Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Εντός του 2007 θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απόψεις της...

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Εντός του 2007 θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απόψεις της για την αντιμετώπιση ξηρασίας- λειψυδρίας

27

 Εντός του 2007 θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απόψεις της για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και της λειψυδρίας. Αυτό τονίζεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Αρναουτάκη αναφορικά με την παρατεταμένη ξηρασία στη Μεσόγειο.


Στην ερώτησή του, ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρεται στις σοβαρές ανησυχίες των κατοίκων της ελληνικής υπαίθρου για την πρωτοφανή χειμερινή ξηρασία που πλήττει τη Μεσόγειο, ζητώντας από την Επιτροπή να τοποθετηθεί για τα άμεσα και μακροχρόνια μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, των επιπτώσεων της και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.


 «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την αποκατάσταση, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση των παρατεταμένων ξηρασιών» δηλώνει με απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν παραλείπει δε να επισημάνει ότι “είναι διατεθειμένη να συγχρηματοδοτήσει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της στο πλαίσιο της Πολιτικής για την ανάπτυξη της υπαίθρου” και καλεί τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν τέτοιου είδους μέτρα και στα προγράμματά της νέας περιόδου 2007-13. Επιπλέον τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν «ειδικά μέτρα για την αποκατάσταση του δυναμικού δασικής ή αγροτικής παραγωγής» στο πλαίσιο της ανάπτυξης της υπαίθρου.


Τονίζεται ακόμη ότι τα κράτη μέλη μπορούν «να αποζημιώνουν τους αγρότες μέσω κρατικών ενισχύσεων» είτε να ζητήσουν να αναγνωριστεί μια «σοβαρή φυσική καταστροφή», όπως η ξηρασία, ως «ανωτέρα βία» προκειμένου να εξαιρεθούν από περιορισμούς που επιβάλλουν τα «γεωργο-περιβαλλοντικά μέτρα» (υποχρέωση για ορθή λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία κτλ).