Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Σπάταλα ενεργειακά σπίτια

Σπάταλα ενεργειακά σπίτια

25

 Σπάταλα ενεργειακά σπίτιαΤης ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥΑπό τα πλέον ενεργοβόρα στην Ε.Ε., τα ελληνικά σπίτια χάνουν θέρμανση από πόρτες και παράθυρα, με αποτέλεσμα να κατασπαταλούνται πολύτιμη ενέργεια και χρήματα και να επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με επικίνδυνους ρύπους υπεύθυνους για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»: Ο κτιριακός τομέας εκπέμπει το 45% του διοξειδίου του άνθρακα της χώρας και απορροφά το 35% της συνολικής της ενέργειας!*Μέσα στην τελευταία πενταετία αυξήθηκε κατά 25% το ποσοστό ενέργειας που χρειάζονται τα κτίριά μας για να θερμανθούν, να ψυχθούν και να ηλεκτροδοτηθούν.


*Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία σημειώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στην «Ευρώπη των 15».


*Το ίδιο διάστημα χώρες με ψυχρότερα κλίματα και λιγότερη ηλιοφάνεια, όπως η Σουηδία και το Βέλγιο, κατάφεραν να μειώσουν κατά 5% την κατανάλωση.


*Κι όλα αυτά ενώ, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Κομισιόν, συνεχώς μειώνουμε τη χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών. Τα ρυπογόνα καύσιμα δεν τ’ αλλάζουμε: Ο λιγνίτης και το πετρέλαιο αποτελούν σχεδόν αποκλειστική κινητήρια δύναμη των ελληνικών σπιτιών. Γι’ αυτό και εκπέμπουν τις μεγαλύτερες (μετά την Ισπανία και Πορτογαλία) ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.


*Την ίδια ώρα οι οικονομικές ανισότητες καταγράφονται και στην ενέργεια: Οι φτωχοί την πληρώνουν ώς και 127% περισσότερο από τους πλούσιους! Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ομάδας Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, σ’ ένα νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα κάτω από 9 χιλιάδες ευρώ η κατανάλωση για θέρμανση ανά άτομο και τ.μ. ξεπερνάει τα 10 λίτρα το χρόνο, τη στιγμή που για εισοδήματα πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως δεν υπερβαίνει τα 4,5 λίτρα. Αλλά και για κλιματισμό οι φτωχοί πληρώνουν 197 ευρώ το χρόνο, όταν ο μέσος όρος είναι 100!


Η κοινοτική οδηγία


«Οσο μεγαλύτερο το εισόδημα τόσο καλύτερα θωρακίζεται το κτίριο. Μόνο το 8% των φτωχών σπιτιών έχει κατάλληλη μόνωση και διπλά παράθυρα, έναντι του 63% των πλούσιων», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών Μάνθος Σανταμούρης.


Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2002/91 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα μπορούσε να επιλύσει αρκετά από τα προβλήματα. Ομως, το περιθώριο που είχαμε για να εναρμονιστούμε έληξε στις 4 Ιανουαρίου 2006 και το πρώτο βήμα για την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έγινε με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στις 13 Δεκεμβρίου 2006. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης διαβεβαιώνουν ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα, αφού μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχει προετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο.


Η οδηγία προβλέπει μεταξύ άλλων διπλά τζάμια και μόνωση ώστε να μη χάνεται θέρμανση και ψύξη, ετήσια υποχρεωτική συντήρηση στους λέβητες, αξιολόγηση της εγκατάστασης θέρμανσης και κλιματισμού όταν είναι παλιότερη των 15 ετών και ενεργειακούς επιθεωρητές. Πηγές του Ευρωκοινοβουλίου τονίζουν ότι «η εφαρμογή της θα μειώσει έως και 40% την κατανάλωση ενέργειας».


Πάντως η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μείωναν τις καταναλώσεις κατά 50-70% αν εφάρμοζαν ένα κλιματικά ορθό μοντέλο κατασκευής κτιρίων, όπως επισημαίνει έρευνα του ινστιτούτου της Ε.Ε. MURE που παρακολουθεί την προσαρμογή των κρατών-μελών στο Πρωτόκολλο του Κιότο.


Ποιος, όμως, είναι ο λόγος που αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα με σχεδόν αποκλειστική χρήση των ορυκτών καυσίμων; «Η ανεπαρκής νομοθεσία, η ταχεία διείσδυση των κλιματιστικών, η αύξηση της θερμοκρασίας των πόλεων και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου», απαντά ο καθηγητής Μ. Σανταμούρης.


Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Ομάδας Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος, στην Αθήνα 11 στα 100 σπίτια έχουν κλιματιστικό και το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται. Η υπερβολικά ταχεία διείσδυσή τους συνεπάγεται και υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: το 1/5 των εκπομπών του ρύπου που οφείλεται στα κλιματιστικά της Ευρώπης, προέρχεται από την Ελλάδα!


Η λύση μοιάζει αυτονόητη, αλλά δεν εφαρμόζεται:


«Η εξασφάλιση ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου και ο κατάλληλος σχεδιασμός των κτιρίων μπορεί να μειώσει την υπερκατανάλωση και να βελτιώσει τις παρεχόμενες ανέσεις», τονίζει ο Ανδρέας Βλαμάκης, φυσικός της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος.


Εναλλακτικές πηγές


– «Για να απαλλαγούμε από τα συμβατικά καύσιμα πρέπει κατ’ αρχήν ν’ αλλάξουμε νοοτροπία. Να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τον ήλιο, τη γεωθερμία, τον άνεμο, ή να πάμε σε πηγές που παράγει ο άνθρωπος, όπως η πυρηνική. Απομένει οι ελέγχοντες να αποφασίσουν να εφαρμοστούν ευρέως τέτοιου είδους μέτρα, δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα», σημειώνει ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.


Από τις πιο ενεργοβόρες εγκαταστάσεις είναι τα κολυμβητήρια και τα νοσοκομεία, που καταναλώνουν περίπου 400 kWh ανά τ.μ. Επονται τα ξενοδοχεία, τα γραφεία, τα εμπορικά κέντρα, οι πολυκατοικίες, τα σχολεία και τα γυμναστήρια.


– «Σε σημαντικό ποσοστό αυτών των κτιρίων δεν υπάρχουν αυτοματισμοί και δυνατότητες ελέγχου της θέρμανσης και του φωτισμού. Αν διέθεταν τέτοια συστήματα η κατανάλωση θα ήταν μικρότερη κατά 20% και 30%», μας λέει ο Αγις Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 04/02/2007

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔια χειρός Βασίλη Βασιλικού: Ξεχάστε την ελιά, χιώτικη μαστίχα…
Επόμενο άρθροΑποκριάτικη εκδήλωση από το βρεφονηπιακό σταθμό ¨Νερομπογιές και Νότες”