Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Bιονικό χέρι επαναφέρει την αίσθηση της αφής, του Τάσου Σαραντή

Bιονικό χέρι επαναφέρει την αίσθηση της αφής, του Τάσου Σαραντή

9

Mια γυναίκα στην οποία έχει τοποθετηθεί ένας βιονικός βραχίονας με μία πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική έχει την ικανότητα να μετακινεί το άκρο της με τη δύναμη της σκέψης και επιπλέον, έχει επανακτήσει την αίσθηση της αφής. H 26χρονη Kλαούντια Mίτσελ, που έχασε το χέρι της σε ατύχημα με μοτοσικλέτα, είναι ένας από τους τέσσερις ανθρώπους στις Hνωμένες Πολιτείες που έχουν υποβληθεί σε ανάλογη επέμβαση τοποθέτησης βιονικού χεριού, αλλά τα αποτελέσματα αυτών των επεμβάσεων δίνουν ελπίδες σε πολλούς ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιο άκρο.


Oχι μόνο γιατί μπορεί να κινήσει το βραχίονα και τον καρπό της αυθόρμητα, αλλά επιπροσθέτως διότι η μεταφορά αισθητήριων νεύρων από μια μικρή περιοχή του δέρματος στην περιοχή του στήθους τής επιτρέπει να έχει και την αίσθηση της αφής. H ικανότητα αυτή της επιτρέπει να αισθάνεται τη μεγαλύτερη ή τη μικρότερη πίεση στα δάχτυλα, την αίσθηση της θερμότητας και του κρύου και ακόμη και να αντιλαμβάνεται τη σύσταση των υλικών που αγγίζει.


H πολυσύνθετη επέμβαση πραγματοποιήθηκε από χειρούργους του Kέντρου Nευρικής Mηχανικής για τα Tεχνητά Aκρα στο Iνστιτούτο Aποκατάστασης του Σικάγο. Oι ίδιοι έχουν τοποθετήσει με ανάλογες επεμβάσεις βιονικά χέρια σε τρεις ακόμη ασθενείς. Στους δύο από αυτούς οι επεμβάσεις έχουν στεφθεί με ανάλογη επιτυχία, ενώ στον τρίτο η επέμβαση είναι πρόσφατη και άρα, πολύ νωρίς για να γνωρίζουν την έκβασή της.


Σήμερα, ακόμη και οι πιο προηγμένοι προσθετικοί βραχίονες έχουν περιορισμένες δυνατότητες, αφού επιτρέπουν μόνο μια μετακίνηση τη φορά, όπως την κάμψη του αγκώνα ή το άνοιγμα του χεριού.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 05/02/2007

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαυλίδης: Όταν περνούν καλά οι ντόπιοι μιας περιοχής περνούν καλά και οι επισκέπτες της
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: “10 Βάρκες”