Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Αποστολή στον Κρόνο: Ο αστροφυσικός Στ. Κριμιζής σχεδιάζει ένα νέο μεγάλο άλμα...

Αποστολή στον Κρόνο: Ο αστροφυσικός Στ. Κριμιζής σχεδιάζει ένα νέο μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα

7

 Αποστολή στον Κρόνο


Ο αστροφυσικός Στ. Κριμιζής σχεδιάζει ένα νέο μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα


Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΡΙΚΚΗ, ΤΑ ΝΕΑ- 9/3/2007


Το έδαφος για την κατασκευή ενός διαστημόπλοιου που θα εξερευνήσει τον Κρόνο και δύο δορυφόρους του, τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο, προετοιμάζουν κορυφαίοι Έλληνες και Ευρωπαίοι επιστήμονες. Ήδη τις προσεχείς ημέρες θα καταθέσουν την πρότασή τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και αισιοδοξούν ότι το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα θα γίνει σε λίγα χρόνια πραγματικότητα.
«Ο Κρόνος και οι δύο συγκεκριμένοι δορυφόροι του παρουσιάζουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σταμάτης Κριμιζής, που είναι ακαδημαϊκός και επίτιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ. Ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός ήταν ένας από τους περίπου 50 Έλληνες και ξένους επιστήμονες που συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού – ύστερα από πρωτοβουλία της δρος αστρονόμου Αθηνάς Κουστένη που εργάζεται εκεί ως ερευνήτρια – για να συζητήσουν και να συντάξουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επιχείρηση, την οποία θα καταθέσουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Ο κ. Στ. Κριμιζής, ο οποίος κατέχει και την ιδιότητα του εθνικού εκπροσώπου της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, εξηγεί ότι «με τη βοήθεια άλλων διαστημοσυσκευών που στάλθηκαν στον Κρόνο με τη συνεργασία του ESA και της NASA, ανακαλύφθηκαν λίμνες παγωμένου μεθανίου στον Βόρειο Πόλο του Τιτάνα και παρατηρήθηκε ότι από το εσωτερικό του Εγκέλαδου εκτοξεύονται πίδακες ρευστού υλικού».
Άλλωστε, όπως προσθέτει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ξενοφών Μουσσάς, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ο Κρόνος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε διάμετρο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Μαζί με τον Δία, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα αποτελούν τους γίγαντες πλανήτες που είναι φτιαγμένοι κατά κύριο λόγο από υδρογόνο και ήλιο».
Η επιστημονική αξία μιας τέτοιας αποστολής είναι, σύμφωνα με τον κ. Ξ. Μουσσά, ιδιαίτερα μεγάλη, γιατί με τα ειδικά όργανα που θα έχει το διαστημόπλοιο θα συγκεντρωθούν δεδομένα από τα τρία ουράνια σώματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα φαινόμενα και τις διεργασίες που εκτυλίσσονται στην ατμόσφαιρα της Γης αλλά και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η ιδέα της εξερεύνησης των τριών ουρανίων σωμάτων με ένα μόνο διαστημόπλοιο ακούγεται εντυπωσιακή, αλλά στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. «Μοιάζει με όραμα», λέει ο κ. Στ. Κριμιζής και συμπληρώνει ότι με τη βοήθεια του διαστημοπλοίου Cassini, που μελετά εδώ και αρκετό καιρό τον Κρόνο, «ανακαλύψαμε μια ειδική τροχιά που διέρχεται από τον Κρόνο, τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο και την οποία θα δοκιμάσουμε με το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο. «Αν πετύχει το πείραμα – πέρασμα τότε θα στείλουμε από το ίδιο “μονοπάτι” και το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο που θέλουμε να φτιάξουμε».

Επτά χρόνια θα διαρκέσει το ταξίδι
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ επτά χρόνια θα χρειαστεί το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο στο ταξίδι του για να πλησιάσει τον Κρόνο. Ο πλανήτης αυτός απέχει από τη Γη 10 φορές την απόσταση που μας χωρίζει από τον Ήλιο. Το μέγεθός του είναι τεράστιο και η διάμετρός του στον ισημερινό αγγίζει τα 120.500 χιλιόμετρα. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι διαθέτει 34 φεγγάρια, πολλά από τα οποία δεν έχουν μελετηθεί σχεδόν καθόλου. Η διάρκεια μιας μέρας στον Κρόνο είναι 10 ώρες και 39 λεπτά.
Ο Τιτάνας, που απέχει από τον Κρόνο 1.221.000 χιλιόμετρα, έχει ατμόσφαιρα από άζωτο και μεθάνιο, όπως δηλαδή συνέβαινε και με τη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Έχει τέσσερις εποχές όπως και ο πλανήτης μας, αλλά η καθεμία διαρκεί περίπου 7 χρόνια, επειδή ο δορυφόρος του Κρόνου χρειάζεται 30 χρόνια για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επικρατεί και πολύ κρύο στην επιφάνειά του.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής είναι υπέρμαχος της ιδέας να οργανώσει η Ευρώπη μια διαστημική αποστολή για την εξερεύνηση του Κρόνου και των δορυφόρων του Τιτάνα και Εγκέλαδου, οι οποίοι παρουσιάζουν έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον