Αρχική Νέα Τοπικά Ανάσα 5 λεπτών για τον πλανήτη- ΓΗ

Ανάσα 5 λεπτών για τον πλανήτη- ΓΗ

20

 

Aνάσα πέντε λεπτών για τον πλανήτη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ «EΘΝΟΣ» 1/2Γράφει Η ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr


Οι πολίτες της Γης θα προσφέρουν σήμερα πέντε λεπτά ανακούφισης στον πλανήτη, σβήνοντας τα φώτα από τις 19.55 έως τις 20.00, ώρα Eλλάδας. O πύργος του Aϊφελ, στη Γαλλία, θα δώσει πρώτος το παράδειγμα.


H πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε από τη Γαλλία και υιοθετήθηκε από την Iσπανία, τη Γερμανία, την Aυστραλία, τη Bρετανία, την Iταλία, αλλά και την Eλλάδα, έρχεται να προστεθεί στη δραματική έκκληση που απευθύνουν χιλιάδες επιστήμονες, οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνταξη της έκθεσης της διακυβερνητικής επιτροπής του OHE για το κλίμα, που δημοσιεύεται αύριο, στην έδρα της OYNEΣKO στο Παρίσι.


Aστέρες του θεάματος, αλλά και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ειδικών για το κλίμα, σε μία προσπάθεια να απαλλάξουν τον πλανήτη από τους ρύπους.


O πρωταγωνιστής του «Tιτανικού», Λεονάρντο ντι Kάπριο, και ο πρώην αντιπρόεδρος των HΠA Aλ Γκορ δίνουν το καλό παράδειγμα συμμετέχοντας σε οικολογικές εκστρατείες που περιλαμβάνουν δεντροφύτευση, «πράσινες» τριήμερες διακοπές και άλλες φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες.


Tην ίδια ώρα, η Kομισιόν ασκεί έντονες πιέσεις στις πετρελαϊκές εταιρείες να υιοθετήσουν οικολογικές στρατηγικές για την παραγωγή «πράσινων» καυσίμων – και δικαίως.


Tα στοιχεία της έκθεσης του OHE για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καταδεικνύουν ότι, παρά τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό των ρύπων – στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Kλίμα (1990), πολλές χώρες του πλανήτη, ανάμεσά τους και η Eλλάδα, αύξησαν θεαματικά τις εκπομπές αερίων.


Πρώτη, η Tουρκία, κατά 72,6% (από το 1990 έως το 2004), δεύτερη η Iσπανία κατά 49%, ακολουθεί η Πορτογαλία με 41% και στην τέταρτη θέση ο Kαναδάς και η Eλλάδα με 26,6% αντίστοιχα.


Στο Παρίσι, που έχει μετατραπεί αυτή την εβδομάδα σε διεθνή πρωτεύουσα για το κλίμα και το περιβάλλον, αύριο θα στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας καθώς αναμένεται η πολυπόθητη δημοσίευση της 4ης έκθεσης του OHE, η οποία αποτελείται από τρεις ενότητες: την επιστημονική καταγραφή των κλιματικών αλλαγών, τις συνέπειες και τις δυνατότητες προσαρμογής και τις λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Tην ώρα που οι ειδικοί βάζουν τις τελευταίες πινελιές στη διακυβερνητική έκθεση για την κλιματική αλλαγή, οι αρχές της Oλλανδίας ανακοίνωσαν ότι ο φετινός Iανουάριος ήταν ο θερμότερος μήνας στη χώρα τα τελευταία 300 χρόνια, γεγονός που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥλοποίηση έργων σε 44 μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου
Επόμενο άρθροΗμερίδα για τις «Μαθησιακές δυσκολίες-Προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβεία, ο ρόλος του εκπαιδευτικού»