Αρχική Νέα Τοπικά Πριμοδοτεί τα κατώτερα πληρώματα ο ΥΕΝ

Πριμοδοτεί τα κατώτερα πληρώματα ο ΥΕΝ

28

ΕΜΜΕΣΗ αύξηση στους μισθούς των Ελλήνων ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι ως κατώτερα πληρώματα στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία θα δώσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.


Oπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, «με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτικών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δεν θα καταβάλλεται τακτική εισφορά ναυτικού στο ΝΑΤ υπέρ ΝΑΤ, ΤΠΑΕΝ, ΤΠΚΠΕΝ, ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ, Εστία Ναυτικών για όλους τους ναυτολογημένους Έλληνες ναυτικούς σε θέσεις κατωτέρου πληρώματος και δεν θα παρακρατείται από τη μισθοδοσία τους». Επιπρόσθετα, με την ίδια νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι ο πλοιοκτήτης θα καταβάλλει εισφορά μόνο για τους Έλληνες ναυτικούς που καθορίζονται στη σύνθεση του πλοίου.


Στην ουσία, βέβαια, η πριμοδότηση αυτή του ΥΕΝ εξαρτάται κάθε φορά από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφουν οι Εφοπλιστικές Ενώσεις και τα Ναυτεγρατικά Σωματεία.


Η απασχόληση

Όσον αφορά τις θέσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις και ζητεί μεταξύ άλλων άμεση ανάκληση και κατάργηση της επιστράτευσης, εξασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για εργασία και άμεση απορρόφηση όλων των προσφερομένων για εργασία ανέργων Ελλήνων ναυτεργατών, καθώς και ανάκληση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης πλοίων, ο ΥΕΝ αναφέρει: «Η διασφάλιση της απρόσκοπτης απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών παράλληλα με την προαγωγή και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του υπό ελληνική σημαία πλοίου, αποτελούν κύριο μέλημα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας», και προσθέτει: «Με γνώμονα τους άξονες “ανάπτυξη – ασφάλεια – ποιότητα – ανταγωνιστικότητα – απασχόληση”, αποφασίστηκε η λήψη δέσμης μέτρων για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία, τα οποία στοχεύουν στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του εθνικού νηολογίου και στην ενίσχυση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας για Έλληνες ναυτικούς. Στο πλαίσιο αυτό τροποποιήθηκε ο όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 13 του ν.δ. 2687/53 και, ήδη, τα πιο πάνω μέτρα ενσωματώθηκαν στις εγκριτικές πράξεις πλοίων για τα οποία υπεβλήθησαν σχετικές αιτήσεις».

 

Επιστράτευση

Για το θέμα της ανάκλησης και κατάργησης της πολιτικής επιστράτευσης, το ΥΕΝ επισημαίνει ότι εξετάζεται συνολικά και πρόκειται να γίνει σχετική ενημέρωση.

 

Τα άλλα ζητήματα

-Για την ίδρυση ταμείου ανεργίας έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών και εκπροσώπων της Π.Ν.Ο., του Ν.Ε.Ε., της Ε.Ε.Ε. και της Ε.Ε.Α., για τη διαμόρφωση, διατύπωση και υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης για τη σύσταση και λειτουργία Ταμείου Ανεργίας Ναυτικών. Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τις 30-1-2007.

-Διατηρούμε επιφυλάξεις για τη συνταγματική νομιμότητα φορολογικής εξομοίωσης των συνταξιούχων προς τους εν ενεργεία Έλληνες ναυτεργάτες. Προς τούτο αναμένονται και οι σχετικές απόψεις-θέσεις της Π.Ν.Ο.


-Αναφορικά με τον καθορισμό ειδικών συνθέσεων σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοία, αυτές καθορίζονται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη γραμμή Πάτρας-Ιταλίας, με μικρές αποκλίσεις από το Π.Δ. 177/74 (Περί οργανικής συνθέσεως των πληρωμάτων των επιβατηγών πλοίων), και πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη και συγκατάθεση των ναυτεργατικών σωματείων, προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των υπό ελληνική σημαία Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σε σχέση με όμοια κοινοτικής ή τρίτης σημαίας πλοία, ώστε να παραμείνουν στο ελληνικό νηολόγιο και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών.


-Η τήρηση της δεκάμηνης υποχρέωσης επάνδρωσης των Α/Κ-Ε/Γ πλοίων ελέγχεται αυστηρά από τις λιμενικές αρχές. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι κατά, το τελευταίο έτος, μόνο το Κ.Λ.Π. έχει βεβαιώσει 22 παραβάσεις.


-Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική υπαγωγή των δρομολογημένων Φ/Γ-Ο/Γ πλοίων στην κατηγορία των Ε/Γ-Ο/Γ της ακτοπλοΐας, εκπρόσωποι της Π.Ν.Ο. σε συνεργασία με εκπροσώπους του ΝΑΤ και της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΕΝ θα εξετάσουν λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους του θέματος και θα εισηγηθούν σχετικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


-Για την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας της Δ.Ο.Ε. 2006, προετοιμάζεται το στάδιο για διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και, τις προσεχείς ημέρες, θα υποβληθεί το κείμενο της εν λόγω σύμβασης και μετάφρασή του στην ελληνική, στη Βουλή των Ελλήνων. Καταβάλλεται προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, προκειμένου με την επικύρωση της σύμβασης να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της. Να ληφθεί υπόψη ότι υποχρέωση για την κύρωση, εκ μέρους της Ε.Ε., έχει τεθεί το έτος 2010. Στις προθέσεις του ΥΕΝ είναι η άμεση επικύρωση της Διεθνούς αυτής Σύμβασης.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 30/01/2007

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣαρωτικοί έλεγχοι σε έξι κατηγορίες φορολογουμένων
Επόμενο άρθροΣε επανάληψη ο διαγωνισμός για άγονες γραμμές του Αιγαίου