Αρχική Νέα Τοπικά Τsakos Energy Νavigation: Δωρεάν μετοχές στους εργαζόμενους

Τsakos Energy Νavigation: Δωρεάν μετοχές στους εργαζόμενους

7

ΣΤΗ ΔΩΡΕΑΝ διάθεση 300.000 μετοχών της Τsakos Energy Νavigation (ΤΕΝ) στα στελέχη του Ομίλου Τσάκου, εκ των οποίων οι 100.000 στους εργαζόμενους στα πλοία, προχωρεί η διοίκηση του Ομίλου όπως ανακοινώθηκε στην διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης για το νέο έτος.


To κόστος της διάθεσης των δωρεάν μετοχών, που είναι μία έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής των εργαζομένων στην ανάπτυξη του Ομίλου, ανέρχεται στα 14 εκατ. δολ. περίπου με δεδομένη την τρέχουσα τιμή της μετοχής της ΤΕΝ που είναι στα 45,02 δολ. Το 2006 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον όμιλο όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Νίκος Τσάκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΕΝ αναμένει ρεκόρ κερδών για τη χρήση 2006. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι συνολικά ο όμιλος Τσάκου, έκλεισε το 2006 ελέγχοντας (συμπεριλαμβανομένων και των νεότευκτων) ένα στόλο 85 πλοίων εκ των οποίων τα 62 είναι δεξαμενόπλοια, τα 8 πλοία ξηρού φορτίου, τα 14 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το 2007 η ΤΕΝ αναμένεται να παραλάβει συνολικά 11 νεότευκτα πλοία (δέκα δεξαμενόπλοια και ένα πλοίο LNG) εκ των οποίων το πρώτο (το Arctic) το παρέλαβε ήδη ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραλάβει και το πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).


Η κερδοφορία της ΤΕΝ κατά το τρέχον έτος αναμένεται να κινηθεί σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα δεδομένου ότι έχει εξασφαλίσει με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα ένα μεγάλο μέρος του στόλου της, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερά έσοδα που της επιτρέπουν να έχει μία ασπίδα προστασίας σε ενδεχόμενες αυξομειώσεις της ναυλαγοράς. Ήδη έχει εξασφαλίσει με ναυλοσύμφωνα πλέον του 80% των ημερών λειτουργίας του στόλου της για το 2007. Επίσης ένα πολύ σημαντικό μέρος του στόλου των νεότευκτων πλοίων που θα παραλάβει η εταιρεία είναι ήδη ναυλωμένα ενώ θετικά στα αποτελέσματα της επιδρά και το γεγονός ότι ο σχετικά μικρής ηλικίας στόλος της έχει αποκτηθεί με τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες και έτσι το brake even των πλοίων της κινείται σε χαμηλά επίπεδα.


Η ΤΕΝ ελέγχει αυτή τη στιγμή 37 πλοία ενώ έχει σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής 14 ακόμη πλοίων εκ των οποίων έξι είναι τύπου aframax, ένα suezmax, δυο panamax, τέσσερα handysize και ένα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής των παραπάνω πλοίων ο στόλος της θα αριθμεί συνολικά 51 πλοία.


Αφελληνισμός


Στην ίδια εκδήλωση ο ιδρυτής του Ομίλου ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος αφιέρωσε πολύ μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην ανάγκη προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Ο κ. Τσάκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος αφελληνισμού της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Η ελληνική ναυτιλία δεν κινδυνεύει όπως είπε χαρακτηριστικά επικαλούμενος την εμπειρία 50 ετών στη θάλασσα, από μία ενδεχομένη κρίση της ναυλαγοράς, αλλά από την έλλειψη ελλήνων ναυτικών. Μέρα τη μέρα ο αριθμός των ελλήνων ναυτικών μειώνεται με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η ελληνική ναυτική παράδοση. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις της ναυτιλίας μας οφείλονται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό της στη συνεχή είσοδο νέων ελλήνων στο ναυτικό επάγγελμα. Από το εάν η εισροή νέων στο ναυτικό επάγγελμα θα αυξηθεί ή μειωθεί εξαρτάται τόνισε ο ιδρυτής του ομίλου Τσάκου η επιβίωση της ελληνικής ναυτιλίας.


Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, τίμησε στο πρόσωπο του καπετάνιου Δημήτρη Γαζή και των έξη παιδιών του, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού, την ελληνική ναυτική παράδοση.


Τέλος η κόρη του καπετάν Παναγιώτη Μαρία Π. Τσάκου αναφέρθηκε στην πορεία του ιδρύματος «Μαρία Τσάκου» που εδρεύει στην Ουρουγουάη και ανακοίνωσε την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα. Πρόσφατα αγόρασε ένα παραδοσιακό κτήριο στη Χίο όπου θα στεγασθεί το Παγκόσμιο Κέντρο Ναυτιλιακής Μελέτης ένα όνειρο του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου.


Τέλος στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν στον όμιλο 20 και 30 χρόνια συνεχούς εργασίας ενώ χορηγήθηκαν και τα επιδόματα στους πολύτεκνους της εταιρείας.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 29/01/2007

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτην πίτα των Ομογενών της Γαλλίας η ευρωβουλευτής Μ. Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου
Επόμενο άρθροΠριμοδοτεί τα κατώτερα πληρώματα ο ΥΕΝ