Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: μέσα για το ξεπέρασμα ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: μέσα για το ξεπέρασμα ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων

5

Με εθνικές πολιτικές και μέσα, μπορούν τα κράτη μέλη να συμπληρώσουν τις δράσεις αντιμετώπισης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρου Αρναουτάκη
 
Με αφορμή πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) όπου καταγράφονται σημαντικές διαφορές εισοδήματος από περιοχή σε περιοχή της χώρας, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για την αντιμετώπιση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων ιδιαίτερα σε νησιωτικές, ορεινές και γενικά σε περιοχές με φυσικά και άλλα μειονεκτήματα ανάπτυξης.  Συγκεκριμένα, ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στα παραδείγματα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων που παρουσιάζονται στην περιφέρεια Αττικής, στην περιφέρεια Νότιου Αιγαίου αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας και κυρίως σε αυτές που λόγω της διεύρυνσης έχουν τεθεί εκτός  στόχου σύγκλισης. 
Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Danuta Hubner, αναφερόμενη στην προετοιμασία της τέταρτης έκθεσης για την οικονομική και κοινωνική συνοχή επεσήμανε πως η Επιτροπή, προτίθεται να αναλύσει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση αλλά και τους παράγοντες ανταγωνιστικότητας  των περιφερειών της Ένωσης.


Όπως τόνισε η κ. Hubner η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των επιχειρησιακών προγραμμάτων, θα φροντίσει ώστε η κατανομή των πόρων να λάβει υπόψη  τις ανισότητες στο εσωτερικό κάθε περιφέρειας ιδιαίτερα στην περίπτωση των περιφερειών που την νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013  δεν θα  είναι επιλέξιμες για το στόχο «σύγκλισης»  είτε λόγω της διεύρυνσης (περιφέρειες phasing out), είτε λόγω της οικονομικής τους ανάπτυξης (περιφέρειες phasing in).


Κλείνοντας η κ. Hubner επεσήμανε ότι με την προϋπόθεση ότι τηρείται η κοινοτική νομοθεσία  τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες μπορούν  με εθνικές πολιτικές και μέσα, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων, να συμπληρώσουν τις δράσεις υπέρ κάποιων περιφερειών που αντιμετωπίζουν είτε σημαντικές ενδοπεριφερειακές ανισότητες είτε γεωγραφικά μειονεκτήματα όπως οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕυρωβαρόμετρο: Ελληνες: Φοβικοί στο διαφορετικό
Επόμενο άρθροΤην πίτα τους κόβουν οι Πυροσβέστες