Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: Στο πόδι επαγγελματίες και οικολόγοι στον Εβρο

Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: Στο πόδι επαγγελματίες και οικολόγοι στον Εβρο

18

Προβληματισμός για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη επικρατεί στην κοινωνία του Εβρου. Οπως εκτιμούν φορείς και πολίτες, πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας που θα αλλάξει τον χάρτη της ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και θα δημιουργήσει μια σειρά πρωτόγνωρων δεδομένων για τον Εβρο και ειδικότερα για την Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, όπως τονίζουν, «δεν θα πρέπει να θριαμβολογούμε, αλλά να είμαστε πανέτοιμοι ώστε να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την ενεργοποίηση όλων των φορέων της περιοχής, για να αντιμετωπίσουμε και τα πολλά αρνητικά τής επένδυσης».


Υπέρ, έμποροι και βιοτέχνες


Θετικοί στην έλευση του αγωγού είναι τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης όσο και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Εμπόρων – Βιοτεχνών Εβρου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι. «Η έλευση του πετρελαιαγωγού θα σημάνει πάρα πολλά καινούργια πράγματα για τον τόπο και θέλω να πιστεύω ότι τα περισσότερα θα είναι θετικά», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Στάθης Μακρίδης και προσθέτει: «Τον τελευταίο καιρό τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για μας και επιτέλους θα πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να δούμε τη θετική πλευρά, αν θέλουμε την ανάπτυξη στην περιοχή μας. Ωστόσο, θα πρέπει να τηρηθούν και όλα τα μέτρα ασφαλείας για το περιβάλλον». «Ο Νομός Εβρου αποκτά έναν ενεργειακό κόμβο που σήμερα αυτομάτως εξελίσσεται σε διεθνές επίπεδο. Θα πρέπει να στηρίξουμε τον αγωγό», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Εμπόρων και Βιοτεχνών Εβρου, Παύλος Μαλτσάκης.


Κατά, οικολόγοι, αλιείς, Κυκλαδίτες


Αντίθετη στην εγκατάσταση και λειτουργία του πετρελαιαγωγού είναι η Οικολογική Εταιρεία Εβρου, καθώς, είναι μια ιδιωτική επένδυση μεγάλου ρίσκου, με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής. Η υλοποίησή του θα σημάνει τη ριζική ανατροπή τού αναπτυξιακού προσανατολισμού και την ακύρωση του μέχρι τώρα σχεδιασμού (π.χ. προώθηση τουρισμού ανάδειξη βιοτόπων, αλιεία κ.λπ.).
Ο αλιευτικός συνεταιρισμός «Εβρος» λέει «όχι» στον αγωγό. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και εκπρόσωπος για θέματα αλιείας της ΠΑΣΕΓΕΣ Δήμ. Σαρίκας εξηγεί τους λόγους: «Με την ύπαρξη του αγωγού θα δημιουργηθεί πολύ σημαντικό πρόβλημα στα ιχθυοαποθέματα· για τα ιχθυοαποθέματα, για τα οποία όλα αυτά τα χρόνια, εδώ και δεκαετίες περίπου, είχαν θεσπιστεί μέτρα συγκεκριμένα για την προστασία τους. Αυτά όμως έρχονται σε αντίθεση με την ύπαρξη του αγωγού, σε αντίθεση με οποιαδήποτε μορφή τέτοιας ενέργειας στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του αγωγού τάσσονται και οι κάτοικοι των νησιών των Κυκλάδων, οι οποίοι συγκρότησαν «Επιτροπή Κυκλαδιτών για τη Σωτηρία του Αιγαίου». Στην ανακοίνωσή τους καλούν τους κατοίκους του Αιγαίου να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν.


Της ΟΛΓΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/03/2007