Αρχική Νέα Τοπικά Πανελλαδική κινητοποίηση για την αποτροπή απέλασης 41 ιρακινών προσφύγων που κρατούνταν στο...

Πανελλαδική κινητοποίηση για την αποτροπή απέλασης 41 ιρακινών προσφύγων που κρατούνταν στο Μερσυνίδι

23

     Την Πέμπτη τα μεσάνυχτα, 29 Μαρτίου, με απόλυτη μυστικότητα σαράντα ένας ΙΡΑΚΙΝΟΙ πρόσφυγες που έφθασαν στη Χίο με σκοπό να ζητήσουν άσυλο και κρατούνταν στο Μερσυνίδι, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στην Θεσσαλονίκη και χωρίς να τους γνωστοποιηθεί ο λόγος και ο σκοπός της μεταφοράς τους, προκείμενου να απελαθούν στην Τουρκία,  από όπου κρίθηκε ότι προέρχονται. Για την μεταγωγή τους όπως μαθαίνουμε χρησιμοποιήθηκαν 23 αστυνομικοί από την Χίο. 
    Με την   απέλαση αυτή η Ελλάδα έρχεται να εφαρμόσει,  για πρώτη φορά σε μαζικό επίπεδο,   το Πρωτόκολλο επανεισδοχής που υπέγραψε με την Τουρκία το  2001 και έγινε νόμος (3030/2002)  παρά την γενική κατακραυγή από   τις οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων  και  υποστήριξης.
   Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του Πρωτοκόλλου ,που εφαρμόζει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας   «για την καταπολέμηση  της τρομοκρατίας, του οργανωμένου  εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης» ,  η κάθε χώρα μπορεί να  επαναπροωθεί  στην άλλη   άτομα που προέρχονται από αυτήν  με συνοπτικές διαδικασίες   και  χωρίς να έχουν δικαίωμα  αντιρρήσεων, προσφυγής ή αμφισβήτησης .
    Μια συμφωνία συνεργασίας  που ανοίγει το δρόμο για την  παράδοση αιτούντων άσυλο  που κατέφυγαν στη χώρα αλλά ακόμη και τούρκων  πολιτικών προσφύγων στις τούρκικες   αρχές,  χωρίς δικαίωμα και δυνατότητα να  αμυνθούν.
   Οι 41 ιρακινοί είναι πρόσφυγες,  διεκδικούν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου, που οι αρχές   αρνούνται να παραλάβουν και  η εκδίωξη τους  σε μια χώρα σαν την Τουρκία , που  δεν παρέχει καμία δομή και κανένα εχέγγυο προστασίας  των δικαιωμάτων τους είναι παράνομη και απάνθρωπη. Πολλώ δε μάλλον η επιστροφή τους στην φρίκη του πολέμου του ΙΡΑΚ.
   Ήδη από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη πανελλαδική κινητοποίηση για την αποτροπή της απέλασης τους και την παραλαβή των αιτημάτων ασύλου.
  
   Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ
   Ζ Η Τ Α 
   – την άμεση  ανάκληση της απόφασης  προώθησης των ιρακινών προσφύγων στην Τουρκία .
   – Τη δίκαιη εξέταση των αιτημάτων ασύλου  των ιρακινών προφύγων.
  
   ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ
   WWW.LATHRA.GR
   E mail : lathra@lathra.gr