Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Ειδήσεις χωρίς… τηλεπαράθυρα, του Θοδωρή Πυλιώτη

Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Ειδήσεις χωρίς… τηλεπαράθυρα, του Θοδωρή Πυλιώτη

14

      Καλημέρα από Στοκχόλμη
    


Ειδήσεις χωρίς… τηλεπαράθυρα
    
     Με παγωνιά και κρύο,  κάτω από -10 βαθμούς Κελσίου, η ζωή προχωρά…
     Προχωρά με αγώνα και προσπάθεια για να πετύχουμε το στόχο που έχουμε βάλει και είναι αιτία αυτού του τόσο περίεργου ταξιδιού…  Την αποκατάσταση της υγείας της Αγγελικής… Με ένταση ξεκίνησα σήμερα τη στήλη κυρία αρχισυντάκτρια. Πέρασαν δυο μήνες ήδη στη Σουηδία, πάνω από 310 μέρες από τη μοιραία μέρα και τα τραγικά λάθη…
     Επιστροφή στην καθημερινότητα της Στοκχόλμης. Οι μέρες επιτέλους βάφτηκαν.. άσπρες και όπως σας είπα ήδη παγωμένες. Παρόλα αυτά τα παιδιά και παίζουν και διασκεδάζουν! Απόδειξη οι φωτογραφίες μέσω κινητού (για αυτό και η άσχημη απόδοση) από πάρκο κοντά σε παιδικό σταθμό στο Jakobsberg, προάστιο της Στοκχόλμης.


    Εκεί μένουν οι κυρ Αχιλλέας με την κα Γεωργία Κυρίτση. Δυο εξαίρετοι άνθρωποι, μετανάστες από τη δεκαετία του ’60 που τελικά η μοίρα το θέλησε (ας το πούμε έτσι διότι σίγουρα και οι δυο τους θα έχουν πολλά να μας πουν για αυτό το ζήτημα) να κάνουν τη Σουηδία μόνιμή τους κατοικία. Τα καλοκαίρια επιστρέφουν στην πατρίδα (στα Καμένα Βούρλα να ξέρετε ότι αν τους αναζητήσετε πάντα πρόσχαροι θα σας δεχτούν, όπως έκαναν και με εμάς που ήρθαν και μας βρήκαν μόνοι τους!).
     Ο κυρ Αχιλλέας αποτελεί και την πηγή πληροφόρησής μας για τα εδώ δρώμενα. Υπάρχει βλέπετε η αδυναμία της γλώσσας για να μπορέσω να σας μεταφέρω ειδήσεις και σχόλια των εδώ ΜΜΕ για τα καθημερινά. Για παράδειγμα μου έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τους εδώ μετανάστες, πως και εδώ δεν είναι όλα ρόδινα και ότι ειδικά αυτοί πριν μερικές δεκαετίες είχαν γνωρίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Αλλά αυτό ας είναι επόμενο θέμα (μην το εξαντλήσουμε με μια μικρή αναφορά!).
     Το σίγουρο είναι ότι οι ειδήσεις τους δεν έχουν τηλεπαράθυρα!
     Ναι εδώ δεν… πουντιάζουν από αυτό του είδους το κρύο. Οι ειδήσεις είναι σοβαρές, μετρημένες χωρίς εξάρσεις και δραματικό ύφος στη φωνή των ρεπόρτερ. 
     Και εδώ η εγκληματικότητα είναι ένα ζητούμενο σοβαρό. Απασχολούνται ιδιαίτερα τα δελτία ειδήσεων, ενώ η αρθρογραφία στις εφημερίδες δίνει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα βίας.
     Σε ότι αφορά τον τύπο αρκετές είναι οι εφημερίδες που κυκλοφορούν δωρεάν. Βέβαια αυτά τα φύλλα είναι για να μάθεις με μια ματιά τις ειδήσεις και να νομίζεις ότι είσαι ενημερωμένος!
    
     Αγνόησαν την πρόταση
     Θα κλείσουμε με ένα μήνυμα που λάβαμε από τον καλό φίλο και προσεκτικό αναγνώστη Ηλία Πολυχνιάτη από τη Μυτιλήνη.
Η αναφορά του σχετικά με την ανακύκλωση και την εμπειρία του από τη Μυτιλήνη:
     «…Είναι ωραίο το θέμα που έπιασες. Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, πρότεινα σε ένα υποψήφιο Δήμαρχο της Μυτιλήνης να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την ανακύκλωση σκουπιδιών, όχι όμως μόνο για τα αλουμινένια κουτάκια, αλλά και για άλλα είδη, όπως χαρτί, σίδηρο, γυαλί. Του είπα ότι θα καθιστούσε την πόλη πρότυπη για το θέμα. Ξέρεις πώς αντέδρασε;
     Το δέχτηκε με ενθουσιασμό, αλλά δεν το ανέφερε καθόλου στο πρόγραμμά του.
     Δυστυχώς όλοι θέλουν να ασχοληθούν με “έργα” και κανείς με την κουλτούρα της καθημερινότητας.
     Κανείς δεν θέλει να ενοχλήσει, επιβάλλοντας αλλαγές στις συνήθειές μας. Αναρωτιέμαι αν μια τέτοια πρόταση θα είχε καλύτερη τύχη, αν είχε προηγηθεί δημοσκόπηση και είχε προκύψει θετική απάντηση από τους δημότες. Τι λες για τη ChiosNews;».
     Ουδέν σχόλιο, νομίζουμε ότι τα είπε όλα ο φίλος Ηλίας.
    
     Περιμένουμε σχόλια και παρατηρήσεις στη διεύθυνση:
     pyliotis@freemail.gr
    
     Καλή σας μέρα
     

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 13/2/2007