Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Διαμαρτύρονται και αλλού! Αντιδράσεις στη Σέριφο για τη δημιουργία γιγάντιου αιολικού πάρκου

Διαμαρτύρονται και αλλού! Αντιδράσεις στη Σέριφο για τη δημιουργία γιγάντιου αιολικού πάρκου

12

 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Τρίτη του Πάσχα οι κάτοικοι της Σερίφου, αντιδρώντας στο σχέδιο εγκατάστασης 87 ανεμογεννητριών μεγάλου ύψους.
Το δημοτικό συμβούλιο και εκατοντάδες ιδιώτες έχουν διαμαρτυρηθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έχει δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία του αιολικού πάρκου, συνολικής ισχύος 261MW.
Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι η Σέριφος έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους και μεγάλο μέρος του νησιού έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Δεν επιτρέπεται να εγκαθίστανται ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι αυστηροί όροι δόμησης προβλέπουν ότι τα κτίρια δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε ύψος τα 7,5 μέτρα.
To σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 87 ανεμογεννητριών ισχύος 3MW η καθεμία, με ύψος πύργου 100 μέτρα και άνοιγμα έλικα 90 μέτρα.
Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ύψος φτάνει τα 150 μέτρα και, δεδομένου ότι οι ανεμογεννήτριες πρέπει να τοποθετηθούν πάνω σε κορυφογραμμές, πολλοί φοβούνται για αλλοίωση του τοπίου και υποβάθμιση του τουριστικού δυναμικού της Σερίφου. Το αιολικό πάρκο θα καταλαμβάνει μάλιστα το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης του νησιού.
H συνολική ημερήσια κατανάλωση στη Σέριφο τους καλοκαιρινούς μήνες δεν υπερβαίνει τα 3MW.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news.in.gr