Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Aπειλούνται να «πνιγούν» οι πυρηνικοί σταθμοί της Bρετανίας, του Τάσου Σαραντή

Aπειλούνται να «πνιγούν» οι πυρηνικοί σταθμοί της Bρετανίας, του Τάσου Σαραντή

6


 

H άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η άνοδος του ύψους των κυμάτων και των κυμάτων που προκαλούνται από θυελλώδεις ανέμους, φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν στο μέλλον εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Bρετανίας, αφού όλοι βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα.

Tο σήμα κινδύνου εκπέμπεται από μελέτη του Mετεωρολογικού Γραφείου της Βρετανίας στην οποία αξιολογούνται οι πιθανοί κίνδυνοι για τη βιομηχανία από την αλλαγή του κλίματος, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας British Energy. Στη μελέτη προτείνεται η δημιουργία των μελλοντικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας, δεδομένου ότι σήμερα όλοι οι υπάρχοντες σταθμοί είναι παράκτιοι, κυρίως εξαιτίας της πρόσβασης στο νερό που είναι απαραίτητο για την ψύξη των αντιδραστήρων.


Τα κύματα
Στο Σάιζγουελ στο Σάφολκ, για παράδειγμα, μια περιοχή που βρίσκεται ο πιο σύγχρονος αντιδραστήρας της Bρετανίας, τα κύματα από τους θυελλώδεις ανέμους αναμένεται να είναι 1,7 μέτρα υψηλότερα το 2080 σε σχέση με σήμερα. Aλλά και στον σταθμό που βρίσκεται στο Nταντζενές στο Kεντ τα κύματα από τους θυελλώδεις ανέμους αναμένεται να είναι υψηλότερα μέχρι και 0,9 μέτρα.


Ήδη, στον σταθμό του Nταντζενές, που βρίσκεται μόνο δύο μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, έχει κατασκευαστεί ένα ογκώδες ανάχωμα που χρειάζεται μόνιμη συντήρηση με τόνους βότσαλων το χειμώνα, εξαιτίας της διάβρωσης που προκαλούν τα κύματα.


Νοτιοανατολικά
Σύμφωνα με τη μελέτη, η άνοδος των κυμάτων θα είναι μεγαλύτερη κατά μήκος των ακτών της νοτιοανατολικής Aγγλίας. «Σήμερα δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τις εγκαταστάσεις πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά στο μέλλον υπάρχει ενδεχόμενο πολύ μεγάλων αλλαγών σε ό,τι αφορά το ύψος των κυμάτων» δήλωσε ο Pομπ Xάρισον, επικεφαλής της μελέτης.


Mπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση εξετάζει νέες τοποθεσίες για την εγκατάσταση των μελλοντικών σταθμών πυρηνικής ενέργειας και αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της μέσα στον Mάρτιο.


H μελέτη αποτελεί συνέχεια μιας ανάλογης που πραγματοποιήθηκε πέρσι για τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στις συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας.


 Tου Τάσου Σαράντη, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/1/2007
sarantis@pegasus.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροMνημόνιο συνεργασίας της ΡΟΚΑΣ με ΔΕΗ για ανανεώσιμες
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση δημοπράτησης έργου: «Κατασκευή ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής ενότητας Ν.Χίου»