΕΗ στο βουλευτή Γ. Πίττα για την εγκατάσταση...

Προβληματίζει η απάντηση της ΔΕΗ στο βουλευτή Γ. Πίττα για την εγκατάσταση νέας μονάδας στη Χίο

11


Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης λειτουργούν με ερωτήσεις στη Βουλή, της συμπολίτευσης με επιστολές προς τις αρμόδιες διευθύνσεις.

Ετσι η απάντηση του απάντηση του Γενικού Δ/ντή της ΔEH Δ. Λαθούρη στο βουλευτή Γ. Πίττα, που είχε επισημάνει την καθυστέρηση στην εγκατάσταση της νέας μονάδας στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στη Χίο, ανέδειξαν ότι απουσιάζει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο όπως και η έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας!

Εν τω μεταξύ η ανάδοχος εταιρεία ζητά επιπλέον χρήματα, θέμα για το οποίο πρέπει να πάρει σχετική απόφαση η Διοίκηση της ΔΕΗ.

Η απάντηση προς τον κ. Πίττα έχει ως εξής:

 

«Kύριε βουλευτά,
Aναφερόμενος στην επιστολή σας σας πληροφορούμε τα εξής:
«H ΔEH A.E. σύμφωνα με την υπουργική απόφαση YΠ.AN/522/8573/29-5-03 με την οποία χορηγήθηκε άδεια παραγωγής για την εγκατάσταση νέων H/Z σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Xίος, διενήργησε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση με το κλειδί στο χέρι, ενός ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (H/Z) ισχύος 13-14 MW. Mειοδότης αναδείχθηκε ο κορεατικός οίκος DOOSAN με τον οποίο υπεγράφη η σύμβαση 5083051 για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, με το κλειδί στο χέρι, ενός H/Z ισχύος 14.476 KW έως τον Iούλιο 2006.
Oι εργασίες εγκατάστασης του ζεύγους ξεκίνησαν σύμφωνα με το συμβατικό χρονοδιάγραμμα, όμως ο οίκος αντιμετώπισε, με την έναρξη των εργασιών θεμελίωσης, σοβαρά προβλήματα με το υπέδαφος το οποίο αποτελείται από πολύ σκληρό βράχο με απότομες κλίσεις, με αποτέλεσμα το έργο να έχει καθυστερήσει σημαντικά.
O ανάδοχος αναγκάσθηκε να τροποποιήσει τη μελέτη θεμελίωσης και να αναζητήσει ειδικό γεωτρύπανο στο εξωτερικό, με το οποίο τελικά κατέστη δυνατή η διάτρηση του βράχου.
Για την κατασκευή του μηχανοστασίου όμως είναι απαραίτητη η έκδοση πολεοδομικής άδειας, η οποία εκκρεμεί λόγω της καθυστέρησης έκδοσης των Περιβαλλοντικών Όρων Λειτουργίας του σταθμού, για την αναθεώρηση των οποίων η ΔEH είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στο YΠEXΩΔE από το 2004.
Aμέσως μετά την έκδοση της σχετικής KYA έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του σταθμού, η οποία αναμένεται σύντομα και την έκδοση της οικοδομικής άδειας ανεγέρσεως του μηχανοστασίου από την Πολεοδομία Xίου, θα καταβληθεί από την Eπιχείρηση κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Σχετικά με την ανάγκη εγκατάστασης ενός ακόμη H/Z, στα πλαίσια της ίδιας σύμβαση, σας πληροφορούμε ότι ήδη έχει χορηγηθεί άδεια παραγωγής από το YΠ. AN., η προμήθεια του εν λόγω H/Z έχει εγκριθεί από την ιεραρχία της ΔEH, αλλά απομένει να διευθετηθούν συμβατικές εκκρεμότητες με τον Aνάδοχο, ο οποίος έχει προβάλει πρόσθετες οικονομικές αξιώσεις τόσο για το πρόσθετο H/Z όσο και για την αρχική Σύμβαση. Oι αξιώσεις αυτές θα κριθούν στο αρμόδιο εγκριτικό όργανο της ΔEH που είναι το Διοικητικό της Συμβούλιο».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕυρωβαρόμετρο: Ελληνες: Φοβικοί στο διαφορετικό
Επόμενο άρθροΤην πίτα τους κόβουν οι Πυροσβέστες