Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο με αφορμή το άρθρο 16

Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο με αφορμή το άρθρο 16

7

 
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και το σύνολο των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια δυσφήμισης και απαξίωσης του ρόλου και του έργου τους. Με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη πόρων και υποδομών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιμετωπίζει συνθήκες οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά για τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων σπουδών…
Η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η διαφαινόμενη τάση για αποδέσμευση της Πολιτείας από την ευθύνη χρηματοδότησης της δημόσιας και δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Υπό το καθεστώς έλλειψης πόρων και απουσίας στοιχειωδών υποδομών, η οποία οδηγεί στην οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των φοιτητών, ο περιφερειακός-πολυνησιωτικός χαρακτήρας θα αποτελέσει βασικό συγκριτικό μειονέκτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έναντι των διάφορων «πανεπιστημίων» της Ομονοίας, που θα νομιμοποιηθούν μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16.


Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αιγαίου, με την υποστήριξη, ηθική και υλική, των κοινωνιών των νησιών, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτύξει τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου σε αξιοσημείωτο βαθμό. Το Πανεπιστήμιο κατάφερε επίσης να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως μοχλού πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των νησιών του Αιγαίου. Όλοι μπορούμε να φανταστούμε ποια θα ήταν η εικόνα της Χίου και των άλλων νησιών χωρίς τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Αυτή η πορεία κινδυνεύει να ανακοπεί στο νέο καθεστώς λειτουργίας που προετοιμάζεται για τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.


Με δεδομένο ότι η λειτουργία των Περιφερειακών Πανεπιστημίων υπηρετεί και ευρύτερους κοινωνικούς και οικονομικούς σκοπούς, είναι αναγκαία η συζήτηση σχετικά με αυτά με όλους τους φορείς που σχετίζονται με τη λειτουργία και ανάπτυξή τους.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Οι επιπτώσεις της επιχειρούμενης αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος στην λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στην ανάπτυξη των νησιών»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2007, στις 18:30, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης


Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν και να διατυπώσουν τις θέσεις τους ο Νομάρχης Χίου, οι Bουλευτές και οι Δήμαρχοι του νησιού, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Χίου και του Εργατικού Κέντρου Χίου, οι εκπρόσωποι των φορέων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι εκπρόσωποι των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Στην εκδήλωση καλούνται να συμμετέχουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι φορέων και πολίτες της κοινωνίας της Χίου.


Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου: και φέτος θεατρικά σεμινάρια
Επόμενο άρθροΣυνεδρίαση Νομαρχιακής Επιτροπής στις 8/2