Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Σεβασμός στον πολίτη, του Θοδωρή Πυλιώτη

Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Σεβασμός στον πολίτη, του Θοδωρή Πυλιώτη

19

 Ο ερχομός της Δημοτικής Αρχής Βρουλή και η επάνοδος στη θέση του υπεύθυνου αντιδημάρχου για την καθαριότητα Πάνου Αναγνώστου έχουν δώσει ήδη σχόλια στον τοπικό μας τύπο για τα θέματα καθαριότητας.
   Κατά κοινή ομολογία είχε ριχτεί την περίοδο Παντελάρα, και όσο πλησιάζαμε προς τις εκλογές, ιδιαίτερο βάρος στην καθαριότητα.
   Τώρα από τις πρώτες ενέργειες είναι η επιχείρηση «σκούπα» για πεζοδρόμια χωρίς εμπορευματοκιβώτια.


   
   Πρόκειται ασφαλώς για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να δει η δημοτική αρχή όχι με τη μορφή «σκούπας» αλλά σε βάθος χρόνου. Καθαρά πεζοδρόμια από μόνο του δεν λέει τίποτα, αν δεν είναι και προσβάσιμα σε όλους.
   Πολλοί μπορούν να σκεφθούν ότι επειδή τώρα περνούμε μια περιπέτεια υγείας στην οικογένειά μας, γίνομαι ευαίσθητος σε αυτό το θέμα. Θα τους διαψεύσω λέγοντας ότι αν για κάτι και επωνύμως ασκούσα και ασκώ κριτική είναι για το γεγονός ότι η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για παράδειγμα επί Δημαρχίας Μεννή δεν συνοδεύτηκε και από ειδικές ράμπες για όσους τις χρειάζονται ώστε να περνούν από τον ένα δρόμο στον άλλο.
   Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νέα πεζοδρόμια πίσω από το ΟΜΗΡΕΙΟ, όπου δεν υπάρχει συνέχεια στις ράμπες…
   Κάτι που κάνει εντύπωση στη Στοκχόλμη, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις (δυστυχώς όχι στην Αθήνα!) ότι τα πεζοδρόμια είναι προσβάσιμα και βεβαίως ελεύθερα για την κίνηση των πεζών. Δεν είναι βέβαια μόνο το πλάτος τους που επιτρέπει σε μια παρέα να κινηθεί, αυτό πράγματι δεν μπορεί να γίνει παντού σε όλη τη Χίο. Μπορεί όμως να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός και τα πεζοδρόμια μας να είναι προσβάσιμα.
   Δεν αρκούν βέβαια τα έργα, χρειάζεται και η παιδεία. Παιδεία έτσι ώστε να μην καταπατάμε τα δικαιώματα του δίπλα μας, και αύριο δυστυχώς και τα δικά μας!   Μια παιδεία που την έχουν αποκτήσει για παράδειγμα οι Σουηδοί. Οι προσβάσεις μένουν ελεύθερες, είναι ευκολοδιάβαστες και πραγματικά λειτουργικές.
   Η παιδεία φαίνεται όμως και σε άλλα ζητήματα. Παρατηρώ το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Ακόμα και σε μεγάλους χώρους στάθμευσης όπου οι διαγραμμίσεις δεν φαίνονται λόγω του χιονιού, εντούτοις οι οδηγοί φροντίζουν ώστε να μη χάνονται πολύτιμες θέσεις. Αν αφιερώσει κανείς λίγο περισσότερο χρόνο στο παρκάρισμα, ούτε θέσεις χάνονται ούτε κλείνονται άλλοι οδηγοί.
   Θα πει κανείς, μα καλά πήγες στη Στοκχόλμη και τα βρίσκεις όλα καλά; Όχι, απαντώ. Όπως για παράδειγμα στο θέμα της καθαριότητας. Δεν μπορώ να πω ότι τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ είναι καθαροί.
   Αλλά αυτό δεν εμποδίζει για να προχωρήσεις στο πεζοδρόμιο ελεύθερα είτε έχεις καροτσάκι με μωρό ή αναπηρική καρέκλα ή Π όπως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.
   Καλημέρα
  
   Οι αναγνώστες μας γράφουν
   Ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Καλλιπολίτης δε μας ξεχνά!
   Το παρακάτω σχόλιο μαζί με τις υπέροχες φωτογραφίες είναι δικά του.
   Τον ευχαριστούμε!
   «Χειμώνιασε!… σας στέλνω φωτογραφίες από το θερινό θέρετρο της Lissma!»
  
   Περιμένουμε σχόλιά σας στη διεύθυνση:
   pyliotis@freemail.gr

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 30/1/2007

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥλοποίηση έργων σε 44 μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου
Επόμενο άρθροΗμερίδα για τις «Μαθησιακές δυσκολίες-Προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβεία, ο ρόλος του εκπαιδευτικού»