Αρχική Νέα Τοπικά Πρόταση ψηφίσματος από Αγωνιστική πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης για περιβάλλον, καταρχήν ομοφωνία

Πρόταση ψηφίσματος από Αγωνιστική πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης για περιβάλλον, καταρχήν ομοφωνία

11

 Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία δημοτών Ομηρούπολης κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο Ομηρούπολης, για το άρθρο 24.
Υπήρξε  κατ’ αρχήν ομοφωνία με επεξεργασία του τελικού κειμένου χωρίς να ξεφεύγει από τη φιλοσοφία της παρακάτω πρότασης:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΔΣ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ 31/1/07


ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 24, 117 ΚΑΙ 100 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ


Η παγκόσμια οικολογική κρίση συνδέεται άμεσα με την εκτεταμένη αστικοποίηση του πλανήτη, στα πλαίσια της  κυριαρχίας  της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης ακόμα και των πιο πολύτιμων ή στοιχειωδών φυσικών πόρων.
Γη, νερό , αέρας αποτελούν για τους έχοντες και κατέχοντες του πλανήτη πεδία υψηλότατης κερδοφορίας, ασύλληπτης μεγιστοποίησης των περιουσιών τους σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του παγκόσμιου πληθυσμού.
 Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε αρνητικούς δείκτες περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ειδικότερα στην Αττική, όσον αφορά τα δάση, πρόσφατα έχει καεί το 4% της επιφάνειας του νομού και πολλά τετρ. χλμ. αυτών των εκτάσεων οικοδομήθηκαν. Η αναδάσωση είναι πολύ περιορισμένη, έτσι προκύπτει απώλεια του 24% της δασοκάλυψης του 1990. Σε όλη τη χώρα, δασικές και περιαστικές εκτάσεις, πράσινοι ελεύθεροι χώροι μέσα στον αστικό ιστό, οικοδομούνται καθημερινά. Η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος έρχεται να θεσμοθετήσει αυτή τη διαδικασία και να ενισχύσει τη μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή που συντελείται, αφού τα πάντα υπακούουν στο βωμό των υπερκερδών των λίγων μεγιστάνων του πλούτου .
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Ομηρούπολης, που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, είμαστε ριζικά αντίθετοι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, η οποία αποσκοπεί στην κατάργηση της προστασίας των δασικών εκτάσεων και των δασών που αποψιλώθηκαν πριν το 1975, όπως και στην αναθεώρηση του άρθρου 100, που αφορά στην κατάργηση του διάχυτου συνταγματικού ελέγχου, ασκούμενου κυρίως από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στην καθιέρωση Ειδικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Με την προτεινόμενη αναθεώρηση αίρεται η συνταγματική προστασία 40 εκατομ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και περιορίζεται δραματικά το ποσοστό των προστατευόμενων δασών. Η άρση της προστασίας έχει ως συνέπεια την οικοπεδοποίηση καθώς, με τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, δεν ισχύει πλέον το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και, επομένως, οι δασικοί χώροι περνούν στην δικαιοδοσία μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Όσον αφορά νόμιμες εκκρεμείς υποθέσεις ιδιωτών που χρήζουν ρυθμίσεων, υπάρχουν τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία γι’ αυτές και δεν πρέπει να συνδέονται με την συνταγματική αναθεώρηση.
Με την άρση της προστασίας του περιβάλλοντος συνδέεται και η αναθεώρηση του άρθρου 100 και η δημιουργία Ειδικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, εξαρτημένου από την πολιτική εξουσία, με προφανή στόχο την αφαίρεση του ελέγχου συνταγματικότητας από το ΣτΕ, το εκ παραδόσεως πιο ανεξάρτητο δικαστήριο, που έχει λειτουργήσει ως σοβαρό αντίβαρο της κυβερνητικής αυθαιρεσίας σε περιβαλλοντικά θέματα.
     Στο δήμο μας- στο δήμο Ομηρούπολης του νομού Χίου- υφίστανται δάση όχι μόνο απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά και ζωτικής σημασίας για την οικολογική ισορροπία της περιοχής μας, που δυστυχώς βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, όπως η ευρύτερη περιοχή της Κλειδούς που έχει επιχειρηθεί να αποτεφρωθεί αρκετές φορές.
Εξάλλου με τη νέα, μέσα σε 5 χρόνια, αναθεώρηση κινδυνεύει η αναθεωρητική λειτουργία να αποτελέσει το νομικό εργαλείο για να καταστούν απρόσβλητες και ανεξέλεγκτες συγκυριακές κυβερνητικές πολιτικές.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε μέσον στην επαπειλούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα μας καθώς έχουν εξαντληθεί τα όρια αντοχής της φύσης και διακυβεύεται η επιβίωση του πλανήτη. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρόταση τροποποίησης του άρθρου 24, ανεξαρτήτως περιεχομένου, καθώς αυτή παρέχει τη δυνατότητα να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών στην επόμενη βουλή.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνάσα 5 λεπτών για τον πλανήτη- ΓΗ
Επόμενο άρθροΧοροεσπερίδα από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών