Αρχική Νέα Τοπικά Πρόταση ψηφίσματος Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Ομηρούπολης για παιδεία, αναβολή συζήτησης

Πρόταση ψηφίσματος Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Ομηρούπολης για παιδεία, αναβολή συζήτησης

9

 Η Αγωνιστικη Πρωτοβουλία δημοτών Ομηρούπολης κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο Ομηρούπολης για την παιδεία και το άρθρο άρθρο 16.
Για το συγκεκριμένο θέμα μετετέθη η συζήτηση λόγω διαφωνιών της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΔΣ 31/1/2007
Στις 10 Γενάρη μπήκε για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της  Βουλής η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Το άρθρο 16 κατοχυρώνει τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και γενικότερα τη δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, ως υποχρέωση του κράτους, απαγορεύει την αντιμετώπισή της ως εμπόρευμα.
Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρούν στην αναθεώρηση και τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και υπόσχονται πως έτσι τάχα:
o           θα αυξηθούν οι ευκαιρίες των παιδιών μας για ανώτατες σπουδές στον τόπο τους,
o           «δεν θα φεύγει συνάλλαγμα από τη χώρα»,
o           τα «Μη Κρατικά ΑΕΙ» θα «εκβιάσουν» τα Κρατικά να γίνουν καλύτερα(!),
 
Γνωρίζετε και από την πείρα σας ως γονείς ή  από τα ακαδημαϊκά σας χρόνια πως:
Οι εκπαιδευτικές αλλαγές, που προωθούνται είναι αρνητικές για την παιδεία.
Με τη σταθερή χρόνια πολιτική υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ- 3,5% επί του ΑΕΠ όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 5%- ωρίμασε το έδαφος, για να παρουσιάζεται από τις κυβερνήσεις, η ιδιωτικοποίηση σαν προϋπόθεση για τη βελτίωσή τους.
Με την τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τις άλλες αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν, για το σύνολο της εκπαίδευσης:
§          Υποβαθμίζονται οι σπουδές και απαξιώνονται τα πτυχία, με την απώλεια της ακαδημαϊκής φυσιογνωμίας των ΑΕΙ και τη μετατροπή τους σε κέντρα μεταλυκειακής επαγγελματικής  κατάρτισης, με κυρίαρχη κατεύθυνση αυτό που απαιτεί κάθε φορά η αγορά και όχι η ακαδημαϊκή και επιστημονική γνώση.
§          Τα Δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε χώρους, όπου θα αλωνίζουν οι επιχειρήσεις, θα λειτουργούν ανταγωνιστικά και αυτοχρηματοδοτούμενα, με δίδακτρα και άλλα εισπρακτικά μέτρα και θα επιλέγουν τους μαθητές και φοιτητές με βάση το πορτοφόλι τους.
Τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής θα είναι τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, και μεταξύ τους και της ΧΙΟΥ, που μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που εργάζονται και που οι κυβερνήσεις τους έχουν επιβάλλει τα τελευταία χρόνια, χωρίς φοιτητική μέριμνα, με ανεπαρκείς χώρους διδασκαλίας, χωρίς βιβλιοθήκες και προσωπικό θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. Αυτό σημαίνει καταστροφή για το δημόσιο πανεπιστημιακό σύστημα και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
Δεν πρόκειται για κινδυνολογίες αφού οι νέοι θα μπορούν με λιγότερες δαπάνες και χωρίς τα βάσανα των εισαγωγικών εξετάσεων ή της βάσης του 10 να αποκτήσουν ισότιμο πτυχίο από ένα ψευτοπανεπιστήμιο των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης και μάλιστα ίδιων προσόντων
Η συνταγματική αναθεώρηση δεν σημαίνει απλά την ίδρυση ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων, αλλά οδηγεί στην ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ και ΟΛΟΥ του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης. Τα δίδακτρα που έχουν επιβληθεί στα μεταπτυχιακά- ακόμα και στο πανεπιστήμιο Χίου το μεταπτυχιακό κοστίζει 5000 ευρώ- δείχνουν το δρόμο.
Οι υποστηρικτές της αναθεώρησης του άρθρου 16, οι διορισμένοι «εμπειρογνώμονες» της νέας πανεπιστημιακής τάξης, με τις ευλογίες των διεθνών οικονομικών οργανισμών, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η προσαρμογή των φοιτητών στην αγορά εργασίας πρέπει να είναι ο μοναδικός σκοπός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Αυτό είναι το κρυμμένο νόημα της πρότασης «η ανώτατη εκπαίδευση οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς».
 Αν όλοι αυτοί θέλουν την αναβάθμιση των πανεπιστημίων δεν χρειάζονται συνταγματικές αλλαγές.
Αρκεί να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των φοιτητών, που χρόνια τώρα αρνούνται να δεχτούν, για:
?            Πανεπιστημιακούς δασκάλους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε «λειτουργική αναλογία» με τους φοιτητές. Οι «σοφοί» δήλωσαν πως το αίτημα αυτό είναι «ισοπεδωτικό» και αποκλίνει από την «Ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία». Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θα δουλεύουν στις επιχειρήσεις, θα κάνουν διπλές και τριπλές δουλειές και όταν έχουν χρόνο θα «μορφώσουν» και  τα παιδιά μας, στη βάση πάντα αυτών που ζητάνε οι επιχειρήσεις.
 
?            Να χρηματοδοτήσουν υποδομές: κατάλληλες αίθουσες, εργαστήρια (για να μην γράφονται οι φοιτητές σε λίστα αναμονής ), έγκαιρη έκδοση και διανομή συγγραμμάτων, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, χώρους άθλησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.ά.
 
?            Να δώσουν υποτροφίες στους φτωχούς φοιτητές για να ασχοληθούν απερίσπαστοι με τις σπουδές τους, να εξασφαλίσουν σε όλους δωρεάν περίθαλψη, σίτιση, μεταφορά και δωρεάν στέγη στις κρατικές φοιτητικές εστίες.
 
?            Να καταργήσουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και στα διδακτορικά, να  δίνουν τη δυνατότητα, με διαφάνεια και αξιοκρατία, να μπορούν όλοι οι φοιτητές που επιθυμούν, με κρατικές υποτροφίες, να τα παρακολουθούν.
 
?            Ο ενιαίος κύκλος σπουδών να οδηγεί σε πτυχίο που θα κατοχυρώνει την πλήρη επάρκεια στο επιστημονικό αντικείμενο και το δικαίωμα πρόσβασης στο επάγγελμα, χωρίς συμπληρώματα, πιστωτικές μονάδες και άλλου είδους εξετάσεις διαπίστευσης επαγγελματικής ικανότητας. 
?            Να  αναμορφωθεί   το πρόγραμμα σπουδών, για νάχουν χρόνο οι φοιτητές να διαβάσουν τα περισσότερα συγγράμματα και να συλλογιστούν πάνω στις περισσότερες πηγές και απόψεις. Να καλύπτουν όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου κάθε πανεπιστημιακού τμήματος χωρίς «μικροειδικεύσεις», με στόχο την παροχή επιστημονικής γνώσης.
?            Να πάρουν μέτρα ενίσχυσης της βασικής έρευνας: αύξηση κονδυλίων από τις δημόσιες επενδύσεις ώστε η ερευνητική δραστηριότητα των καθηγητών να απαγκιστρωθεί από τις κατά παραγγελία έρευνες που προωθεί η «αγορά εργασίας», να δώσουν κρατικές υποτροφίες για διδακτορικά.
Σήμερα είναι ανάγκη οι νέοι άνθρωποι να έχουν πολύ υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από ότι οι προηγούμενες γενιές για να μπορέσουν να κατανοήσουν την επιστήμη που είναι ενσωματωμένη στα σύγχρονα μέσα παραγωγής. Αντί γι’ αυτό προωθούν μια ταξικά διαφοροποιημένη τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με στόχο τον έλεγχο και την υποταγή της επιστήμης στα στενά συμφέροντα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τη χειραγώγηση των νέων επιστημόνων.
 Δυστυχώς όσοι υποστηρίζουν την αναθεώρηση του άρθρου 16  θεωρούν τα «μη κρατικά πανεπιστήμια» σχεδόν σαν πεπρωμένο.
Γνωρίζουν ότι η ελληνική οικογένεια «θα τα δώσει όλα» για τη μόρφωση των παιδιών: θα χρεωθεί, θα στερηθεί,  αλλά το παιδί θα σπουδάσει!
Τα «μη κρατικά» ψευτοπανεπιστήμια όμως, θα είναι μια καλοστημένη επιχείρηση: Λίγες αίθουσες, κάποιοι κακοπληρωμένοι καθηγητές, φτηνά σε υποδομές και περιεχόμενο – ακριβά σε δίδακτρα! Θα πουλούν «τίτλους σπουδών» χωρίς αντίκρισμα, ώστε να πυκνώσουν οι στρατιές των φτηνών «πτυχιούχων» στη διάθεση της αγοράς και να στραγγίσουν ό,τι έμεινε από το υστέρημα των οικογενειών.
Η ελληνική κοινωνία δεν θα κερδίσει τίποτα από τη δημιουργία ιδιωτικών «πανεπιστημίων», όπως δεν είχε κανένα όφελος και από τη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων.
Το πανεπιστήμιο ανήκει στην ελληνική κοινωνία, σ’ αυτήν απευθύνεται και αυτή θα πρέπει να υπηρετεί.
Είναι επιτακτική ανάγκη, τώρα, να στοιχηθούμε κι εμείς ως ΔΣ  δίπλα τους στους αγώνες των παιδιών μας που συνεχίζονται,  για:
?       Να μην επιτρέψουμε την τροποποίηση του άρθρου 16 αλλά και κάθε μέτρο που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας εκπαίδευσης και την υποβάθμισή της, σε όλες τις βαθμίδες.
?       Για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν,
?       για να έχουν όλοι οι νέοι σταθερή εργασία και ζωή με δικαιώματα
Η επιστήμη και η εκπαίδευση δεν μπορεί να μετατρέπεται σε εμπόρευμα, σε χρηστικές δεξιότητες ανάλογα με τις εφήμερες ανάγκες της αγοράς.
 
Καθήκον όλων μας είναι να την υπερασπίσουμε.


Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ και ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ!
 
Το Δ.Σ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνάσα 5 λεπτών για τον πλανήτη- ΓΗ
Επόμενο άρθροΧοροεσπερίδα από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών