Αρχική Νέα Τοπικά Το καλοκαίρι η διάθεση του υπολογιστή των 100 ευρώ

Το καλοκαίρι η διάθεση του υπολογιστή των 100 ευρώ

9

ΜΕΣΑ στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμοι προς διάθεση οι καινοτόμοι φορητοί υπολογιστές των 100 δολαρίων για παιδιά, οι οποίοι θα διανεμηθούν δοκιμαστικά από τη νέα σχολική χρονιά σε ορισμένους μαθητές της χώρας. Εντός του 2007 θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μαθητές και σχολεία για τη διάθεση περίπου 20.000 τέτοιων υπολογιστών, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση στην ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού και στη Β’ τάξη του Γυμνασίου, με λογισμικό για τα μαθηματικά και τη φυσική.


Σε δεύτερο επίπεδο, μέσα στο 2009, η διανομή των μαθητικών φορητών υπολογιστών θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες τάξεις, είτε από την Α’ Δημοτικού έως την Γ’ Λυκείου, είτε από τη Δ’ Δημοτικού έως τη Γ’ Γυμνασίου, για όλα τα μαθήματα. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι το μικρό του μέγεθος (στις διαστάσεις ενός βιβλίου) και βάρος (περίπου ένα κιλό), αλλά και οι καινοτομίες που προσφέρει, όπως η υψηλή ποιοτική ανάλυση της οθόνης του, η δυνατότητα αυτοδικτύωσης σε απόσταση 1.300 μέτρων, ώστε να επικοινωνεί με άλλους όμοιους υπολογιστές, η κατανάλωση χαμηλής ενέργειας (μόλις το ένα δέκατο της ενέργειας ενός μέσου υπολογιστή), τα οικολογικά υλικά του – φιλικά προς το περιβάλλον- αλλά και το εύχρηστο λογισμικό του με εφαρμογές που διεγείρουν τη μάθηση και την εξοικείωση με την ψηφιακή τεχνολογία.


Τον υπολογιστή 100 δολαρίων, το πρόγραμμα προσαρμογής του στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και το λογισμικό του θα παρουσιάσουν σήμερα στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι συντονιστές της πρωτοβουλίας για την ελληνοποίησή του, Θεόδωρος Καρούνος και Αλέξιος Ζάβρας. «Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι ο εφοδιασμός όλων των παιδιών του κόσμου με τον δικό τους εύχρηστο και φθηνό υπολογιστή, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν στη σχολική αίθουσα, ως ενισχυτικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας» είπε ο κ.Ζάβρας και εξήγησε ότι η χαμηλή τιμή του οφείλεται τόσο στα υλικά που χρησιμοποιούνται, στην απουσία της διαφήμισης και στη μαζική παραγωγή του.


Ηδη η πρώτη παραγγελία τέτοιων υπολογιστών φτάνει τα πέντε εκατομμύρια, τα οποία θα παραδοθούν μέσα στο καλοκαίρι σε όλους τους μαθητές της Βραζιλίας, της Λιβύης, της Νιγηρίας, της Ρουάντας και της Ουρουγουάης, ενώ σε δοκιμαστικό επίπεδο θα τον προμηθευτούν μερικές χιλιάδες μαθητές, στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Καρούνο, ο υπολογιστής έχει αυτονομία τουλάχιστον 10 ωρών και διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα, μικρόφωνα και ηχεία, ενώ προσφέρει πρόσβαση στο Ιντερνετ, μέσω όμως του σχολικού δικτύου, που καθιστά τη χρήση του απολύτως ασφαλή για τους μαθητές. «Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, καθώς υπάρχει φραγή στην είσοδο ακατάλληλων ιστοσελίδων. Η πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι πιστοποιημένη», είπε.


Οι συντονιστές της πρωτοβουλίας ελληνοποίησης του υπολογιστή 100 δολαρίων απηύθυναν έκκληση σε εθελοντές δασκάλους με γνώση σε υπολογιστές να συμμετάσχουν στην ομάδα της επιτροπής που θα βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή προσαρμογή και χρήση των υπολογιστών στα σχολεία.


Μέχρι σήμερα στην ομάδα αυτή των εθελοντών συμμετέχουν 475 άτομα, που ασχολούνται κυρίως με την μετατροπή του λογισμικού στα ελληνικά δεδομένα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την επιτροπή μέσω της ιστοσελίδας olpc.ellak.gr


Ο συντονιστής της ομάδας για τις εκπαιδευτικές εφαρμογές του υπολογιστή, Αλέξης Τσινάκος, αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική χρησιμότητα του μαθητικού υπολογιστή και πρόσθεσε ότι στους στόχους της πολιτείας είναι να μεταφερθούν όλες οι εκδόσεις του ΟΕΔΒ ηλεκτρονικά στον υπολογιστή. Στο μεταξύ, οι μαθητές θα μπορούν να τον χρησιμοποιούν ως βοηθητικό και εποπτικό μέσο ενισχυτικής διδασκαλίας, να μοιράζονται λογισμικά με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους, ενώ παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τάξης.


Ο προσαρμοσμένος στις μαθητικές ανάγκες υπολογιστής, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2005 από τον Νικόλα Νεγκροπόντε, ιδρυτή του Media Lab του ΜΙΤ, ενώ για την υλοποίησή του συστάθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός OLPC (One Laptop per Child – Ένας Φορητός Υπολογιστής για κάθε παιδί).


Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά σε κατάστημα στην οδό Βασιλικάρη 4
Επόμενο άρθροΘανάσιμος τραυματισμός στρατιώτη στα Καρδάμυλα