Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Λεωνίδας Ζ. Κωστάλας: λίγα λόγια για το βιβλίο «Καταρράκτης Χίου»

Λεωνίδας Ζ. Κωστάλας: λίγα λόγια για το βιβλίο «Καταρράκτης Χίου»

5

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ


Εκυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Κ. Α. Ναυπλιώτη «Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΧΙΟΥΓλωσσικές και λαογραφικές συσχετίσεις»- σε έκδοση άλφαπι των Αφών Παληού.
Το βιβλίο αυτό κατά τον συγγραφέα δεν έχει σκοπό να διδάξει, αλλά να μας κάνει να σκεφτούμε γιατί πρέπει να αγαπήσουμε τη γλώσσα μας, να μας πει πράγματα γνωστά και αυτονόητα, που όμως δεν τολμάμε όχι να τα κάνουμε πράξη, αλλά ούτε και να τα συζητήσουμε.
Όπως αναφέρεται στην κριτική για το βιβλίο αυτό από το περιοδικό NEMECIS, «έτσι κι αλλιώς, η αξία ενός βιβλίου  δεν μπαίνει στη ζυγαριά με την εμπορική κυκλοφορία του».
Έτσι το βιβλίο του Κ. Ναυπλιώτη  «κυλάει ευχάριστα και δεν αποτελεί σχολαστικό εγχειρίδιο γλωσσικών λημμάτων. Θα βρούμε πολλές πληροφορίες  μέσα σε αυτό.» Ακόμα ότι «το βιβλίο μπορεί να γίνει ένα χρησιμότατο εργαλείο για τον φιλόλογο που βλέπει πέρα από το σχολικό βιβλίο, αλλά και ένα εξ’ ίσου πολύτιμο ανάγνωσμα για τους υπόλοιπους από εμάς».
Ο Κώστας Ναυπλιώτης είναι συμμαθητής μου. Έτσι πέρα από τα γραπτά του γνωρίζω εκ των προτέρων και τον χαρακτήρα του. Είναι ένας απλός συμπολίτης μας, με έντονες πολιτικές και πνευματικές ανησυχίες. Ένας άνθρωπος που δεν διάλεξε ως εφόδιο για τη ζωή του την προσκόλληση σε κάποιο μεγάλο κόμμα, ή τις μεγάλες επιχειρηματικές ενασχολήσεις. Ξεχωρίζει όμως έντονα στην σημερινή εποχή της μεγαλομανίας και της βλακείας, της αποχαύνωσης και της κατακρημνίσεως ιδανικών και αξιών. Ξεχωρίζει γιατί αντιστέκεται και πολεμά. Μάχεται την «εντροπία» της κοινωνίας και της πολιτικής, την λησμονιά του παρελθόντος και την ποταπότητα του μέλλοντος.
Η παρουσίαση του βιβλίου δεν έγινε με βαρύγδουπες συνάξεις και «κουλτουριάρικες» υστερίες. Άραγε μήπως εμείς οφείλουμε να αποδώσουμε τα δέοντα, τιμώντας τους άξιους και τους ταπεινούς;


Λεωνίδας Ζ. Κωστάλας