Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Σφοδρή επίθεση χάκερ στην «καρδιά» του Ιντερνετ, του Τάσου Σαραντή

Σφοδρή επίθεση χάκερ στην «καρδιά» του Ιντερνετ, του Τάσου Σαραντή

6

 Σε μια από τις σοβαρότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών, άγνωστοι χάκερ επιχείρησαν το βράδυ της Τρίτης να προκαλέσουν κατάρρευση σε βασικές περιοχές της «ραχοκοκκαλιάς του Διαδικτύου.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι χάκερ προσπάθησαν να θέσουν εκτός λειτουργίας κεντρικούς υπολογιστές που ρυθμίζουν την κίνηση στο Διαδίκτυο. Εντούτοις, χάρη στην κινητοποίηση των διαχειριστών δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές, ενώ το συμβάν έμεινε απαρατήρητο από τους χρήστες.
Στόχος της επίθεσης ήταν τρεις Διακομιστές Ονομάτων Πεδίου (DNS), οι οποίοι διατηρούν έναν κατάλογο των διαδικτυακών διευθύνσεων και αντιστοιχίζουν κάθε όνομα δικτυακού τόπου με αριθμητικές διευθύνσεις IP (Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου).
Καθένας από τους τρεις υπολογιστές βρίσκεται σε διαφορετικό οργανισμό στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, στο ICANN, τον φορέα που διαχειρίζεται το Διαδίκτυο, και στην εταιρεία UltraDNS η οποία διαχειρίζεται την κυκλοφορία για τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις με την κατάληξη .org, και μερικών άλλων επιθημάτων.
Οι επιτιθέμενοι μπόρεσαν να εξουδετερώσουν προσωρινά τα συστήματα στέλνοντάς τους έναν κατακλυσμό δεδομένων, σε ένα είδος της επίθεσης που ονομάζεται «άρνηση πρόσβασης» (Denial of Service). «Ο τύπος της επίθεσης μοιάζει περίπου σαν να προσπαθούν δεκατέσσερα ευτραφή άτομα να κινηθούν με έναν ανελκυστήρα. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί» εξήγησε ο Γκράχαμ Κλούλεϊ, στέλεχος της εταιρείας Sophos. Εάν η επίθεση ήταν επιτυχής, δεν θα υπήρχε πρόσβαση στους ιστοχώρους και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα παρέλυε.
Πάντως, το γεγονός ότι η επίθεση παρέμεινε αόρατη προς τους χρήστες του Διαδικτύου χαιρετίστηκε ως επιτυχία. «Χθες τη νύχτα καταγράψαμε επιθέσεις που διήρκεσαν γύρω στις δύο ώρες. Υπήρχαν πιθανότατα εκατοντάδες διαχειριστές διακομιστών σε όλο τον κόσμο που συνεργάστηκαν για να εξασφαλίσουν ότι ο μέσος χρήστης δεν θα το πρόσεχε» δήλωσε ο Πολ Λέβινς, στέλεχος της ICANN.
ΟΙ ειδικοί υπογράμμισαν ότι το πιο ενδιαφέρον σημείο αυτής τη ς συντονισμένης επίθεσης ήταν ότι το σύστημα απέδειξε τα οφέλη της διασκόρπισης και της διαλειτουργικότητας. Ο Λέβινς επεσήμανε ότι αίσια έκβαση του συμβάντος αποδεικνύει ότι η αποκεντρωμένη δομή της ραχοκοκκαλιάς του Διαδικτύου και η χρήση εφεδρικών συστημάτων είναι αποτελεσματικές τακτικές.
«Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που θα υπεδείκνυαν άμεση απειλή για το εσωτερικό της χώρας ή τα συστήματα υπολογιστών μας αυτή τη στιγμή» αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα, ωστόσο ειδικοί που επικαλείται το Associated Press υποστηρίζουν ότι τεράστιοι όγκοι δεδομένων που συνδέονται με τις επιθέσεις προήλθαν από τη Νότιο Κορέα.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 8/2/2007