Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πειραματικό φάρμακο κατά του καρκίνου με παρενέργειες, του Τάσου Σαραντή

Πειραματικό φάρμακο κατά του καρκίνου με παρενέργειες, του Τάσου Σαραντή

34

 Σε ένα πειραματικό φάρμακο που δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες και πιθανά να έχει επικίνδυνες παρενέργειες στρέφονται καρκινοπαθείς στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Το ενδιαφέρον των ασθενών κορυφώθηκε τον Ιανουάριο, όταν ο Δρ Ευάγγελος Μιχελάκης, επικεφαλής ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στο Εντμοντον του Καναδά, παρουσίασε την έρευνά του στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Cancer Cell στην οποία αναφερόταν ότι το διχλωροξικό άλας (DCA) έχει εντυπωσιακές αντικαρκινικές ιδιότητες σε πειραματόζωα.


Οταν χορηγήθηκε σε αρουραίους με καρκίνο του πνεύμονα, οι όγκοι σταμάτησαν να αναπτύσσονται σε διάστημα μιας εβδομάδας, και τρεις μήνες αργότερα είχαν το μισό μέγεθος. Το DCA φαίνεται ότι ενεργοποιεί έναν μηχανισμό αυτοκαταστροφής στα μιτοχόνδρια, τα «ενεργειακά εργοστάσια» των κυττάρων, και σκοτώνει έτσι τα κύτταρα των όγκων, ενώ οι υγιείς ιστοί δεν φαίνεται να επηρεάζονται.


Η φαρμακευτική ουσία είναι γνωστή εδώ και χρόνια και δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, γι αυτό και οι φαρμακοβιομηχανίες δεν επέδειξαν ενδιαφέρον, και ο Δρ Μιχελάκης πραγματοποίησε μια μικρή κλινική δοκιμή. Ας σημειωθεί ότι το DCA δοκιμάζεται ανεξάρτητα σε κλινικές μελέτες για μιτοχονδριακές ασθένειες, αλλά δεν έχει ακόμα εγκριθεί.


Ενας Αμερικανός επιχειρηματίας, ο Τζιμ Τασάνο έμαθε για το DCA καθώς αναζητούσε εναλλακτικές λύσεις για μια γνωστή του καρκινοπαθή. Ετσι, παρήγγειλε την ουσία από εταιρείες χημικών προϊόντων και στη συνέχεια άρχισε να την παρασκευάζει σε δικό του εργαστήριο και να την πουλάει μέσω Διαδικτύου, επισήμως μόνο για κτηνιατρική χρήση. Περίπου 200 ασθενείς απ όλο τον κόσμο προμηθεύτηκαν το DCA από τον Τασάνο, εκτιμά ο ίδιος, πολλοί εκ των οποίων αναφέρουν την πρόοδό τους σε έναν άλλο δικτυακό του τόπο.


Πάντως, ο Δρ Μιχελάκης εκτιμά ότι η παράτυπη διάθεση του φαρμάκου υπονομεύει την προσπάθειά του για να πραγματοποιήσει μια επίσημη κλινική δοκιμή. Ο ίδιος τονίζει ότι μια προηγούμενη κλινική δοκιμή του DCA τερματίστηκε πρόωρα επειδή η ουσία προκάλεσε στους ασθενείς βλάβες στα περιφερικά νεύρα. Επιπλέον, προειδοποιεί ότι σε καρκινοπαθείς που παίρνουν φάρμακα χημειοθεραπείας το DCA θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Επιπλέον, το DCA που πωλείται στο Διαδίκτυο δεν είναι φαρμακευτικής καθαρότητας και είναι πιθανό να περιέχει επικίνδυνες προσμίξεις και κατάλοιπα.


Στην πραγματικότητα, το 95% των υποψήφιων αντικαρκινικών φαρμάκων τελικά δεν λαμβάνουν έγκριση, καθώς αποδεικνύονται είτε αναποτελεσματικά είτε μη ασφαλή. Αυτό που διακινδυνεύουν οι ριψοκίνδυνοι ασθενείς είναι να συντομεύσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή τους, ή να περάσουν με σοβαρές παρενέργειες το λιγοστό, πολύτιμο χρόνο που τους απομένει, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 30/3/2007