Αρχική Πολιτισμός Καθαρή Δευτέρα= ΑΓΑΣ!

Καθαρή Δευτέρα= ΑΓΑΣ!

10


Την Καθαρή Δευτέρα η Χίος και ειδικά τα Μστιχοχώρια ζουν στο ρυθμό του Αγά!

Ένα έθιμο που φέρει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία, περί το 1830, όπου και σατιριζόταν ο…δίκαιος Αγάς, διατηρείται στα μεσαιωνικά χωριά της Χίου. Την Καθαρή Δευτέρα δράση αναλάμβανε ο χριστιανός “Αγάς”, χωρίς να ξεχνά βέβαια ότι όλοι είναι… ένοχοι! 

Από το πρωί αρχίζουν οι προετοιμασίες στα μαστιχοχώρια.

 

 


 

 

Ξεχωρίζει ο Αγάς των Μεστών με τη θριαμβευτική είσοδο (περί τις 11.00 το πρωί) του Αγά και του εισαγγελέα με … γαϊδούρια και κανονάκια που ρίχνουν κομφετί στην πλατεία του χωριού.
Στους γειτονικούς Ολύμπους μαζί με τον Αγά παρακάθεται στον “οντά” και η Χανούμα. Περισσότερο όμως παραδοσιακή είναι η σκηνή που το ζευγάρι Αγάς- Χανούμα ως νεόνμφοι περπατούν στα σοκάκια του χωριού μέχρι να φτάσουν στην κεντρική πλατεία όπου και εκεί θα ακολουθήσει γλέντι.

Φέτος δυναμική παρουσία θέλει να κάνει και ο Μορφωτικό Σύλλογος Λιθίου με το δικό του Αγά, ενώ το γλέντι και φυσικά οι δίκες θα στηθούν και στην Ελάτα.

Σε όλα τα χωριά οι πολιτιστικοί σύλλογοι προσφέρουν σούμα (το χιώτικο ρακί), ξηρούς καρπούς, νηστισιμα μεζεδάκια και φυσικά ζωντανή μουσική.
Το έθιμο τα τελευταία χρόνια θέλει και το πέρασμα των πολιτικών και τοπικών αρχόντων από όλες τις δίκες…γιατί πρέπει να τα έχουν καλά αν όχι με τον Αγά τουλάχιστον με τους χωριανούς που θέλουν να τους τιμήσουν και στη δική τους γιορτή.

Ειδικά αυτή τη χρονιά που προηγήθηκαν οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου (και ειδικά με το αποτέλεσμα στο Δήμο Μαστιχοχωρίων όπου το νικητή ανέδειξαν τα δικαστήρια), αναμένεται να υπάρχει πλούσιο υλικό για σάτιρα από τους πάντα κεφάτους αγάδες.

Καλή διασκέδαση!

 

Διαφήμιση