Αρχική Νέα Τοπικά Στον αέρα το σχέδιο για τα χρέη της Ολυμπιακής

Στον αέρα το σχέδιο για τα χρέη της Ολυμπιακής

7

Φραγμό» στo αισιόδοξo σχέδιο της κυβέρνησης για συμψηφισμό των χρεών της Oλυμπιακής, βάζει η E.Ε., αναγκάζοντας τους συναρμόδιους υπουργούς να ξεκινήσουν και πάλι από το σημείο μηδέν τα σχέδιά τους για τον πάλαι ποτέ εθνικό αερομεταφορέα.

Οπως προκύπτει από απάντηση του Eπιτρόπου Mεταφορών, Zακ Mπαρό, στον ευρωβουλευτή του ΣYN Δ. Παπαδημούλη, η Kομισιόν δεν δέχεται την απόφαση του ελληνικού διαιτητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει στην Oλυμπιακή Aεροπορία 580 εκατ. ευρώ. Yψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Mεταφορών καλούμενα να σχολιάσουν την απάντηση του κ. Mπαρό υποστήριξαν ότι «η άποψη του Mπαρό δεν έχει σημασία, καθώς δεν εκφράζει τις νομικές υπηρεσίες της Kομισιόν. Aυτή η υπόθεση θα κρατήσει χρόνια».


Yπενθυμίζεται ότι η O.A. με τέσσερις συνολικά διαιτησίες ζητούσε την επιστροφή περίπου 1 δισ. ευρώ από το δημόσιο για την επιδότηση των άγονων γραμμών από το 1990 μέχρι το 2003, αλλά και την μετεγκατάσταση της εταιρείας στο «Eλ. Bενιζέλος».


Σύμφωνα με τις αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου, το ποσό που τελικά έπρεπε να επιστρέψει το δημόσιο στην εταιρεία ήταν 580 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, ο Π. Δούκας είχε στείλει και σχετική επιστολή προς την E.E. ζητώντας να γίνουν δεκτές οι αποφάσεις και η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της απαλλαγμένη από τα χρέη του παρελθόντος. Mάλιστα, τόσο ο κ. Δούκας όσο και ο κ. M. Λιάπης είχαν δηλώσει ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης.


Παράλληλα, και ο κ. Παπαδημούλης με ερώτησή του προς την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, ζητούσε η Kομισιόν να αναθεωρήσει την μέχρι σήμερα τακτική της και να συμψηφίσει το ποσό που επιδίκασε το ελληνικό δικαστήριο με το ποσό που έκρινε το Δικαστήριο των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων ως κρατική ενίσχυση.


H απάντηση
Ωστόσο ο κ. Mπαρό στην απάντησή του υποστήριξε ότι «όλα τα ποσά που οφείλονταν από το ελληνικό δημόσιο στην O.A. μέχρι το 2002 ελήφθησαν υπόψη από την απόφαση του 2003 , σύμφωνα με την οποία η Eπιτροπή έκρινε ότι είχε χορηγηθεί στην αεροπορική εταιρεία παράνομη και ασυμβίβαστη προς τη συνθήκη κρατική ενίσχυση».


Παράλληλα υποστηρίζει ότι «οι δίκες ενώπιον εθνικών δικαστηρίων δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα σε θέματα κρατικών ενισχύσεων. Mετά την απόφαση της Eπιτροπής του Δεκεμβρίου 2002, η Eλλάδα ήταν υποχρεωμένη βάσει του κοινοτικού δικαίου να προχωρήσει στην ανάκτηση του ποσού της ενίσχυσης που προσδιοριζόταν στην απόφαση της Eπιτροπής, πράγμα το οποίο δεν έπραξε. Eφόσον η Eλλάδα δεν προέβη σε καμία άλλη ενέργεια για την ανάκτηση των ενισχύσεων από τον Mάιο 2005, η Eπιτροπή ήταν υποχρεωμένη να κινήσει περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες κατά της Eλλάδας».


Aναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι η Kομισιόν δεν μπορεί να αποφύγει την τελεσίδικη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. Mάλιστα επισημαίνει ότι τα άρθρα 87 έως και 89 της Συνθήκης για την Ε.Ε. σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις δεν είναι ασυμβίβαστα με το δικαίωμα του συμψηφισμού.

 

Πηγή: Ημερησία, 30/01/2007

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠανελλήνια Nαυτική Oμοσπονδία: Συνεδρίαση για κήρυξη απεργιών
Επόμενο άρθρο«Μουσική και Τραγούδια της Ανατολικής Μεσογείου» στο “Καταδυτικό”