Αρχική Πολιτισμός Κατεπείγουσα μεταφορά αρχείου Γιαλούρη αποφάσισε η Καλλιτεχνική Επιτροπή Δ. Χίου

Κατεπείγουσα μεταφορά αρχείου Γιαλούρη αποφάσισε η Καλλιτεχνική Επιτροπή Δ. Χίου

4

Την άμεση μεταφορά του Αρχείου Γιαλούρη σε χώρο «φυλασσόμενο με κλιματισμό», αποφάσισε η Καλλιτεχνική Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης, ύστερα από τη δημόσια καταγγελία ενός πολίτη, και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα αφού προφανώς οι επιστολές του διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης δεν ήταν αρκετές.
Ερωτηματικά πάντως δημιουργούνται για το μέγεθος της καταστροφής που έχει συμβεί, αφού στο δελτίο τύπου αποφεύγεται να δοθούν στοιχεία, παρά μόνο αναγράφεται… «…του ατυχούς συμβάντος της φθοράς τμήματος των έργων του Νίκου Γιαλούρη». Φυσικά βέβαια δεν ήτανα τυχές συμβάν αλλά ένα γεγονός που από την αρχή το γνώριζαν οι υπεύθυνοι ότι θα συμβεί αφού τα υπόγεια της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι ακατάλληλα για κάθε φύλαξη καλλιτεχνικού χώρου.
Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

   Την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007 συνεδρίασε η Καλλιτεχνική Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χίου. Μετά από την γνωστοποίηση στην Επιτροπή αλλά και σε όλους τους Δημότες Χίου του ατυχούς συμβάντος της φθοράς τμήματος των έργων του Νίκου Γιαλούρη το οποίο φυλασσόταν στο χώρο του υπογείου από 2ετίας και πλέον, μετά από έλεγχο και ανάλυση της κατάστασης η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τα κάτωθι:
1) Άμεση μετακίνηση  των έργων Γιαλούρη τα οποία βρίσκονται στα χαρτοκιβώτια επί του δαπέδου του υπογείου σε άλλο χώρο φυλασσόμενο με κλιματισμό και κατάλληλες συνθήκες φωτισμού και αερισμού.
2) Πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την προμήθεια ή κατασκευή ξύλινων ή μεταλλικών ραφιών που θα χρησιμοποιηθούν για την μακρόχρονη αποθήκευση των έργων.
3) Την ανεύρεση μόνιμου καταλλήλου χώρου για την συγκέντρωση των έργων Γιαλούρη.
4) Να γίνει εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανεύρεση και ορισμό μόνιμου εκθετηρίου των έργων Γιαλούρη, άλλου εκτός του προϋπάρχοντος Μουσείου επί της Βενιζέλου.
5) Την επαφή και επικοινωνία με ειδικούς επιστήμονες – συντηρητές έργων τέχνης για την άμεση έναρξη της συντήρησης των έργων.
6) Επειδή οι τοίχοι, η οροφή και το δάπεδο του υπογείου της Πινακοθήκης εμποτίζονται συνεχώς με υγρασία από το υπέδαφος και τον περιβάλλοντα χώρο,
7) Επειδή επί των πεζοδρομίων που περιβάλλουν την Πινακοθήκη υπάρχουν πολλά κατεστραμμένα υαλότουβλα που χρήζουν αντικατάστασης αλλά και μόνωση των υπολοίπων,
8) Ο χώρος του υπογείου της Πινακοθήκης κρίνεται εντελώς ακατάλληλος για την αποθήκευση οποιοδήποτε υλικού και πολύ περισσότερο για έργα τέχνης από χαρτί.
9) Την συντήρηση, επισκευή και λήψη ειδικών μέτρων που θα προταθούν από ειδικούς για το υπόγειο της Πινακοθήκης με στόχο την προφύλαξη του ισογείου και ολόκληρου του κτηρίου.
10) Την εύρεση πόρων χρηματοδότησης μέσα από προγράμματα του Υπουργείου πολιτισμού και άλλων φορέων.Ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΠΙ.Χ.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΑΣ
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού
      Δήμου Χίου