Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΝΑΤ προκαλεί ερώτηση Ελπ. Τσουρή στη Βουλή

Ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΝΑΤ προκαλεί ερώτηση Ελπ. Τσουρή στη Βουλή

8

 Ερώτηση προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, με θέμα τον “Ελλειμματικό προϋπολογισμό του ΝΑΤ”, κατέθεσε η βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή. Σε αυτήν αναφέρει και ρωτά τον κ. Κεφαλογιάννη:

 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΝΑΤ, το οργανικό έλλειμμα του ασφαλιστικού ταμείου, το 2007, θα ξεπεράσει το 1 δισ. €. Ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιχορήγησης, παρουσιάζεται ελλειμματικός κατά περίπου 100εκ.€.
Επιπρόσθετα, πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας αναμένεται να παρουσιαστεί και στο ΚΕΑΝ, λόγω του οργανικού ελλείμματος που επίσης παρουσιάζει (25εκ€). Ήδη το ΚΕΑΝ αδυνατεί να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις για το μήνα Μάρτιο.
Στα ποσά αυτά δεν έχουν συνυπολογιστεί οι απώλειες εσόδων που θα υπάρξουν από τα κρουαζιερόπλοια και τα ποντοπόρα πλοία, με την απαλλαγή των πλοιοκτητών από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και την μείωση των Ελλήνων από τις συνθέσεις των ποντοπόρων πλοίων.
Η δυσμενής οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης των ναυτικών καθίσταται πάγια, θα πάρει δε μεγαλύτερες διαστάσεις, εφόσον δε ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία να μην περιορίζονται απλά στην κρατική επιχορήγηση, αλλά να στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης των ναυτικών.
Αντίθετα, υπάρχουν πληροφορίες για εισηγήσεις του νομικού επιτελείου του ΝΑΤ, για τη μείωση των συντάξεων, προκειμένου να περικοπούν οι δαπάνες και να εξοικονομηθούν πόροι.
Κατόπιν των παραπάνω:
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για την εξυγίανση και την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤ και την αντιμετώπιση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του;
2. Υπάρχει κατηγορηματική δέσμευση από την πλευρά τη Κυβέρνησης για τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος και του ύψους των συντάξεων των ναυτικών;

25.01.2007
Η ερωτώσα βουλευτής
 
Ελπίδα Τσουρή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕυρωβαρόμετρο: Ελληνες: Φοβικοί στο διαφορετικό
Επόμενο άρθροΤην πίτα τους κόβουν οι Πυροσβέστες