Αρχική Νέα Τοπικά Συνθήκη του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρίες

Συνθήκη του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρίες

16

Περισσότερες από 80 χώρες υπέγραψαν συνθήκη του ΟΗΕ για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των 650 εκατομμυρίων ανθρώπων με αναπηρίες, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή της μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια
Η ΣΥΝΘΗΚΗ για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρίες είναι η συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμφωνήθηκε πιο γρήγορα από ποτέ στη ιστορία του διεθνούς δικαίου και η πρώτη συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 21ου αιώνα, δήλωσε η επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Λουίζ Άρμπουρ.
«Είναι το πρώτο βήμα ενδυνάμωσης μιας κοινότητας η οποία στο εξής θα διαθέτει μια δέσμη εθνικών, περιφερειακών και διεθνών οργάνων για την προώθηση των δικαιωμάτων της προς μεγάλο όφελος όλων μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Άρμπουρ, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες μετά την επικύρωσή της από 20 κράτη, ένα ορόσημο που αναμένεται να επιτευχθεί το 2008 ή 2009. Η Άρμπουρ δήλωσε πως η Τζαμάικα έχει ήδη ανακοινώσει την επικύρωση της συνθήκης.
Η συνθήκη απαιτεί από τα κράτη που θα την επικυρώσουν να εγκρίνουν νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις στη βάση οιασδήποτε μορφής αναπηρίας, από την τύφλωση έως την ψυχική ασθένεια. Τα κράτη θα πρέπει επίσης να εξαλείψουν οποιουσδήποτε νόμους εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των αναπήρων.
Αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αντιπαλέψουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και να προωθήσουν την ενημέρωση για τις ικανότητες των ανθρώπων με αναπηρίες και τη συνεισφορά τους στην κοινωνία.
Προστατεύει τα δικαιώματα στη ζωή των νεογέννητων με αναπηρίες και διασφαλίζει ότι τα παιδιά με αναπηρίες δεν θα αποχωρίζονται τους γονείς τους παρά τη θέλησή τους.
Με την επικύρωση της συνθήκης, τα κράτη «επαναβεβαιώνουν πως κάθε ανθρώπινο πλάσμα έχει έμφυτο δικαίωμα στη ζωή και [πως] θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την αποτελεσματική ενάσκησή του από τα άτομα με αναπηρίες σε ίση βάση με τα υπόλοιπα», αναφέρει η συνθήκη.
Η εφαρμογή της συνθήκης επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στις εθνικές κυβερνήσεις.
Ένα προαιρετικό πρωτόκολλο στη συνθήκη δεσμεύει τα κράτη που κατηγορούνται για παραβίαση των όρων της να απαντήσουν σε μια κατηγορία μέσω διαδικασίας ενώπιον μιας ειδικής επιτροπής.
«Αυτή είναι μια ημέρα γιορτής και μια ημέρα για να σκεφτούμε τις επόμενες ημέρες και τα χρόνια που θα φέρουν μια πραγματική αλλαγή στις συνθήκες διαβίωσης όλων των ατόμων με αναπηρίες, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Γιάννης Βαρδακστάνης του Διεθνούς Κέντρου Ατόμων με Αναπηρίες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ