Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: παρέμβαση ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Ευαγγελίας Τζαμπάζη για τα Ατομα με Αναπηρία

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: παρέμβαση ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Ευαγγελίας Τζαμπάζη για τα Ατομα με Αναπηρία

29

Στην έκθεση σχετικά με την «Προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης: μια ευρωπαϊκή διάσταση για την πρόληψη του υπερβολικού βάρους, της παχυσαρκίας και των χρόνιων παθήσεων», η οποία  ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη προσθέτει την διάσταση των Ατόμων με Αναπηρία.


Με την έκθεση σχετικά με την «Προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης: μια ευρωπαϊκή διάσταση για την πρόληψη του υπερβολικού βάρους, της παχυσαρκίας και των χρόνιων παθήσεων», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει μια σειρά μέτρων με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, συνιστάται σε όλα τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν επισήμως την παχυσαρκία ως χρόνια πάθηση προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή στιγματισμού και διακρίσεων εις βάρος των παχύσαρκων ατόμων και να εξασφαλισθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε κατάλληλη θεραπεία στο πλαίσιο των οικείων εθνικών συστημάτων υγείας. Η πολιτική πρόληψης και παρακολούθησης της παχυσαρκίας πρέπει να καλύπτει ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής, δίνοντας, ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή στην παιδική ηλικία. Επιπλέον τονίζεται ότι το σχολείο πρέπει να ενθαρρύνει τα παιδιά να αναπτύξουν τις γευστικές τους προτιμήσεις, να προωθήσουν την τακτική σωματική άσκηση και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Προς τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να αναπτύξει μηχανισμούς με σκοπό την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών στα σχολεία. Επίσης η έκθεση καταδικάζει την συχνότητα και την ένταση των τηλεοπτικών εκστρατειών διαφήμισης και προώθησης τροφίμων που προορίζονται αποκλειστικά για τα παιδιά. Συνολικά η φιλοσοφία στην οποία θεμελιώνεται η παρούσα έκθεση είναι μάλλον η παροχή κινήτρων και όχι η απαγόρευση ορισμένων προϊόντων διατροφής. Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη επισήμανε ότι ¨σχεδόν το 27% των ανδρών και το 38% των γυναικών στην Ευρώπη θεωρούνται σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Επιπλέον, η παχυσαρκία πλήττει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ των 25, ενώ το ποσοστό αύξησής της, με περίπου 300.000 νέες περιπτώσεις ετησίως, είναι ανησυχητικό. Η ανάληψη άμεσα δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται, λοιπόν, απαραίτητη.¨


Η κ.Τζαμπάζη με τροπολογίες της, οι οποίες έγιναν αποδεκτές, ζητά να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια από το Δεύτερο Κοινοτικό Πρόγραμμα για την Υγεία και να δοθεί έμφαση για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τα ΑΜΕΑ. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι τα ΑΜΕΑ διατρέχουν αυξανόμενο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας που οφείλεται μεταξύ άλλων σε παθοφυσιολογικές μεταβολές στον μεταβολισμό της ενέργειας και τη σύνθεση του σώματος, σε ατροφία των μυών και σε σωματική αδράνεια, γεγονός το οποίο οφείλει να λαμβάνεται υπόψη κατά την ανάληψη σχετικών δράσεων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνάσα 5 λεπτών για τον πλανήτη- ΓΗ
Επόμενο άρθροΧοροεσπερίδα από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών