Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Εκτακτα μέτρα για την επανεμφάνιση της νόσου των πουλερικών, του Μ....

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Εκτακτα μέτρα για την επανεμφάνιση της νόσου των πουλερικών, του Μ. Μαυρομμάτη

15

 Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς
με αφορμή την επανεμφάνιση της νόσου των πουλερικών


Η νόσος των πτηνών επανέρχεται στο προσκήνιο και μάλιστα με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ήδη έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα στη Μ. Βρετανία, μετά την πρόσφατη επανεμφάνιση της νόσου, όπου όπως σημειώνεται, διάσταση παίρνει και η απώλεια εσόδων για τους πτηνοτρόφους, ενώ η κατανάλωση πουλερικών μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Παρά το γεγονός ότι η συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου της νόσου των πουλερικών από τις υγειονομικές υπηρεσίες επανέφερε στους πολίτες την ηρεμία, σε πολλά κράτη το κοινό παραμένει επιφυλακτικό.


Με αφορμή αποτελέσματα έρευνας, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μανώλης Μαυρομμάτης, ζήτησε να πληροφορηθεί: “αν σκοπεύει η Επιτροπή να ενισχύσει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ποιές χώρες της Ε.Ε. εντοπίζεται το πρόβλημα και ποια είναι τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για καταναλωτές και απασχολούμενους στις επιχειρήσεις αναπαραγωγής πουλερικών”.


Η αρμόδια Επίτροπος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, κ.Mariann Fischer Boel, αναφέρει στην απάντησή της: “Σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν κρατική ενίσχυση σύμφωνα με ένα από τα εξής καθεστώτα:
1) Ενίσχυση «ήσσονος σημασίας»: από την 1η Ιανουαρίου 2007, οι γεωργικές επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας, όπως σφαγεία (που υπάγονται στις γεωργικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) θα συμπεριληφθούν στις «κανονικές» ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ύψους 200.000 € ανά τριετία, χωρίς ανώτατο όριο ανά κράτος μέλος. Προς τούτο δεν χρειάζεται εκ των προτέρων έγκριση από την Επιτροπή.
2) Ενισχύσεις «διάσωσης και αναδιάρθρωσης»: αυτού του είδους ενισχύσεις καλύπτουν όλες τις επιχειρήσεις από τη στιγμή που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, όπως κίνδυνο πτώχευσης”.


Και η αρμόδια Επίτροπος προσθέτει ότι: “Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1071/2005 της Επιτροπής για ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά, παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να κοινοποιούν στην Επιτροπή προγράμματα προώθησης κρέατος πουλερικών. Οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αναπαραγωγής ή της εκτροφής πουλερικών είναι πλέον επιλέξιμες για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς”.


“Η εσωτερική αγορά κρέατος πουλερικών έχει επανέλθει σε κάποια ισορροπία από τα τέλη Απριλίου 2006. Οι τιμές είναι επί του παρόντος υψηλότερες από τον εποχιακό μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, μολονότι σημειώθηκε ελαφρά κάμψη από το Σεπτέμβριο του 2006 σύμφωνα με εποχιακή κυκλική διακύμανση. Όσον αφορά την κατανάλωση, σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2006 η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος πουλερικών είναι 22,84 kg έναντι 23,20 kg το 2005 (δηλαδή μείωση 1,5%)”, κατέληξε στην απάντησή της η Επίτροπος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣπάταλα ενεργειακά σπίτια
Επόμενο άρθροΟινούσσες: Μουσική παράσταση με τίτλο «Ξενιτεμένο μου πουλί»