Αρχική Νέα Τοπικά Νέα Εποχή- Νέα Δύναμη: τα συμπεράσματα από την ημερίδα για την αλιεία

Νέα Εποχή- Νέα Δύναμη: τα συμπεράσματα από την ημερίδα για την αλιεία

34

 ΧΙΟΣ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ»
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία έληξε η πρώτη από μία σειρά ενημερωτικών ημερίδων που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ο Νομαρχιακός Συνδυασμός «ΧΙΟΣ Νέα Εποχή ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ». 
Η ημερίδα  πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007 και είχε ως θέμα τα «Ζητήματα Παράκτιας και Μέσης Αλιείας». 
Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα:
–         χρηματοδοτικές δυνατότητες που ανοίγονται με το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, 
–         χρηματοδοτικά μέτρα που είναι ακόμη ανοιχτά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2000-2006 και τα περιθώρια υποβολής προτάσεων για χρηματοδοτήσεις, 
–         προτάσεις εν όψη της εγκρίσεως του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2013, 
–         περιορισμούς και δυνατότητες του Κανονισμού της Μεσογείου, 
–         στον Έλεγχο των Αλιευτικών Σκαφών, 
–         την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων στις προς ένταξη χώρες και στις τρίτες παράκτιες χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο, 
–         στην καταγραφή σκέψεων και απόψεων των φορέων αλιείας προς περαιτέρω εξειδίκευση και διαμόρφωση του νέου Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος, με εισηγητές την Εθνική Εμπειρογνώμονα από την Διεύθυνση Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μία εκ των συγγραφέων του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας κα Αφροδίτη Μαντζίνου, την Ιχθυολόγο Στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής  (Ε.Π.Αλ.) σε θέματα Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Βίλη Λαγαρού, την Ιχθυολόγο Στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Αλιείας  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κα Βάντα Λιαλιώτου, την Ιχθυολόγο Στέλεχος της Διεύθυνσης Αλιείας υπεύθυνη Παράκτιας Αλιείας κα Μαρία Τσουβάλα, τον Λιμενάρχη Χίου κ. Χάρη Μπουρνιά, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αλιέων Νομού Χίου «Οι Δώδεκα Απόστολοι» κ. Δημήτρη Ζαννίκο, ενώ την συζήτηση συντόνιζε η Νομαρχιακή Σύμβουλος και Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Νομαρχία Χίου κα Ισαβέλλα Μπουρνιά.

Η Ισαβέλλα Μπουρνιά ανέφερε ότι τα ζητήματα  αλιείας διακρίνονται σε εκείνα που έχουν σχέση με την διασφάλιση του επαγγέλματος, εκείνα που έχουν σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων και των νόμων, με τα αιτήματα των αλιέων ως προς τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις καθώς και με θέματα αλίευσης και πρακτικές από τις προς ένταξη χώρες και τις τρίτες χώρες.
Εκφράζοντας τον Συνδυασμό της η κα Μπουρνιά ζήτησε να προσδιορισθεί η έννοια του αλιέα λαμβάνοντας υπόψη και το τι προτείνεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε την ενοποίηση της νομοθεσίας για την χορήγηση και ανανέωση ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας, πρότεινε να υποβληθούν διαχειριστικά σχέδια για τις υφιστάμενες περιοχές Νatura για προστατευόμενες ζώνες εντός και εκτός χωρικών υδάτων, την κατάρτιση και υποβολή διαχειριστικών σχεδίων για την κατ΄ εξαίρεση λειτουργία βιντζότρατων μέχρι το 2010 όπως ορίζει το ΕΤΑ, την άμεση λειτουργία της Ιχθυόσκαλας Χίου για  και να προβλεφθεί η δυνατότητα να  δημιουργηθεί αγορά χονδρικής και ιχθυαγορά λιανικής πώλησης, να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για την διακίνηση των αλιευμάτων, να δημιουργηθούν Λαϊκές στους Δήμους συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους καταναλωτές να απολαμβάνουν φτηνό φρέσκο ψάρι και στους παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους γρηγορότερα και σε πιο καλές για τους ίδιους τιμές.   Έτσι οι αλιείς δεν θα πρέπει να πωλούν τα αλιεύματα τους είτε στον ντόκο, είτε στο πλανόδιο εμπόριο  και οι ιχθυοπώλες θα έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν στην λαϊκή, ώστε η λαϊκή να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά στο στεγασμένο εμπόριο, να αναγράφεται  η χώρα προέλευσης των αλιευμάτων στα ιχθυοπωλεία, να δημιουργηθεί ΣΥΚΕ (Συνοριακό Κέντρο Ελέγχου Τροφίμων και Αλιευμάτων), το Υπουργείο Εξωτερικών δια μέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινού με τις προς ένταξη χώρες όπως η Τουρκία, καθώς στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας με τρίτες παράκτιες  χώρες που βρέχονται από την λεκάνη της Μεσογείου να συνάψουν συμφωνία για την προστασία των αλιευμάτων της Μεσογείου και να δεσμευτούν σε κοινά συμφωνηθέντα μέτρα για τις περιόδους αλιείας κ.λπ. προκειμένου για την προστασία των αλιευμάτων και την εξασφάλιση του fairplay στον τομέα της αλίευσης.
Η κα Μπουρνιά αιτήθηκε την ένταξη της παλαιάς ιχθυόσκαλας στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο του Άξονα 6 μέτρο 6.1, ώστε να αναπαλαιωθεί το κτίριο σύμφωνα με την κα Λαγαρού Στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΑΑ&Τ, υπάρχουν χρήματα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2000-2006.  Επίσης ζήτησε να εξασφαλισθούν χρήματα από το μέτρο για τον εξοπλισμό των λιμένων για το γερανοφόρο όχημα για τους αλιείς των Ψαρών. 
Στο πλαίσιο της ημερίδας προβλήθηκαν φωτογραφίες σχετικές με την αλιεία από την συλλογή του καλλιτέχνη φωτογράφου Στράτου Βογιαντζή.
      Ενώ, σε μία γεμάτη αίθουσα παρακολούθησαν την ημερίδα με ιδιαίτερη προσοχή εκπρόσωποι όλων των αλιευτικών συλλόγων του Νομού, ο Πρόεδρος και μέλη του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων, εκπρόσωποι του συλλόγου Φουσκωτών Σκαφών, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλιείας της Νομαρχίας Χίου κ. Βαγγέλης Μαργαρίτης, ο Αντιδήμαρχος Οινουσσών κ.       Στέφανος Βογιαντζής, η Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης κα Μαρία Γιαννούλου, ο κ Ζαχαρίας Μαϊστράλης, η κα Ουρανία Τώρα, ο κ. Μάρκος Φιστές, η κ. Ευγενία Κοκρή, ο κ. Χριστόφορος Χατζηλάμπρος, η κα Αργυρώ Κοντού, ο κ. Κώστας Φράγκος όλοι μέλη του συνδυασμού και πλήθος κόσμου οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μία γόνιμη διαβούλευση γύρω από τα θέματα αλιείας.