Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τοποθέτηση Ελπίδας Τσουρή στη Βουλή για το Τμήμα Τουρισμού

Τοποθέτηση Ελπίδας Τσουρή στη Βουλή για το Τμήμα Τουρισμού

6

 «Ούτε εμείς μασάμε» ήταν η απάντηση που έδωσε η βουλευτής Νομού Χίου Ελπίδα Τσουρή, στην Υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, κατά τη χθεσινή συζήτηση του Νόμου – Πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Βουλή, αναφερόμενη στην ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού.


Η κυρία Τσουρή, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του πολιτικού της γραφείου, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με θύματα τα Πανεπιστήμια, τη χώρα και τους πολίτες, ενώ επί ένα χρόνο ρίχνει λάδι στη φωτιά επενδύοντας στην ανασφάλεια που η ίδια δημιούργησε στην κοινή γνώμη.


«Δεν τολμήσατε να ακουμπήσετε την ουσία του προβλήματος, γιατί έπρεπε, πρώτον, να ξεβολευτείτε και δεύτερον, να πληρώσετε. Αλλά, ούτε τον σφιχτό εναγκαλισμό – και άρα, τον έλεγχο του Υπουργείου – της Κυβέρνησης, είστε διατεθειμένοι να εκχωρήσετε, – γιατί αυτό επιβάλει η συγκεντρωτική σας λογική και η μικροπολιτική, πελατειακή σας αντίληψη -, αλλά, ούτε να βάλετε το χέρι στην τσέπη προτίθεστε, αφού άλλες είναι οι πολιτικές σας προτεραιότητες, άλλα τα συμφέροντα «εφ’ οις ετάχθητε» και τα οποία εξυπηρετείτε, ενώ είναι σαφείς οι ταξικές σας επιλογές.


Βεβαίως, είστε μια Δεξιά Κυβέρνηση. Δεν θα περίμενε κανείς από εσάς να αγωνιάτε και να εργάζεστε για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, για μια ποιοτική και ανταγωνιστική Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Αλλά, να έχετε το θάρρος να το αναγνωρίσετε. Βγείτε να πείτε στον Ελληνικό Λαό ότι» εγώ, ως Κυβέρνηση δεν πιστεύω στα Δημόσια Πανεπιστήμια και δεν θέλω να πληρώνω για να τα έχω. Θα τα υποβαθμίσω, λοιπόν, όσο μπορώ και όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, τα ιδιωτικά θα δώσουν τη λύση της αγοράς». Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις, για μια Δεξιά Κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» και επικοινωνιακά κόλπα, που όχι μόνο ανακυκλώνουν, αλλά και επιδεινώνουν τα προβλήματα.


Καμία μεταρρύθμιση και πουθενά δεν είχε θετικά αποτελέσματα, έχοντας απέναντί τους αυτούς με τους οποίους και για τους οποίους γίνεται.
Καμία αλλαγή, καμία άνωθεν επιβαλλόμενη απόφαση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια κρίση, διαχειριζόμενη, απλώς, τα αποτελέσματά της, και αρνούμενη να δώσει απαντήσεις στα αίτια που την προκάλεσαν.
Στοχοποιήσατε νέους ανθρώπους – τα παιδιά μας -, δαιμονοποιήσατε κομματικές μειοψηφίες, απαξιώσατε, συλλήβδην και με ισοπεδωτικό τρόπο, τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους. Λάθος αντίπαλο διαλέξατε. Γι’ αυτό και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αρνείται να σας παρακολουθήσει».


Για το θέμα του Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η κυρία Τσουρή είπε: «Είμαι βέβαιη ότι ούτε εσείς πιστεύετε στις δικές σας ρυθμίσεις, και, βέβαια, δεν είστε διατεθειμένοι να τις εφαρμόσετε, στο βαθμό που αυτό θα σήμαινε, έστω κατ’ ελάχιστο, εκχώρηση αρμοδιοτήτων και αποφάσεων.


Λέγατε, την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Υπουργέ, ότι «κατά το παρελθόν δημιουργήθηκαν Τμήματα με αποφάσεις Υπουργών, χωρίς καν να τις έχει προτείνει το Πανεπιστήμιο, (μεταφέρω αυτολεξεί, την τοποθέτηση σας). Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο και δεν το κάνουμε». Και όμως και το θέλατε και το κάνατε. Γιατί πριν από λίγες μέρες (12/2), εσείς, μαζί με την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης ανακοινώσατε τη δημιουργία Σχολής Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, το οποίο, μέχρι εκείνη τη στιγμή αμφιβάλω και αν το γνώριζε! Όχι μόνο δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, την οποία το Ν/Σ  σας καθιερώνει, αλλά δεν υπήρχε καν επιβολή αντίστοιχου αιτήματος από το Πανεπιστήμιο Πειραιά! Μέχρι δε πριν από μερικούς μήνες, σκοπεύατε να τη δημιουργήσετε στη Χαλκίδα. Τέτοιος σχεδιασμός, τέτοια μελέτη, τόση τεκμηρίωση!
Αντίθετα, από τον Φεβρουάριο του 2006, είναι στα χέρια σας μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, με ομόφωνη απόφαση και αίτημα της Συγκλήτου, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Ισχυρίζεστε, βέβαια, ότι «το Πανεπιστήμιο Πειραιά διαθέτει πολύ μεγαλύτερη επάρκεια σε προσωπικό και δυνατότητες». Θα μπορούσα να σας αναφέρω 10 λόγους, με στοιχεία και αριθμούς, που ανατρέπουν τον ισχυρισμό σας. Δεν θα το κάνω, γιατί τα στοιχεία αυτά είναι στα χέρια σας και σας παρακαλώ να τα μελετήσετε. Θα ήταν, όμως, χρήσιμο, κυρία Υπουργέ, να ακούσουμε την άποψή σας, σχετικά με τα στοιχεία εκείνα τα οποία τεκμηριωμένα, προσδίδουν μεγαλύτερη επάρκεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.


Τέλος, ο ισχυρισμός σας ότι «το Υπουργείο δεν είναι σάκος του μποξ που όποιος ζητάει οποιαδήποτε στιγμή να πρέπει να το έχει και να λέει ότι το καταγγέλλει» είναι τουλάχιστον, ατυχής. Ο «όποιος ζητάει», κ. Υπουργέ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η εκπαιδευτική Κοινότητα ενός Περιφερειακού Πανεπιστημίου και μάλιστα, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και χιλιάδες Έλληνες πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας. Αλήθεια, τα θυμάστε τα νησιά του Αιγαίου;  Τους υποσχεθήκατε ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική. Σας θυμίζουν κάτι αυτοί οι όροι;


Και αυτά που ζητάνε – αυτοί οι οποίοι – τα ζητάνε τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα – και όχι μόνο επειδή δικαιούνται να το ζητάνε, με βάση και τις δικές σας δεσμεύσεις απέναντί τους. Αν αυτές τις ξεχάσατε, τουλάχιστον, σεβαστείτε τις δεσμεύσεις του Νόμου που εσείς φέρατε στη Βουλή και τον οποίο εσείς – έστω και μόνοι σας – θα ψηφίσετε. Βεβαίως, κ. Υπουργέ, τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα πρέπει να δώσουν μια μάχη ποιότητας, όπως είπατε. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι, σύμφωνα με τις πολιτικές σας επιλογές, η μάχη αυτή είναι άνιση και εκ των προτέρων χαμένη.
Να είστε, όμως, βέβαιη, πώς ούτε εμείς μασάμε, για να χρησιμοποιήσω μια δική σας έκφραση», κατέληξε η κυρία Τσουρή.