Αρχική Απόψεις Aρθρα “Εχετε κότσια κύριοι του εμπορικού συλλόγου;”, ένας ομογενής προκαλεί για κυκλοφοριακά μέτρα...

“Εχετε κότσια κύριοι του εμπορικού συλλόγου;”, ένας ομογενής προκαλεί για κυκλοφοριακά μέτρα τον Εμπορικό Σύλλογο!

8


 Είμαι Χιώτης, “εγκατεστημένος” στις Ηνωμένες Πολιτείες από πολλά χρόνια  Η οικονομική μου κατάσταση μου επιτρέπει να επισκέπτομαι το νησί μας συχνά και να περνώ τα καλοκαίρια μου στις όμορφες ακρογιαλιές μας.

Η κυκλοφορία μέσα στην Χώρα και το παρκάρισμα είναι μεγάλο πρόβλημα. Διάβασα με ενδιαφέρον τις προτάσεις του εμπορικού συλλόγου για την αναμόρφωση του εμπορικού κέντρου τις Χίου.
Τέλος.
Είναι καιρός να ξυπνήσουμε στην πραγματικότητα του 2007. 
Κάθε σπιτικό έχει αυτοκίνητο, η μπορεί να δανειστεί ένα για μερικές ώρες. Κάθε σπιτικό έχει ψυγείο και καταψύκτη. Αρκετοί έχουν βρει ότι συμφέρει να έχουν και δεύτερο καταψύκτη.  Είναι δυνατόν να πας σε μια “υπεραγορά” να κάνεις τα ψώνια σου μια φορά κάθε 3 – 4 εβδομάδες. Αυτό κάνω όταν είμαι στο χωριό μου.  Σε μια τέτοια κατάσταση πως μπορεί να τα βγάλει πέρα ο μικροεπιχειρηματίας. Με απεργίες  και καταλήψεις;Ίσως να ενδιαφέρει τον Εμπορικό Σύλλογο η ακόλουθη εμπειρία
Νοτιοδυτικά τις Φιλαδέλφειας είναι μια κωμόπολη που λέγεται Media. 
Διοικητικό και δικαστικό κέντρο τις περιοχής.  Παλιά, ιστορικά κτίρια, γραφικότατα. Πολλά καταστήματα με ειδικότητες και εκλεκτά εμπορεύματα. Είχανε πρόβλημα με κυκλοφορία και παρκάρισμα.
Οι “σοφοί” τις τοπικής διακυβέρνησης αποφασίσανε πως η λύση θα ήτανε parking meters.  Η εμπορική κίνηση χαλάρωσε αλλά όχι ανησυχητικά.  Γύρω στα 1985 άνοιξε ένα μεγάλο εμπορικό  σύμπλεγμα 3-4 χιλιόμετρα δυτικά. Εύκολη πρόσβαση, υπεραρκετό parking σχετικά καλό εμπόρευμα με πολύ καλές τιμές.  Η εμπορική κίνηση μέσα στην Media έσπασε.  Πολλά από τα “καταστήματα” έκλεισαν, η ζήτησαν χώρο μέσα στο σύμπλεγμα.

Εδώ παίρνει την πρωτοβουλία ο εμπορικός σύλλογος που βρέθηκε να έχει μερικούς χαρισματικούς ηγέτες. Ζήτησαν από κάθε επιχείρηση να συμβάλει ένα σχετικά μικρό ποσό. Έκαναν μελέτες για ένα πολυώροφο garage.  Οι τράπεζες αρχικά διστάζανε να κάνουν δάνεια θεωρώντας πως το παιχνίδι ήτανε χαμένο.

 

Ο σύλλογος υπέδειξε πως θα ήτανε στο συμφέρον της τράπεζας να υποστηρίξει τους τοπικούς εμπόρους.  Αρκετές επιχειρήσεις δήλωσαν πως θα μετέφεραν τους λογαριασμούς τους στην τράπεζα που θα τους υποστήριζε.  Συλλογική δύναμη.  Πήραν τα δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους. Το garage χτίστηκε σύντομα σε δυο στάδια και όπως φαίνεται το εισόδημα είναι αρκετό για να ξεπληρώνει τις μηνιαίες δόσεις. 
Μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν το “τρενάκι” που μεταφέρει τον κόσμο από το garage στο κατάστημα της εκλογής τους. Αρκετά καταστήματα δίνουν κουπόνια για δωρεάν parking. Οι κύριοι δρόμοι είναι κλειστοί για τα αυτοκίνητα.


Λοιπόν Κύριοι του συλλόγου έχετε …κότσια;
Η θα περιμένετε από την Δημαρχία, Νομαρχία, Υπουργείο να σας σώσει;
Καταλάβετε  πως δεν έχετε καιρό.
Η Απλωταριά έχει δεν έχει 10 χρόνια.

Φαντάζομαι το πανεπιστήμιο να σας κάνει τις αρχικές μελέτες χωρίς μεγάλη επιβάρυνση.
 
Με σεβασμό,


Michael N. Pippidis MD.
370 Kirks Mill Rd
Nottingham PA 19362