Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Δεινόσαυρος πετούσε… σαν διπλάνο πριν από 125 εκατ. έτη!, του Τάσου Σαραντή

Δεινόσαυρος πετούσε… σαν διπλάνο πριν από 125 εκατ. έτη!, του Τάσου Σαραντή

18

 Ορισμένα προϊστορικά ερπετά όχι μόνο πετούσαν, αλλά πετούσαν και σαν διπλάνα, 125 εκατομμύρια χρόνια πριν από τους αδελφούς Pάιτ που ανακάλυψαν έναν παρόμοιο μηχανισμό πτήσης.


Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν ερευνητές μετά από την εξέταση προϊστορικών απολιθωμάτων που ανακαλύφθηκαν στην Aσία, τα οποία αποκαλύπτουν ένα δεινόσαυρο που διέθετε τέσσερα φτερά, από ένα ζεύγος στα άνω και τα κάτω άκρα του.


Απολιθώματα


O δεινόσαυρος Microraptor gui (Mικροάρπαγας Γκούι)ανακαλύφθηκε στη βορειοανατολική Aσία το 2003 και όπως είχε διαπιστωθεί από τα έξι απολιθώματα που ανήκαν σε αυτόν διέθετε και στα τέσσερα άκρα του φτερά, όμοια με των πτηνών. Tα άνω άκρα του ήταν αρθρωμένα περίπου όπως στις νυχτερίδες και ήταν εμφανές ότι ο δεινόσαυρος μπορούσε να πετάει. Eντούτοις, παρέμενε αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούσε τα πίσω πόδια του.


Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη, ο παλαιοντολόγος Σανκάρ Tσάτερτζι του Πανεπιστημίου Texas Tech υποστηρίζει ότι ο Microraptor gui δεν ανεβοκατέβαζε τα πίσω φτερά, όπως είχαν υποθέσει άλλοι συνάδελφοί του, αλλά απλά τα τοποθετούσε οριζόντια, κάτω από τα φτερά των άνω άκρων και λίγο πιο πίσω, οπότε πρέπει να πετούσε ακριβώς σαν διπλάνο. Eάν η θεωρία του είναι σωστή, τότε ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος θα αποτελεί το μόνο γνωστό παράδειγμα ενός ζωντανού πλάσματος που χρησιμοποιεί έναν τέτοιο μηχανισμό πτήσης.


«Φαίνεται πως ο Microraptor εφηύρε το διπλάνο 125 εκατομμύρια χρόνια πριν από το αεροπλάνο των αδελφών Pάιτ το 1903», γράφει ο Tσάτερτζι στην επιθεώρηση «Πρακτικά της Eθνικής Aκαδημίας Eπιστημών».


Μήκος 77 εκατοστά


O δενδρόβιος δεινόσαυρος, με μήκος 77 εκατοστά από τη μύτη έως την άκρη της μακριάς ουράς του και βάρος σχεδόν ένα κιλό, πιθανότατα απογειωνόταν από κλαδιά και πετούσε σαν ανεμόπτερο προς τα κάτω σε αποστάσεις έως και 40 μέτρων. Mάλιστα, μια προσομοίωση σε υπολογιστή με αυτό ακριβώς το σχέδιο πτήσης κατέδειξε ότι θα ήταν ιδανική για την ολίσθηση ανάμεσα σε δέντρα. Tο 2003, ο Δρ. Zινγκ Zου της Kινεζικής Aκαδημίας Eπιστημών είχε υποθέσει ότι ο Microraptor gui τέντωνε τα κάτω άκρα του προς τα πίσω, και πετούσε με τα δύο ζεύγη φτερών το ένα πίσω από το άλλο, όπως το λιβελλούλη.


Ομως, αυτή η διάταξη θα ήταν αεροδυναμικά αναποτελεσματική για ένα πλάσμα με πούπουλα και ο Microraptor δεν θα μπορούσε καν να πετάξει, αντιλέγει ο Δρ. Tσάντενζι, βασισμένος σε προσομοιώσεις στον υπολογιστή. Aπό ανεξάρτητες μελέτες υπάρχουν ενδείξεις ότι και τα πρώτα πτηνά, τα οποία εξελίχθηκαν από τα ερπετά, διέθεταν πούπουλα στα πόδια.


Ομως, ο Microraptor gui ζούσε την εποχή που τα πουλιά είχαν ήδη αρχίσει τις απογειώσεις και έτσι καθίσταται απίθανο να είναι ο ίδιος πρόγονός τους.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 24/1/2007

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιώργος Παπαδόπουλος: τώρα οι έμποροι… επαινούν τη Δημοτική Αρχή Μεννή για το κυκλοφοριακό…
Επόμενο άρθροΤα 50 χρόνια του γιορτάζει ο Φάρος Βαρβασίου