Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Τσουρή για τη… φορολόγηση της ΑΕΠΙ σε καφενεία

Ερώτηση Τσουρή για τη… φορολόγηση της ΑΕΠΙ σε καφενεία

13

Το θέμα έχει και στο παρελθόν απασχολήσει την κοινή γνώμη και ειδικά τα μικρά χωριά όπου το καφενείο, μοναδικός τρόπος διασκέδασης για τους άντρες (συνήθως) του χωριού αλλά και σημείο αναφοράς για τις μικρές κοινωνίες ξαφνικά μπήκε στο στόχαστρο της ΑΕΠΙ.
Για τη χρήση ραδιοφώνου και τηλεόρασης θα έπρεπε να πληρώνουν τέλη πνευματικών δικαιωμάτων, λες και οι… Βίσση, Βανδή, Νταλάρας κλπ μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου περιμένουν να ζήσουν από τα τέλη των καφενείων στα μικρά χωριά.

Το θέμα έφερε στη βουλή η Ελπίδα Τσουρή με την παρακάτω ερώτηση:

Στις 15 Δεκεμβρίου, έπειτα από παράπονα και διαμαρτυρίες ιδιοκτητών καφενείων της Χίου, η βουλευτής Νομού Χίου Ελπίδα Τσουρή κατέθεσε Ερώτηση, προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία ζητάει τις θέσεις του Υπουργείου, σχετικά με το θέμα.
Συγκεκριμένα,  ζήτησε να πληροφορηθεί τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τη χρήση ραδιοφώνου και τηλεόρασης από τα καφενεία, και τα αντίστοιχα δικαιώματα της ΑΕΠΙ. Επίσης, ζητήθηκαν διευκρινίσεις, σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο υπολογίζονται τα ποσά, τα οποία χρεώνονται στους ιδιοκτήτες και αν υπάρχει διαφοροποίηση για τα καφενεία που λειτουργούν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
Ο Υπουργός Πολιτισμού, στην απάντησή του προς τη βουλευτή, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης μπορούν να αξιώσουν από τους χρήστες …. ποσοστιαία αμοιβή…… Οι αμοιβές αυτές καταγράφονται στα αμοιβολόγια και …. τόσο κατά την κατάστρωση, όσο και κατά την εφαρμογή τους, οφείλουν να ενεργούν χωρίς αυθαιρεσία και να μην προβαίνουν σε καταχρηστικές διακρίσεις, ενώ υφίσταται και η δυνατότητα κατάρτισης συμφωνιών, μεταξύ οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και οργανώσεων αντιπροσωπευτικών των χρηστών που να ρυθμίζουν την οφειλόμενη αμοιβή».
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι « …. ο προσδιορισμός των αμοιβών δεν είναι ενιαίος και ομοιόμορφος …» υπονοείται, προφανώς, ότι τα ποσά των χρεωστών δεν μπορεί να είναι τα ίδια για όλους.
Στη διαμαρτυρία των ιδιοκτητών που υποστηρίζουν ότι τα πρόστιμα, τους ορίζονται, δίχως την παρουσίαση του τιμοκαταλόγου ή των σχετικών διατάξεων που ορίζουν πόσο και γιατί πρέπει να πληρώσουν, ο Νόμος 2121/1993 ορίζει, ότι «οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης είναι όχι μόνο υποχρεωμένοι να καταρτίζουν κατάλογο με τις αμοιβές που απαιτούν από τους χρήστες, αλλά  και να τον γνωστοποιούν στο κοινό με τη δημοσίευσή του σε τρείς εφημερίδες..».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥλοποίηση έργων σε 44 μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου
Επόμενο άρθροΗμερίδα για τις «Μαθησιακές δυσκολίες-Προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβεία, ο ρόλος του εκπαιδευτικού»