Αρχική Νέα Οικονομία Συστάσεις Διεύθυνσης Κτηνιατρικής στους καταναλωτές ενόψει των εορτών του Πάσχα

Συστάσεις Διεύθυνσης Κτηνιατρικής στους καταναλωτές ενόψει των εορτών του Πάσχα

12

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου ενημερώνει και συνιστά στους καταναλωτές ενόψει των εορτών του Πάσχα:
1. Να ελέγχουν σχολαστικά όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που αγοράζουν.
2. Όλες οι ενδείξεις των προϊόντων (χώρα προέλευσης, ημερομηνία παρασκευής και λήξεως κ.λ.π.) να είναι ευανάγνωστες.
3. Τα τρόφιμα σε κουτιά (κονσέρβες, γάλατα κ.λ.π.) δεν πρέπει να είναι φουσκωμένα, παραμορφωμένα, σκουριασμένα και η συσκευασία τους να μην είναι παραβιασμένη.
4. Τα νωπά προϊόντα να μην παρουσιάζουν αλλοιώσεις στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες (αλλαγή χρώματος, σύστασης, δυσάρεστο οσμή και γεύση).
5. Όλα τα τρόφιμα πρέπει να συντηρούνται σε κανονικές συνθήκες υγιεινής και θερμοκρασίας.
6. Τα νωπά κρέατα (Μόσχοι, Χοιρινά, Αμνοερίφια) πρέπει να φέρουν την σφραγίδα καταλληλότητας της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, που σημαίνει ότι έχουν επιθεωρηθεί, κρεοσκωπηθεί και έχουν κριθεί κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
7. Τα κρέατα Μόσχων πρέπει να έχουν επάνω στο σφάγιο ή σε εμφανές σημείο στην προθήκη του κρεοπωλείου, την ειδική ετικέτα ταυτοποίησης του ζώου, στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία σφαγής του ζώου, ο κωδικός αριθμός του, η χώρα προέλευσης, η κατηγορία και το βάρος του.
     Ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα έχουν ετικέτα λευκή με πλαίσιο χρώματος μπλέ.
     Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα έχουν ετικέτα λευκή.
     Συνιστάται στους καταναλωτές να αποφεύγουν την αγορά κρεάτων από άτομα που παρανόμως σφάζουν τα ζώα τους σε υπαίθριους χώρους (μάντρες – στάβλους – αγρούς). Η σφαγή των ζώων πρέπει να γίνεται μόνο στα σφαγεία.