Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Θα κατεδαφίσουν τελικά το κτίριο-έκτρωμα στη Χίο; , ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Θα κατεδαφίσουν τελικά το κτίριο-έκτρωμα στη Χίο; , ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

9


Αν τελικά κατεδαφιστεί για αισθητικούς λόγους το κτίριο δίπλα στην Εθνική Τράπεζα στο κέντρο της Χίου, τότε θα έχει σημειωθεί η πιο τολμηρή πράξη αστικής ανάπλασης των τελευταίων ετών. Στην οδό Λάδη, κοντά στη θάλασσα και στο Κάστρο και κοντά σε αξιόλογα κτίρια, χτίστηκε στη διάρκεια της δικτατορίας «με συνοπτικές διαδικασίες» (όπως είπε πρόσφατα ο δήμαρχος Χίου κ. Παντελής Βρουλής στο Δημοτικό Συμβούλιο) ένα κτίριο που ο τοπικός Τύπος χαρακτηρίζει «έκτρωμα». Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι ούτε χειρότερο ούτε καλύτερο από χιλιάδες άλλα που επέβαλε η λογική της χούντας και που η ελληνική κοινωνία αναπαράγει με ζήλο έως σήμερα.
Οπτική πληγή
Στη Χίο είναι πολλοί εκείνοι, ανάμεσά τους ο Τύπος με πρώτη τη «Γνώμη της Χίου» που ανακίνησε το θέμα προχωρώντας πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Χίου, που αναρωτιούνται αν η δημοτική αρχή θα έχει το σθένος να πάρει μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο. Το τριώροφο κτίριο, που είναι κενό αυτήν την περίοδο, ανήκει στον δήμο, οπότε δεν τίθεται θέμα απαλλοτριώσεων ή άλλων εμπλοκών, αλλά υπό κανονικές συνθήκες αποφέρει έσοδα από μισθώματα. Οσοι αντιδρούν έχουν τον νου στη μηνιαία ενίσχυση των δημοτικών ταμείων. Οσοι θέλουν την εξαφάνιση αυτού του κτιρίου σκέφτονται, προφανώς, τα μεσοπρόθεσμα οφέλη. Που είναι πολλά.
Ο δήμαρχος Χίου κ. Παντελής Βρουλής έχει δηλώσει ότι το κτίριο «προσβάλλει βάναυσα την αισθητική της πόλης». Οι φωτογραφίες αρκούν για να ταχθεί κανείς μαζί του. Το θέμα θα συζητηθεί σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο για οριστική απόφαση. Αν τελικά επικρατήσει η λογική της διατήρησης αυτού του προσβλητικού κτιρίου θα έχει ενδιαφέρον να ακούσει κανείς λεπτομερή επιχειρήματα. Αν προκριθεί, όπως διαφαίνεται, η κατεδάφισή του, η Χίος τίθεται στην πρωτοπορία με μία τιμητική για την κοινωνία της τολμηρή πρόταση. Ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου έχει προτείνει να γίνει υπόγειο πάρκινγκ στη θέση του κτιρίου που θα συγκεντρώσει τα Ι. Χ. που κατακλύζουν τον χώρο γύρω από το Κάστρο. Η τάση για κατεδάφιση κακότεχνων κτιρίων του παρελθόντος είναι διεθνής και σε πολλές χώρες έχει πάρει ευεργετικές διαστάσεις. Πολλά είναι τα παραδείγματα, π. χ. στη Βρετανία και στην Ισπανία. Ιδίως στη δεύτερη, «καθαρίζονται» τουριστικές ζώνες από τα λάθη του ’60 και του ’70. Η υπόθεση αυτού του κτιρίου στη Χίο ανοίγει ένα ζήτημα. Ζήτημα που έχει να κάνει με μια εξαρχής ιεράρχηση των προβλημάτων της ελληνικής πόλης, που οφείλει να δει το μέλλον της σε ένα διεθνές, ανταγωνιστικό περιβάλλον. Για τη Χίο είναι μία πρόκληση προς το μέλλον.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Του Νικου Βατοπουλου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29/3/2007

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ