Αρχική Νέα Τοπικά “Ανθρώπινη πόλη”: η αλήθεια για το δάνειο της ΔΕΥΑΧ

“Ανθρώπινη πόλη”: η αλήθεια για το δάνειο της ΔΕΥΑΧ

12

 Η παρατεταμένη ανομβρία και οι πρόσφατες προσπάθειες ρύθμισης, του ιστορικού δανείου της ΔΕΥΑΧ, μονοπωλούν θα λέγαμε τελευταία μαζί μέ το κυκλοφοριακό το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε.
Γι’αυτό και σκεφτήκαμε να ασχοληθούμε λίγο μέ το ιστορικά δάνειο της ΔΕΥΑΧ και να επαναφέρουμε στην επιφάνεια, γεγονότα και ενέργειες, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, για να τα φρεσκάρουν οι παλιοί και να τα μάθουν οι νέοι.

Πριν ξεκινήσουμε θέλουμε να γίνει αντιληπτό, ότι όταν λέμε για δάνειο,
αναφερόμαστε σε δάνεια της δεκαετίας του 80 — 90 ύψους 4500.000 ευρώ, που  πάρθηκε από την ΔΕΥΑΧ, για την κατασκευή του διχτύου αποχέτευσης και του  Βιολογικού Καθαρισμού.
Η σημερινή ΔΕΥΑΧ, (χωρίς την επιβάρυνση του παραπάνω δανείου), είναι μια υγιέστατη καί κερδοφόρα επιχείρηση μέ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης Η απόδειξη είναι ότι τα τελευταία δυο χρόνια, με μηδενική αύξηση στην τιμολογιακή πολιτική έχει ένα υγιέστατο ταμείο και σημαντικό ποσό σε μετρητά.
Θα ξεκινήσουμε μέ μια ιστορική αναδρομή για να μπορέσουμε όλοι μας να δούμε το πρόβλημα στη ρίζα του.
Η ΔΕΥΑ Χίου λοιπόν, την δεκαετία του 80 πρωτοστάτησε μαζί μέ άλλες 8 ΔΕΥΑ, και διεκδίκησαν χρήματα από τα τότε Ευρωπακά προγράμματα. μέ ίδια συμμετοχή 30% και δημιούργησαν τα πρώτα δίχτυα αποχέτευσης και τους πρώτους Βιολογικούς Καθαρισμούς κάτι που τα γειτονικά μας νησιά κάνουν τώρα. Έτσι ξεβρόμισε το μυροβόλο μας λιμάνι. Στη συνέχεια επειδή πανελλαδικά οι περισσότεροι Δήμαρχοι, είχαν απλώσει τραχανά και τα λεφτά κινδύνευαν να χαθούν, (κάτι ανάλογο με τους σημερινούς ΧΥΤΑ). το κράτος επενέβη, και για να ενισχύσει το μέτρο, πλήρωσε μόνο του την ίδια συμμετοχή το πρόγραμμα και έτσι όλοι οι υπόλοιποι δήμοι, άρχισαν να χρηματοδοτούνται 100% π.χ. Μυτιλήνη – Σάμος κ.λπ. Ταυτόχρονα μπροστά στην ανισότητα που δημιουργήθηκε, υποσχέθηκε .στους  9 αδικημένους, μελλοντική ρύθμιση.

 

Το πρώτο βήμα πράγματι έγινε, από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κατέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όλες τις υποχρεώσεις των 9 ΔΕΥΑ. Το επόμενο βήμα όμως που ήταν η οριστική διαγραφή των χρεών ουδέποτε έγινε. Αντί αυτού επί Δημαρχίας Μεννή το 2003, έπειτα από συντονισμένη παρέμβαση των 9 ΔΕΥΑ αφαιρέθηκαν οι τόκοι και μειώθηκε το επιτόκιο. Έτσι το δάνειο από 7.500,000 ευρώ έγινε 4.500.000 και το επιτόκιο από 16% έγινε 7% και μέ τετραετή περίοδο χάριτος.
Έτσι φτάσαμε αισίως στο 2007 που την διαπραγματευτική σκυτάλη, ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή. Οι πρώτοι χειρισμοί και οι πρώτες ανακοινώσεις, δεν έφεραν τίποτα αξιόλογο. Επήγανε μόνοι τους, να λύσουνε ένα πρόβλημα που ταλανίζει 9 Δήμους, χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί οι υπόλοιποι. Εάν η πίεση δεν είναι συνολική και συντονισμένη και με την ΚΕΔΚΕ απούσα αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει. Η φράση του Δημάρχου κ. Βρουλή, ότι εγώ  θα πληρώσω κ.λπ. είναι το λιγότερο ατυχής. Δεν καταθέτουμε τα όπλα με το πρώτο ΟΧΙ και το κυριότερο, μην ξεχνάτε ότι δεν θα πληρώσετε εσείς κ. Βρουλή τους δημότες. Θα βάλετε να πληρώσουν και τα λεφτά είναι και πολλά και άδικα.
Αν ο κ. Τσανακούλης άλλαξε γνώμη και θέλει να πληρώσει, να του θυμίοετε ότι άλλα υποσχέθηκε πρόσφατα στην σύναξη των ΕΔΕΥΑ στην Χαλκίδα όταν έψαχνε ψήφους για να βγει πρόεδρός της. Τώρα αν τα καινούργια πολιτικά του οράματα (ΚΕΔΚΕ), του επιβάλλουν αγαθές πολιτικές σχέσεις μέ την κεντρική εξουσία, καλό θα είναι να ασχοληθεί μέ αυτά και να παραδώσει σε άλλον. την διεκδίκηση των συμφερόντων ΕΔΕΥΑ, Σύντομα θα ακουστούν οι φωνές αυτών που ξέρουν, θέλουν και
μπορούν (π.χ. Ηράκλειο — Κουράκης)) να διεκδικούν το δίκιο τους και με αυτούς  πρέπει να στρατευτούμε,
Κανεις λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί ότι πανελλαδικά 9 από τις 120 ΔΕΥΑ να έχουν διαφορετική μεταχείριση επειδή άνοιξαν πρώτοι τον δρόμο.

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥλοποίηση έργων σε 44 μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου
Επόμενο άρθροΗμερίδα για τις «Μαθησιακές δυσκολίες-Προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβεία, ο ρόλος του εκπαιδευτικού»